Volg de Jazz Award: < TERUG VERDER >
Hebben jullie nu extra veel plannen?
“Bedankt, ik had absoluut niet verwacht dat we zouden winnen. Een muzikale competitie is vreselijk lastig. De andere bands waren geweldig en allemaal totaal verschillend. Het was praktisch onmogelijk om te weten wie er zou gaan winnen. We waren enorm blij en dankbaar dat de jury onze energie en bedoeling oppikten. We gaan nu nog meer muziek maken. Voor de band is dit pas het begin.”
Naast de awardshow waren er ook workshops van professionals uit het vak, heb je daar veel van kunnen opsteken?
“Het is hartstikke leuk om samen met vrienden te spelen en feedback te krijgen van professionals als professor Yaniv Nachum van het CvA en Professor Marco Pignataroan van het Berklee Global Jazz Institute. En het was gelijk een goede kans om andere nummers te spelen dan de nummers die we hadden ingestudeerd voor de Keep an Eye International Jazz Award.”
Jullie zijn stuk voor stuk talentvolle muzikanten, maar wat maakt jullie zo goed als band?
“Ik denk dat we allemaal goede luisteraars zijn. En we weten wanneer we moeten leiden of juist volgen. Als band zijn we altijd in beweging, waardoor al onze karakters terugkomen in de muziek. Maar het belangrijkste is dat we naast bandleden, goede vrienden zijn. Ik denk dat de samenwerking daardoor heel natuurlijk gaat.”
Jullie muziek valt onder de traditionele jazz. Hoe zorg je ervoor dat je iets anders maakt dan anderen?
“Onze stijl ontstaat door alles en iedereen om ons heen. Waar we naar luisteren, de plekken die we bezoeken, een nummer, de omgeving, een herinnering, een gedicht van wie we houden en de mensen die van ons houden. Eigenlijk van alles. En we worden allemaal beïnvloed door tradities. We kijken naar wat er voor ons is gedaan en zoeken tegelijk naar onze eigen manier. Maar uiteindelijk gaat het om ‘Honesty en Vision”. Als de muziek eerlijk is en in lijn met je visie en wie je bent heeft het een veel grotere impact. Ik denk dat dit, naast hard werken, de ‘key’ is.”
Denk je dat er genoeg mogelijkheden zijn voor jonge jazzmuzikanten om op te treden?
“Lastige vraag. Jazz is nu anders dan in het verleden. Vroeger waren bands altijd aan het touren en jonge jazzmuzikanten werden iedere avond begeleid door zogenaamde ‘jazz masters’ op het podium. Nu zijn conservatoria populairder en zijn zíj meer de mentors van de jonge muzikanten. Daarnaast krijgen we dankzij de Keep an Eye Foundation kansen om onze muziek te spelen, ervaring op te doen en erkenning te krijgen. En er zijn natuurlijk wereldwijd veel jazz festivals en plekken om op te treden en veel scholen om het vak te leren.”
Wat hoop je met je muziek te bereiken?
“Volgens mij is muziek een krachtig instrument voor educatie, sociale veranderingen, meer gelijkheid en communicatie. Ik heb zelf gezien hoe muziek iemands leven op een goede manier compleet kan veranderen. Muziek op deze manier gebruiken, dat is mijn droom.”
Welke tip kun je deelnemers van volgend jaar meegeven?
“Focus je op het creatieve proces en maak muziek die over alle bandleden én over jullie gezamenlijke reis gaat. En vraag advies van mensen die je vertrouwt. Ze kunnen je helpen te focussen op wat je wilt overbrengen met je muziek.”