Volg BlogSpot:
< VORIG BLOG VOLGEND BLOG >
Naar de index van alle blogs >
Op 12 maart werd door de minister-president in een persconferentie aangekondigd dat bijeenkomsten met meer dan 100 personen in Nederland zouden worden afgelast. Toen golden deze maatregelen tot en met 31 maart. Velen van hen hoopten dat de maatregelen niet verlengd zouden worden, maar toen eind maart bleek dat dit nog wel een tijd zo zou blijven, realiseerden veel musici, podia en concertpromotors dat er een hele zware tijd was aangebroken.
In één klap werd de agenda van vrijwel alle musici leeggeveegd. Maar de creatieve sector zou zijn naam niet waardig zijn, als er niet vrij snel allerlei initiatieven zouden opduiken! Al gauw werd er door musici gezocht naar alternatieve manieren om hun muziek ten gehore te brengen. Allerlei muzikanten begonnen live streams uit te zenden via diensten als Instagram, Facebook en YouTube. Sommigen deden dit heel klein en informeel vanuit hun huis of repetitieruimte, maar er kwamen ook grotere initiatieven van podia en studio’s om dit te ondersteunen. Ik noem een aantal bijzondere initiatieven.
Deze prachtige tot studio en concertzaal omgebouwde kerk in Amsterdam Noord heeft een serie in het leven geroepen waar iedere dag een gezelschap komt spelen. Met zeer hoogwaardige audiokwaliteit wordt een set van ongeveer een uur gespeeld door uiteenlopende artiesten uit verschillende genres. Inmiddels staan er al ruim 35 concerten online en ze gaan hier voorlopig mee door!
Ook de Keep an Eye Foundation is zich aan het oriënteren om te onderzoeken of er jong talent concertjes in de kerk georganiseerd kunnen worden.
Ook het beroemde Concertgebouw in Amsterdam zag zich genoodzaakt om tot 1 september alle concerten te annuleren. Waar het publiek normaal gesproken elke woensdag om 12.30 van een lunchconcert kan genieten, biedt het Concertgebouw nu samen met de musici op datzelfde tijdstip een digitaal concert aan. Deze concerten zijn een variatie op de bestaande Concertgebouw Sessions - en zijn geschaard onder de toepasselijke noemer ‘Empty Concertgebouw Sessions.’
Ook hier is voor ieder wat wils. Van het Rosanne Philippens strijkkwartet tot de soul-pop van Ruben Hein en van Iris Hond’s piano solo-concert tot Edsilia Rombley met pianist. Of Jeangu Macrooy, die een akoestische versie van zijn songfestivallied ‘Grow’ ten gehore bracht.
Er zijn nog veel meer initiatieven in het leven geroepen door podia om digitale concerten mogelijk te maken, waardoor artiesten toch kunnen optreden, al is het niet voor een fysiek aanwezig publiek.
Een willekeurige greep uit het aanbod: Paradiso - Amsterdam, Jazzpodium Paradox - Tilburg, Het Beauforthuis - Austerlitz, Rietveld Theater - Delft, De Groene Engel - Oss.
Ook vanuit Nederlandse artiesten worden initiatieven opgezet. Zo nodigt Alain Clark collega artiesten uit om in zijn 'safe space' verhalen te delen, muziek te maken en zoals hij zelf zegt 'het nodige beetje licht te brengen'.
Daarnaast zetten veel productiemaatschappijen oude voorstellingen uit hun archief online. Zoals voorstellingen van Stage Entertainment (het bedrijf van Joop van den Ende), Scapino Ballet, Muziekgebouw Eindhoven of Theater Rotterdam.
In het buitenland zien we ook een aantal interessante alternatieven ontstaan voor het organiseren van concerten. Zo hebben ze in Denemarken drive-in concerten georganiseerd, waar in plaats van applaus claxons worden gebruikt en kwamen in Duitsland honderden mensen bijeen voor een heuse drive-in rave.
Ook de ‘groten der aarde’ blijken behoefte te hebben aan het bijdragen aan een gemeenschapsgevoel in deze lastige tijden en organiseren concerten vanuit hun eigen woonkamer.
Denk aan concerten van Coldplay en John Legend. Vanuit diezelfde hoek worden tevens acties bedacht waarbij geld wordt ingezameld voor goede doelen. Zo organiseerde Lady Gaga in samenwerking met de World Health Organisation en de non-profit organisatie Global Citizen een acht uur lang durende livestream met concerten van onder andere The Rolling Stones, Jennifer Lopez en Billie Eilish, waarmee ruim 118 miljoen euro werd opgehaald.
Het is natuurlijk heel fijn voor artiesten om alsnog hun muziek ten gehore te kunnen brengen. Vaak hebben ze er maanden aan gewerkt om de optredens te boeken en het materiaal in te studeren. Daarom reageerden, zeker in het begin van de lockdown, veel musici enthousiast op de vraag of ze een livestream wilden komen doen.
Er kwamen echter al gauw stemmen op die stelden dat livestreams wel eens schadelijk zouden kunnen zijn voor de muziekwereld. Er is aan de meeste streaming initiatieven nog geen goed doordacht verdienmodel gekoppeld, wat er voor zorgt dat luisteraars eigenlijk gratis muziek kunnen luisteren en de muzikant niks betaald krijgt.
Meestal is het financiële model namelijk niet meer dan een donatieknop en niet iedereen betaalt voor het kijken van de stream. Presentator Tim Hofman tweette half april al dat dit een oneerlijk systeem was voor musici, waarop app-ontwikkelaar Terence Huijgen nog geen dag later een platform online zette waar mensen tickets kunnen kopen voor streaming concerten.
Door het doen van (zo goed als onbetaalde) livestreams zou de muzieksector wel eens een verkeerd signaal aan de overheid kunnen geven dat het zich goed redt zonder extra steun. Maar dit model is natuurlijk niet houdbaar op de lange termijn. Hopelijk komt de sector ook hiervoor met een creatieve oplossing! Tot die tijd het advies aan iedereen die het kan missen: klik vooral op die ‘doneer’-knop bij het bekijken en beluisteren van een livestream concert, om op die manier de waardering voor de musici alsnog tot uiting te laten komen!
Zoals aangegeven bestaat deze blog slechts uit een greep van alle initiatieven die sinds de Corona-uitbraak in het leven zijn geroepen. Er zijn ontzettend veel partijen die met mooie oplossingen of ludieke acties komen om muziek en voorstellingen naar mensen te blijven brengen. Mocht je alles wat hierboven genoemd is al kennen of gezien hebben (wellicht had je er juist nu de tijd voor!), google dan zelf eens verder. Er is zó veel te vinden. Mocht je een zetje nodig hebben, begin dan eens bij deze vijf tips van luister.nl waar weer een nieuwe wereld voor je open gaat.