In je thuiskantoor zit je in je joggingpak

23-03-2021
Vanaf nu schrijven onze collega's regelmatig over kunst- en cultuur en zoeken daarbij ook naar de verbindingen tussen verschillende kunstdisciplines. Vast en zeker gaan zij ons in hun ontdekkingstochten vaak verrassen! Onze Catherine Clavaux raakte in de ban van mode...
Kunstmuseum Den Haag - foto Alice de Groot Kunstmuseum Den Haag - foto Alice de Groot

Volg BlogSpot:
< VORIG BLOG   VOLGEND BLOG >
Naar de index van alle blogs >


 Digitale mode?

Misschien ben je de laatste tijd wat minder bezig met kleding en mode? In je thuiskantoor is de verleiding misschien iets groter om een joggingpak aan te trekken. Bovendien zijn de winkels gesloten vanwege de lockdown, dus shoppen kan alleen online. (Of op afspraak, maar is dat wat?...) Dat hoeft natuurlijk geen belemmering te zijn. Het is zelfs mogelijk om een gehele digitale garderobe aan te schaffen. Eentje die je niet fysiek kunt aantrekken, maar alleen digitaal bij je avatar. Er is steeds meer aandacht voor de vervuilende, verspillende en mensenrechten-schendende mode-industrie.

Amber Jae Slooten staat aan het hoofd van The Fabrikant, een innovatieve start-up. Zij won in 2019 de Keep an Eye Young Designer Award. Zij was de eerste die in 2016 afstudeerde met een geheel digitale collectie. Duurzaamheid en innovatie worden steeds belangrijker. The Fabrikant adviseert grote modemerken bij het verduurzamen van hun productieproces. Er kan veel meer gebruik gemaakt worden van digitale mogelijkheden in het ontwerp en productieproces.

In ons laatste MagjeZienenHoren, met het thema mode kun je meer lezen in het artikel geschreven door modejournalist Bregje Lampe over de jongste generatie modeontwerpers.

De symboliek van kleur

Er is binnenkort, als de musea weer opengaan, nog meer te ontdekken op modegebied. In Kunstmuseum Den Haag is de tentoonstelling 'Mode in kleur' te zien. De tentoonstelling is verlengd tot 18 april 2021.
De tentoonstelling is tot stand gekomen in de Covid19 pandemie en wil juist hoop en moed bieden. In de tentoonstelling komt de symboliek van kleur die in mode een belangrijke rol speelt naar voren. Er zijn zowel historische kostuums te zien als hedendaagse creaties. De getoonde stukken komen voor een groot gedeelte uit de eigen collectie van het museum. De tentoonstelling is een explosie van zinderende kleuren en ontworpen door stylist en tentoonstellingsmaker Maarten Spruyt. Wij kennen hem ook via de KABK Fashionshow waar hij de catwalk annex decor ontwierp voor de fashionshow van 2020. Wil je meer over Maarten Spruyt en zijn werk weten bekijk dan de documentaire van Avro Close Up.

Kunstmuseum Den Haag - Mode in Kleur Kunstmuseum Den Haag - Mode in Kleur

De tentoonstelling laat zien dat de betekenis van kleur per cultuur verschilt. Zo trouwen mensen in India en China vaak in het rood. Voor hen is rood de kleur van geluk. Terwijl in Europa en Amerika vaak in het wit getrouwd wordt omdat wit hier wordt geassocieerd met onschuld, puurheid, maagdelijkheid en vrede.
Veel van de kleurbetekenissen zijn in de loop van de geschiedenis vergeten of veranderd. Zwart werd gedragen tijdens de rouwperiode, maar onder andere Coco Chanel zorgde met haar introductie van ‘the little black dress’ dat zwart juist werd gedragen op feestjes en dat zwart bij veel soorten gelegenheden van pas komt. De conservator mode van het Kunstmuseum vertelt dat bij deze tentoonstelling ook veel niet eerder getoonde stukken uit het depot te zien zijn omdat er nu werd geselecteerd op kleur en niet op thema. Een voorbeeld daarvan is de ‘stofjas’. Begin 20ste eeuw was de stofjas een waar statussymbool omdat deze jas over de eigen kleding werd gedragen als je in de auto zat. Je kon dan laten zien dat je in het bezit was van een auto.

Het is je misschien wel opgevallen, veel mannen in de zakenwereld en politiek dragen donkerblauwe pakken. Sowieso is blauw een veel gedragen kleur in Europa. In de late middeleeuwen ontstond de Maria cultus die vanaf dat moment vaak in blauw werd afgebeeld. In de vroege middeleeuwen was dat zwart omdat zij in rouw was om de dood van Jesus. De kleur blauw werd vanaf de late middeleeuwen geassocieerd met bescheidenheid en betrouwbaarheid. Ook in de politiek wordt gebruik gemaakt van de betekenis van kleur bij de kledingkeuze.

Het is waarschijnlijk geen toeval dat Kamala Harris, vice president van de Verenigde Staten, een wit pak droeg tijdens haar eerste toespraak. De kleur wit wordt ook geassocieerd met vrouwen die strijden voor vrouwenkiesrecht. Zo droegen de suffragettes, zoals deze vrouwen vooral in Engeland en de Verenigde Staten aan het begin van de twintigste eeuw werden genoemd, deze kleur om hun politieke standpunt extra kracht bij te zetten.

Gemalen mummie of gif in je jurk?

Behalve de betekenis van kleur wordt in de tentoonstelling ook verteld hoe bepaalde kleuren gemaakt werden. Een opmerkelijk verhaal vind ik hoe bruine verfstoffen werden gemaakt. Bruine verfstoffen behoren tot de oudste kleurstoffen ter wereld en werden gemaakt door modder en mineralen, maar ook - en dat is niet iets wat je verwacht - door een mengsel van gemalen mummies. Mummiebruin werd lange tijd vervaardigd met een mengsel van gemalen mummies, te koop bij de apotheek. Dit gebeurde zelfs tot in de jaren 60 van de vorige eeuw. Daarna waren de mummies ‘op’.

In de 19e eeuw werd er ook geëxperimenteerd met kunstmatige kleuren en werd kopergroen populair. Om deze kleur te maken werd het giftige arsenicum gebruikt. Men wist toen al dat het giftig en gevaarlijk was, maar nam het voor lief. Iets dat je je nu niet meer kan voorstellen.

De tentoonstelling is zeer afwisselend en een ware ervaring door de vormgeving en zinderende kleurendecors.

Centraal Museum - Voices of Fashion
Centraal Museum - Voices of Fashion

Voices of Fashion

Een andere tentoonstelling waar ik mij op verheug om te gaan zien is Voices of Fashion in het Centraal Museum in Utrecht. Deze tentoonstelling zal te zien zijn zodra de musea weer open zijn na de lockdown. Uit onderzoek komt naar voren dat in het verleden veelal met een witte blik werd gekeken naar mode en ook op die wijze werd verzameld en gepresenteerd. De gevolgen van het koloniale verleden hebben veel invloed gehad en werken nog steeds door tot op de dag van vandaag. In deze tentoonstelling juist alle aandacht voor een weinig verteld modeverhaal.
“Daarom ben ik zo blij met deze expo. Het is een viering van black beauty, talent en cultuur, die hopelijk tot nadenken stemt en modellen en ontwerpers de credits geeft die ze verdienen.” Aldus Janice Deul, modeactiviste.

Bij de tentoonstelling verschijnt ook een boek met veel interviews en er is een mediaguide bij de tentoonstelling gemaakt. Nog even wachten tot de musea weer open mogen.

Vanaf je eigen bank!

Alvast vanaf je eigen bank op onderzoek uit? Thuis genieten en meer modecollecties ontdekken kan gelukkig ook. Het Victoria and Albert Museum in Londen heeft een grote collectie mode. Online kun je hoogtepunten uit de collectie bekijken met ook filmpjes over bepaalde stukken of onderwerpen zoals Art-Deco fashion of X-raying the fashion collection.

Benieuwd naar Nederlandse collecties? Online platform Modemuze geeft een uitgebreid overzicht van de Nederlandse mode- en kostuumgeschiedenis. Daarnaast kun je er vele blogs lezen en is er een actieve community.

Genoeg om te ontdekken!