Naarden, maandag 7 juli 2014. Door de berichtgeving rondom het voortbestaan van (delen van) de Fotoacademie Amsterdam en haar filialen, berichten wij hier (nogmaals) dat de Keep an Eye Foundation een onafhankelijke stichting is. De stichting heeft daardoor geen band met deze opleiding; dit met uitzondering van de ondergenoemde Keep an Eye Fotoacademie Grant. De Keep an Eye Foundation beoordeelt de voortzetting van dit project in een latere fase. Voorlopig is de stichting echter afhankelijk van berichtgeving uit de media. De prijs van 10.000 Euro, die Marjolein Blom gewonnen heeft, wordt binnenkort rechtstreeks door de stichting aan haar uitgekeerd.
De uiteindelijke winnaar kwam niet geheel vanzelf bovendrijven. Maar na een stevige gedachtewisseling van de jury volgde een verrassend resultaat. 'Het is wat a-typisch voor de Fotoacademie', zo werd onder meer gezegd. Maar overtuigend is toch de durf van deze fotograaf die vrijheid opzoekt en met impressionistische sfeerbeelden in staat is om een abstract thema te verbeelden. Wie de foto's ziet, vraagt zich misschien af: waar gaat dit over? Maar de jury valt voor de sterke beelden met veel diepgang.'
Het programma van de prijsuitreiking in Pakhuis de Zwijger bestond onder ander uit een Q&A, waarbij jurylid Edie Peters, presentator van onder andere ‘De Donkere Kamer’, in gesprek ging met fotografen Els Zweerink en Ola Lanko over hun recente, succesvolle fotoprojecten. Een interessante combinatie, omdat de twee fotografen hun werk vanuit twee compleet verschillende invalshoeken benaderen.
Marjolein studeert eind mei af aan de Fotoacademie in Amsterdam. Ze presenteert het project 'Tijdreizen' tijdens de eindexamenexpositie 'LOADED' in Loods 6. Marjolein: Van jongs af aan ben ik gefascineerd door de geschiedenis van de aarde en het heelal. Een fascinatie die ik deelde met mijn vader. Samen zochten we fossielen, gingen met pikhouweel een steengroeve in of lazen een boek over sterrenstelsels. De laatste jaren merk ik bij mezelf, na een periode waarin de fossielen opgeborgen zaten in de kast, een hernieuwde interesse in zowel die hele vroege geschiedenis van de aarde als in mijn eigen verleden.
Tijdreizen zou een manier zijn om terug te keren naar momenten uit het verleden. Een mogelijkheid om getuige te zijn van de geschiedenis in het algemeen, maar tevens een manier om opnieuw in contact te komen met mijn vader. In dit project wil ik de wetenschappelijke basis van het fenomeen tijdreizen (reizen met de snelheid van het licht, zwarte materie, wormgaten) gebruiken als leidraad voor een associatieve en persoonlijke reis door het verleden."