Volg de HKU Photography Stipendia:
< TERUG VERDER >
NAAR ALLE BERICHTEN >
Hoe vinden wij onze weg in een gefragmenteerde werkelijkheid en waar komen we elkaar nog tegen? Wat zijn de relevante vragen van onze tijd en hoe (en aan wie) stel je die dan?
De opleiding Fotografie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht leidt beeldmakers op die behalve de wereld en hun eigen positie ook het medium fotografie bevragen. De camera staat steeds vaker symbool voor een manier van kijken die strategisch wordt ingezet in een experimenteel proces, waarin een grote verscheidenheid aan invloeden wordt omarmt en onderzocht. De vrijheid die studenten voelen om het experiment aan te gaan karakteriseert de opleiding.
Dit leidde tot een grote beeldende diversiteit in de examenprojecten binnen het project UPSCALING/ DOWNSIZING.
Wat deze groep jonge makers in grote lijnen verbindt zijn thema’s als de digitalisering van de samenleving en de rol die technologie speelt in de vorming van identiteiten, opvattingen en herinneringen. Diversiteit en gelaagdheid van culturele identiteiten worden onderzocht vanuit perspectieven zoals post-kolonialisme, neurodiversiteit en jeugdcultuur, maar ook vanuit de karakteristieken van het medium.
De nieuwe generatie makers schuwt niet om de grenzen van fotografie grondig te testen, het medium te onderzoeken in relatie tot andere media en taboes en kritische vragen op een persoonlijke manier voor het voetlicht te brengen.
Voor drie studenten van HKU wordt afstudeerfestival Exposure extra bijzonder. Voor het derde jaar op rij wordt het Keep an Eye Fotografie Stipendium uitgereikt, een prijs bedoeld om talentvolle HKU’ers die werken met het medium fotografie, direct na afstuderen te ondersteunen bij het opzetten van hun beroepspraktijk.
Het Keep an Eye Fotografie Stipendium is een geldbedrag van € 10.000,-, waarvan een deel is gereserveerd voor coaching. Het belangrijkste criterium voor deelname is dat fotografie een wezenlijk onderdeel uitmaakt van het eindexamenwerk.