Jubileum: de wie is wie van de Keep an Eye Foundation ('bedacht' in 2008) - deel 1

01-01-2024
Na 15 jaar (!) Keep an Eye vonden wij het de hoogste tijd voor een blog die onze huidige samenwerkingspartners eens uitlicht. Vanzelfsprekend zijn al onze projecten uitgebreid te lezen op onze website, maar hier vind je alvast alle bijzondere samenwerkingen op een rijtje!
Blog door onze Mylène Hogenhuis-Berghs Blog door onze Mylène Hogenhuis-Berghs

Volg BlogSpot:
< VORIG BLOG   VOLGEND BLOG >
Naar de index van alle blogs >


Bekijk alle projecten >
Naar alle berichten >

In dit eerste deel focussen we op de kunstopleidingen en het tweede deel staat in het teken van festivals en andere partijen die jong creatief talent ondersteunen. Om elke schijn van voorkeur of partijdigheid te voorkomen presenteren wij ze hieronder in alfabetische volgorde!

'Just cause you got the monkey off your back doesn't mean the circus has left town' - George Carlin

Academy for Circus and Performance Art | Fontys (sinds 2019)
Het innovatieve studieprogramma van deze studierichting aan Fontys te Tilburg combineert het verwerven van competenties met de implementatie ervan in een individueel en collectief creatieproces. Fontys is een omvangrijke en brede publieke hogeschool, met 46.000 studenten en 5.000 medewerkers, verspreid over locaties in tien steden in het zuiden van Nederland.
Op de Academy for Circus and Performance Art leren studenten reflecteren op kunst en de situatie van de kunstenaar binnen de samenleving. Je wordt aangemoedigd om je persoonlijke artistieke profiel te ontwikkelen, zowel als maker en als performer in de circuskunst en krijgt daarnaast alle mogelijkheden om je professionele netwerk op te bouwen.
Wij dragen er met de Circus and Performance Awards aan bij dat drie acts een begeleidingstraject met residentie krijgen, waardoor hun eindexamenproject kan worden ontwikkeld tot professionele producties die op Festival Circolo te bewonderen zijn.

  • De stand van zaken

In 2023 keken we op Festival Circolo naar een diabolo duo, naar Chinese paal-artiest Erik Berkey en twee latina’s op zoek naar een bijzondere verbondenheid. Het festival laat keer op keer zien hoe veelzijdig het begrip ‘circus’ kan zijn en neemt de bezoeker mee van knappe kunstjes waar je je aan kunt vergapen tot inspirerende verhalen die persoonlijke ervaringen vertellen.

'Jazz washes away the dust of every day life' - Art Blakey

Conservatorium van Amsterdam | Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (sinds 2009)
Onze allereerste samenwerking was die met het Conservatorium van Amsterdam, onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Het conservatorium bestaat al sinds 1884 en waar het tot 2008 huisvestte in een iconisch pand aan de van Baerlestraat, is het inmiddels verhuisd naar een speciaal ontworpen prachtig gebouw aan de Oosterdokskade. Het conservatorium heeft een prominente plek veroverd op het muzikale wereldtoneel en huisvest studenten in de richting klassieke muziek, jazz, pop, electronic music en docent muziek. Daarnaast zijn er jong talentopleidingen waar jeugd tussen de 9 en 18 jaar klaargestoomd wordt.
Wij hebben inmiddels een groot aantal samenwerkingen met deze bijzondere opleiding. De International Jazz Award is een begrip in jazz-Nederland en ook de Summer Jazz Workshop en de projecten met de jong talent opleidingen (The Youngsters) zijn van grote waarde geworden voor de opleiding en deelnemers.

  • De stand van zaken

In 2021 werkten ‘The Youngsters’ samen met bandeonist Carel Kraayenhof in een project waar de tango centraal stond. Door maandenlang intensief samen te werken met bekende namen worden de jonge talenten ondergedompeld in een nieuwe wereld. De afgelopen jaren is vooral Zuid-Amerika aan bod gekomen. Naast Argentinië werd ook Surinaamse muziek onder de loep genomen met fluittist en Boy Edgarprijswinnaar Ronald Snijders en nam Lilian Vieira de groep mee op een reis door Braziliaanse ritmes en melodiën.

'Echt beroemd ben je pas als je schilderijen uit een museum worden gestolen' - Toon Verhoeven

Fine Art | Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (sinds 2020)
De HKU is één van de grootste opleidingsinstituten voor kunst en cultuur in Europa. De opleiding gelooft dat om in de steeds veranderende wereld bij te blijven, samenwerking tussen kunstdisciplines en tussen kunst en andere domeinen centraal staat en bijdraagt aan de zo nodige innovatie.
De Bachelor of Fine Art aan de HKU leidt je op tot beeldend kunstenaar. In vier jaar leren de studenten vorm te geven aan hun eigen fascinaties en ideeën. Ze leren te experimenteren en te maken. Zelforganisatie en inzicht in de eigen mogelijkheden zijn daarbij heel belangrijk, net als grondige kennis van de kunstgeschiedenis en de hedendaagse context van het werkveld.
Het is een brede opleiding die studenten opleidt tot beeldend kunstenaar en zelfstandig ondernemer en daarnaast vaak ook tentoonstellingsbouwer, schrijver, docent, curator, organisator of coach.
Wij maken een Artist in residence programma mogelijk, waarbij elk jaar een kunstenaar uitgenodigd wordt om gedurende drie dagen per week gebruik te maken van een atelier op de HKU Pastoe locatie. Op die manier kunnen studenten binnenlopen om een inspirerende professional, een kunstenaar, op de vloer aan het werk te zien.

  • De stand van zaken

Voor de eerste editie van AIR Pastoe ging het kunstenaarsduo Sander Breure en Witte van Hulzen zeven maanden lang aan de slag. Het duo kreeg daarmee een nieuwe rol binnen de school: ze maakten hun eigen werk, maar fungeerden ook als vraagbaak voor studenten, met wie ze zij aan zij werkten. Als afsluiter van de Residency hebben Breure en Van Hulzen de studio waarin ze op Pastoe werkten overgebracht naar de Academiegalerie.
‘Het decor is de studio en dat sluit heel mooi aan bij de Residency. Het proces van de kunstenaar zichtbaar maken en ook onze samenwerking met de studenten.’

'Ik doe niet mee aan de mode, ik bén de mode' - Coco Chanel

Gerrit Rietveld Academie (sinds 2020) 
De Gerrit Rietveld Academie is een kleinschalige, onafhankelijke en internationaal georiënteerde hogeschool voor beeldende kunst en vormgeving in Amsterdam. De academie biedt een vierjarige bacheloropleiding aan die begint met een algemeen vormend jaar, het Basisjaar, waarna studenten een weloverwogen keuze kunnen maken uit twaalf verschillende afstudeerrichtingen, de afdelingen. 
Alle afdelingen van de academie bevragen hun eigen vakgebied en delen een experimentele benadering van onderwijs. 
Onze samenwerking met de opleiding centreert zich rond de mode-opleiding. Er worden drie programma’s opgesteld waarin de studenten actief worden uitgedaagd om na te denken over presentatie en ondernemerschap. 

  • De stand van zaken

In 2023 toonden de afgestudeerden een persoonlijke benadering van mode als uitingsvorm, waarbij een breed spectrum aan thema's, disciplines, technieken en materialen is onderzocht. Van vergeten ambachten, tot sociaal-geëngageerde onderwerpen als (bi)culturele identiteit en representatie. En van persoonlijk onderzoek naar herinneringen tot verfrissende manieren van samenwerken. Het laat opnieuw zien hoe de studenten in toenemende mate hybriditeit in hun werk omarmen. Niet langer laten zij zich definiëren door de traditionele kaders van het vakgebied, maar verkennen zij nieuw terrein buiten de bestaande grenzen.

'Als je in iets gelooft, geloof het helemaal, impliciet en onbetwistbaar' - Walt Disney

Illustrated and Animated Storytelling | AKV St. Joost (sinds 2021) 
Animatie is een onderdeel van ons dagelijks leven. Waar in het verleden animatie voor veel mensen gelijk stond aan tekenfilms of kinderverhalen, is deze tak van ontwerp vandaag de dag niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. In de studie Illustrated & Animated Storytelling leren studenten je hoe je een verhaal in beelden vertelt op een manier die aankomt bij het publiek. 
Ze ontwikkelen een eigen handschrift (signatuur), visie en de drive om iets te willen vertellen in beelden. In de samenleving is er een steeds groeiende behoefte aan onder meer beeld voor online media, interactive graphics, AR en VR en digitale zines. 
De St. Joost School of Art & Design is een onderdeel van Avans Hogeschool en richt zich al meer dan 200 jaar op hoogstaand kunstonderwijs vanuit het zuiden, vanuit Brabant - Breda en ‘s Hertogenbosch om precies te zijn. 
Binnen onze samenwerking zijn een aantal trajecten gestart. De minor IAS wordt ondersteund aan de hand van masterclasses, één afstuderende masterstudent wordt beloond met de Animation Talent Award en ook voor de masterstudenten worden inspirerende workshops gerealiseerd.

  • De stand van zaken

In 2023 won Cheyenne Goudswaard, die onlangs afstudeerde aan de masteropleiding Animation van Avans Hogeschool St. Joost de Keep an Eye Animation Talent Award. Haar pitch voor een animatiefilm over skin picking werd door de jury als winnend project gekozen in de Willem Twee Toonzaal in Den Bosch. Puck Paassen ging haar voor en liet diezelfde middag zien hoe haar project ‘How to Adult’ in het afgelopen jaar is gevorderd. 

'Goede muziek dringt makkelijk in het oor en verlaat maar moeilijk het geheugen' - Sir Thomas Beecham

Koninklijk Conservatorium Den Haag | Hogeschool der Kunsten Den Haag (sinds 2020)
Het Koninklijk Conservatorium werd in 1826 opgericht en is sindsdien één van de fantastische conservatoria die ons land te bieden heeft. Naast de verschillende bachelor- en masteropleidingen biedt het conservatorium een jong talent traject. Het KonCon maakt onderdeel uit van een muziek- en dansinstituut waar experiment en vernieuwing hand in hand gaan met traditie en ambacht.
Sinds 2020 gevestigd in het prachtige Amare, begeven de studenten zich in een inspirerende leeromgeving, waar internationale topmusici en (ex)topdansers lesgeven. 
Eenmaal afgestudeerd bezit een musicus niet alleen de technische vaardigheden, maar ook een onderzoekende houding en levenslange nieuwsgierigheid. Onze samenwerking bestaat uit een bijdrage aan het Side by Side Project, waarin studenten de mogelijkheid krijgen om samen te werken met het Orkest van de Achttiende Eeuw. Daarnaast wordt er een Jong Talent Aanmoedigingsprijs uitgereikt.

  • De stand van zaken

In 2023 bracht het grote gezamenlijke orkest onder leiding van dirigent Daniel Reuss samen met solisten en koor, in totaal ongeveer 90 musici, de Messiah van Georg Friedrich Händel. Vijf dagen lang waren de 25 orkestleden van het Orkest van de Achttiende Eeuw en 8 zangers van Capella Amsterdam in residentie op het Koninklijk Conservatorium, waar toegewerkt werd naar de concertserie. De bijzonder ervaren musici waren gedurende deze dagen privécoaches van de studenten. 
Deze professionals van topniveau inspireren de huidige studenten van de afdeling Oude Muziek en brengen kennis en vaardigheden over. 

'Geld is beter dan armoede, al was het maar om financiële redenen' - Woody Allen (The Early Essays)

Nederlandse Filmacademie | Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (sinds 2010)
Op de Nederlandse Filmacademie worden studenten opgeleid tot toonaangevende en ondernemende professionals in het filmvak. Ze leren urgente en hoog kwalitatieve verhalen te vertellen in beeld en geluid. Denk aan speelfilms, documentaires, televisiedrama en commercials, maar ook web-series en interactieve media. 
Onze samenwerking centreert zich rond het Filmacademie Festival, waar afstuderende studenten hun eindfilm presenteren in het prachtige EYE museum in Amsterdam. Daar worden tevens meerdere prijzen uitgereikt, waaronder de Keep an Eye Filmscore Award waar de mooiste filmmuziek onderscheiden wordt. 

  • De stand van zaken

Uit het juryrapport van de Keep an Eye Filmscore Award 2023: 
" Voor de jury is de winnende componist degene die een score heeft geschreven met minimaal compositorisch materiaal om een maximaal dramatisch effect te bereiken. Met slechts een paar goed gekozen intervallen en met een uitgewerkte kleine en mooie instrumentatie (...), raakte de score, in combinatie met de beelden, ons hart vanaf de eerste scène van de film.’’ 

'Je eerste 10.000 foto's zijn je ergste' - Henry Cartier-Bresson

Photography | Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (sinds 2020) 
De Bachelor of Photography aan de HKU trekt mensen aan met een fascinatie voor beelden en verhalen. Ze leidt studenten op tot veelzijdig en kritisch beeldmaker, waarin praktische skills met theoretische onderzoeksvaardigheden gecombineerd worden. 
Docenten zijn bekende en ervaren fotografen en kunstenaars. Tijdens de studie ontwikkelen studenten een eigen beeldtaal. Ook leren ze werken met bewegend beeld, installaties en nieuwe technologieën. In onze samenwerking ontvangen ieder jaar drie getalenteerde afstudeerders het Photography Stipendium - een prijs bedoeld om talentvolle HKU’ers die werken met het medium fotografie, direct na afstuderen te ondersteunen bij het opzetten van hun beroepspraktijk. 

  • De stand van zaken

In 2023 werd voor de vierde keer het Keep an Eye Photography Stipendium uitgereikt aan drie HKU-afstudeerders. Dit jaar werd het afstudeerwerk gepresenteerd in een zeer diverse tentoonstelling, met persoonlijke verhalen en van de laatste ontwikkelingen, gebruikmakend. 
De jury stelde zich bij het bekijken van het werk twee vragen: werd zij gegrepen door het plan en werd zij gegrepen door het werk? Dat bleek het geval bij het werk van Bhakti Bienemann, Yeshua Tjie-A-Loi en Milo Poelman, die ieder € 10.000,- in ontvangst mochten nemen.

'Clear thinking at the wrong moment can stifle creativity' - Karl Lagerfeld

Textiel en Mode | Koninklijke Academie van Beeldende Kunst (sinds 2015)
Binnen de Textile & Fashion opleiding aan de KABK worden jonge modeontwerpers getraind in het herkennen en ontwikkelen van hun authentieke talent en kritische visie op textiel, mode en de tijdsgeest. Hierbij doen ze diepgaand onderzoek naar de rol en relevantie van mode en textiel in de maatschappij van vroeger, van nu en in de toekomst. Uiteindelijk studeren ze af met een collectie die een kritische en persoonlijke visie verbeeldt en waarmee ze zichzelf onderscheidend en betekenisvol kunnen positioneren in het professionele veld. Onze samenwerking richt zich op het professionaliseren van de Fashion Show, waardoor publiek en pers beter bereikt kunnen worden. Daarnaast is er sinds 2018 de Fashion & Textile Award, waarmee de professionele ontwikkeling van de winnaar wordt bevorderd.

  • De stand van zaken

In 2023 presenteerde de opleiding Textiel & Mode van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag haar nieuwe lichting ontwerpers tijdens (opnieuw) een bijzondere editie van Exposed in het Olympisch Skatepark in Den Haag. Een indrukwekkende locatie waar de modellen over een kruisvormige catwalk door de skatehal liepen en performden. Er werd zelfs gedanst op de catwalk. De ontwerpen waren kleurrijk, groot, verrassend en zeer afwisselend. De Keep an Eye Fashion & Textile Award ging naar Xioayu Wen.