Tweede Pouloeuff Stipendium naar Esmee van Zeeventer

24-01-2024
Keep an Eye reikt regelmatig prijzen en stipendia uit en dat doen wij om jong talent een of meer stap(pen) verder te helpen. Maar dit stipendium is extra bijzonder: het Stipendium van onze eigen galerie. Afgelopen vrijdag werd deze op een feestelijke middag voor de tweede keer uitgereikt.

Ga naar Galerie Pouloeuff >
Ga naar het Stipendium >


 Naar alle berichten >

Het gevoel van ‘thuis zijn’ 

Oud Pouloeuff exposanten konden tot 1 november 2023 een projectvoorstel indienen voor een residentieplek en -periode ergens in Nederland. Drie vakjuryleden hebben uit die voorstellen drie kunstenaars genomineerd en dat zijn geworden: Janneke Kornet, Vivian Mac Gillavry en Esmee van Zeeventer. Zij hebben daaarna hun voorstel ook nog persoonlijk gepresenteerd aan de jury en naar aanleiding daarvan werd een winnaar gekozen.

Uit het juryrapport:
'De jury was onder de indruk van de kwaliteit van de drie genomineerde kunstenaars. Alle drie stellen zij specifieke onderzoeksvragen en willen zij in de residentieperiode hier aandacht aan geven. De keuze van de winnaar is voortgekomen uit de specifieke meerwaarde van de residentieperiode voor de ontwikkeling van deze kunstenaar. De aanvraag van Esmee van Zeeventer getuigt van verdere stappen en specialisatie in een richting die niet het gemakkelijkst is. De jury heeft veel vertrouwen in haar potentie en ziet dat zij sinds haar afstuderen steeds grotere stappen heeft genomen om haar kunstenaars-lef te positioneren. Met dit stipendium ondersteunt de jury graag deze stuwende voorwaartse bewegingen.'

  • De juryleden voor deze editie waren: Marion Beltman – organisatieadviseur kunst & cultuur, Reyn van der Lugt – kunstverzamelaar en Evi Vingerling – beeldend kunstenaar.

Esmee van Zeeventer

Winnaar van het Galerie Stipendium 2024

Esmee ontvangt een bedrag van € 7.500,- te gebruiken voor een residentieplek en -periode naar eigen keuze in Nederland. Esmee probeert in haar fotografiewerk te zoeken naar een niet bestaande ruimte tussen fictie en werkelijkheid. Ze wantrouwt haar herinneringen en vraagt zich af wat het gevoel van ‘thuis zijn’ is en verbeeldt dit door middel van verschillende analoge technieken.
Tijdens haar residentieperiode in het Luceberthuis in Bergen wil ze haar kennis in druktechnieken uitbreiden, specifiek in koolstofafdrukken. Hierdoor kan zij werken met een groot aantal nieuwe materialen en haar werk verder ontwikkelen.
Volgend jaar januari zal zij in Galerie Pouloeuff nieuw werk presenteren dat zij tijdens haar residentie heeft gemaakt.

Met op de achtergrond Kira Fröse Met op de achtergrond Kira Fröse

OP=OP

Op dit moment kun je in de galerie het werk bekijken van Kira Fröse. De winnaar van vorig jaar. In 'OP = OP' geeft Kira alledaagse objecten de ruimte om moe te mogen zijn, niets meer te moeten en niet meer te hoeven voldoen aan welke verwachting dan ook.
Deze expositie is het resultaat van haar residentieperiode in het European Ceramic Workcentre in Oisterwijk, mogelijk gemaakt door het Stipendium. Daar heeft ze drie maanden volop kunnen experimenteren met materialen en technieken en hebben de objecten haar op hun beurt kunnen verrassen met de vormen die ze aannamen in de keramiekoven.

Vermoeide objecten? Wat is een gebruiksvoorwerp dat niet meer gebruikt kan worden? Wat is iets nog wanneer het vervormd is, een ander materiaal heeft gekregen of onverwachte kleuren heeft aangenomen? Als objecten niet meer bruikbaar zijn, verliezen ze misschien hun waarde in praktische zin: de energie die er ooit was, heeft geen plaats gemaakt voor nieuwe. Maar ontneemt dat hun bestaansrecht? Zelf voelt zij zich ook vaak beperkt door de verwachtingen van de maatschappij. Nu geeft ze deze objecten een stem als reactie op de constante druk die ze voelt om aan iets te voldoen dat ze niet is. De expositie nodigt uit om de beperkingen van functionaliteit los te laten en voorbij oppervlakkige verwachtingen te kijken.

Bekijk hier de foto's

Foto's: Pieter Kunnen
Foto's: Pieter Kunnen