Uittip: Over alles wat speelt in de hedendaagse kunstwereld

21-03-2024
In ons jaarlijks verschijnende 'Magjezien' geven onze relaties regelmatig leuke uittips. Dit keer geven wij het woord aan Janneke Veerman: kunstenaar, medewerker in onze Galerie Pouloeuff en host bij Keep an Eye evenementen. Heeft (dus) een zwak voor de kunst en cultuur, maar houdt ook van mensen kijken. Trouwens in ons 'Magjezien' komen tal van andere lezenswaardige zaken aan bod. Iets voor een regenachtige dag?

Volg onze Uittips:
< TERUG   VERDER >   INDEX >  
Naar alle berichten > 




De uittip van Janneke Veerman

Als kunstenaar heb ik de behoefte om geïnspireerd te raken door anderen, maar ook om op de hoogte te worden gehouden van dingen die spelen in de hedendaagse kunstwereld. Bezoekjes aan galerieën, exposities, festivals, concerten en musea voorzien mij in die behoefte, maar het meest inspirerend vind ik het vaak om naar een hedendaagse kunstbeurs te gaan.
Op een kunstbeurs word je overladen met allerlei soorten werk, variërend van werken die aansluiten bij mijn persoonlijke voorkeur tot kunstwerken die buiten mijn gebruikelijke interessegebied vallen (en mij soms kunnen verrassen!). Dit zorgt voor een overvloed aan inspiratie en is tevens ideaal om te ontdekken welke thema's momenteel de kunstscene domineren.

Jaarlijks, meestal tijdens het Paasweekend, wordt in de RAI Amsterdam de hedendaagse kunstbeurs KunstRAI gehouden. Ik vind het een hele fijne plek om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in de beeldende kunstwereld.
Op de KunstRAI vind je een breed scala aan kunstwerken, variërend van autonoom tot toegepast werk, waaronder schilderijen, fotografie, 3D-werken, design en sieraden.

Janneke Veerman Janneke Veerman

Wat ik vooral waardeer, is de overzichtelijke opzet van de beurs. Ondanks de grote hoeveelheid tentoongestelde werken is het hier niet zo overweldigend als bijvoorbeeld op Art Rotterdam; je kunt gemakkelijk alles in één dag bekijken.

Daarnaast wordt tijdens elke editie van de KunstRAI een klein deel van de beurs gewijd aan een specifiek land, zoals eerder het geval was met Marokko en Japan. Hierdoor krijgt de beurs, die zich voornamelijk richt op Nederlandse galerieën, toch nog een beetje een internationaal tintje en kom je in aanraking met verschillende culturen. Ook kan ik enorm genieten van de overvloed aan mensen met opvallende kledingstijlen die op de beurs rondlopen. Het is fascinerend om te zien hoe creativiteit zich niet alleen uit in kunstwerken, maar ook in de kledingkeuzes van de bezoekers. Het mensen kijken is misschien wel net zo inspirerend als het kijken naar kunst zelf!” 

Lees hier Magjezien #7 »