Typisch Graphic Matters: Summerschool 'Typical Type'

30-08-2024
Nieuwe skills en inspirerende creaties tijdens de Summer School 2024. Letters, karakters en typografie stonden centraal tijdens Summer School 2024. Rondom het thema ‘Typical Type’ werden Team Thursday, Vera van de Seyp en Kristyan Sarkis uitgenodigd voor inspirerende, driedaagse masterclasses. Er werd hard gewerkt, maar minstens zoveel plezier gemaakt.

Volg Graphic Matters: 
< TERUG   VERDER>
Naar alle berichten >


A letter, a sentence, a book

Van Dubai tot Zwitserland en van Italië tot Polen – nieuwe en bekende gezichten reisden af naar Breda. Onder hen waren grafisch ontwerpers, illustratoren, typografen en andere creatieven. Goed gestemd en vol nieuwsgierigheid startten zij op dinsdag 20 augustus aan de masterclasses in De Uitvindfabriek in Breda.
Het Summer School jaarthema 'Typical Type' vierde typografie en het belang daarvan. Schrifttekens zijn niet alleen essentieel voor effectieve communicatie, maar ook voor cultureel begrip, inclusie en impact. Letters zijn het resultaat van honderden jaren van ontdekking, discussie en uitwisseling.
Team Thursday, Vera van de Seyp en Kristyan Sarkis: drie toonaangevende ontwerpers die op bijzondere, unieke wijze met letters werken. Met een onderzoekend, ambachtelijk of toekomstgericht perspectief gaven zij verdieping aan het thema.

Typografisch boek, toffe pagina's

Ze leerden de masters beter kennen tijdens de Morning Talks, waarin zij het publiek meenamen in hun praktijk, werkwijze en inspiratiebronnen. Daarna was het aan de deelnemers om te laten zien wie zij zijn. Voor grafisch ontwerper Jip inmiddels bekend terrein, want dit was zijn derde jaar Summer School.
“Het is een fijne combinatie van hard werken en plezier maken. Het is leuk om drie dagen zowel individueel als samen te werken en een mooi resultaat neer te zetten”, vertelt hij.
Jip was een van de vijftien deelnemende makers bij de masterclass van Team Thursday. Tijdens de workshop ‘A letter, a sentence, a book’ vormde de groep een dynamisch redactieteam, waarin ze gezamenlijk een typografisch boek maakten.
Iedereen had een willekeurig boek bij zich. Op basis van een zin uit dat boek maakten ze allemaal een unieke set letters. Door te sparren over inhoud, typografie en indeling ontstond in drie dagen tijd een publicatie met 272 toffe pagina’s.

Muur met A4'tjes

Tientallen knipsels, uitprobeersels en een meterslange muur met A4’tjes verraadden direct waar de deelnemers van Team Thursday aan het werk waren. Ook niet te missen was de masterclass van Vera van de Seyp. De deelnemers – verstopt achter hun laptop en tussen de verstrengelde adapters – leerden tijdens de masterclass ‘Hyperloop’ zelf een browser-based ontwerptool programmeren. Hiermee kunnen zij een (typo)grafische identiteit genereren. Voor deze specifieke opdracht liet iedereen zich inspireren door hun guilty-pleasure-song.
Je kunt al snel verdwalen in de wondere wereld van coderen. Maar die onverwachte wegen leiden vaak tot verrassende resultaten, ervoer grafisch ontwerper Davide:
“Coderen dwingt je om op een andere manier te denken. Je moet continu reageren op wat er gebeurt. Deze masterclass leerde me ook om minder terughoudend te zijn in het ontdekken van nieuwe dingen.” 

Eigen draai aan dezelfde zin

Tijdens ‘Arabic Lettering Workshop: Play’ – begeleid door Kristyan Sarkis – verdiepten deelnemers zich in de vormen, het erfgoed en de werking van het Arabische schrift. De belangrijkste kenmerken en lettervormen van dit rijke schrift kwamen aan bod. Met die kenmerken speelden de deelnemers en zo creëerden zij een eigen letterwerk. Iedereen ging aan de slag met dezelfde zin uit het nummer ‘Dehk We Leab’ van Abdel Halim Hafez. 
Op diverse manieren hebben deelnemers deze zin ontleed en er een eigen draai aan gegeven. De eindproducten waren erg verschillend, maar pasten allemaal perfect bij het thema. Beheersing van de Arabische taal was niet vereist. 
“Daarom was het belangrijk dat de masterclass langzaam genoeg verliep voor de mensen die de taal niet kennen en snel genoeg voor mensen die wel bekend zijn met Arabisch”, legde Kristyan uit.

Deelnemer en grafisch ontwerper Kinda vulde aan: “Mooi om te zien hoe deelnemers zonder Arabische kennis werkten met een taal die ze niet begrijpen. Het toonde dat je iets niet hoeft te snappen om er wel respect en gevoel bij te hebben.” 

Finetunen, overleggen, ...

Op de laatste dag was de spanning en tijdsdruk voelbaar. Finetunen, overleggen, misschien toch nog een ander font of kleur gebruiken? In de laatste uren kwam het allemaal samen. En het resultaat mag er zijn; alle deelnemers hadden iets tofs neergezet. 
Ze leerden van hun masters, maar ook zeker van elkaar. Met de gehele groep werden alle resultaten bekeken en Loes (Team Thursday), Vera en Kristyan spraken hun lof uit over al het moois dat gemaakt is. Met een dosis nieuwe inspiratie, skills, vriendschappen, wijze lessen en een voldaan gevoel kwam de vierde editie van Summer School tot zijn eind! 

Nog even de foto's

Foto's: Chantal van den Berg
Foto's: Chantal van den Berg