Jong en oud verbonden op het podium

Friday 4 November 2022
Rosa Spier Huis - Laren

Gaat een kunstenaar ooit met pensioen? Het antwoord daarop is meestal nee. Een bijzondere plek waar kunstenaars wonen en werken is het Rosa Spier Huis. Een woon- en werkcentrum voor kunstenaars en wetenschappers. Zij wonen hier onder gelijkgestemden. Het Rosa Spier Huis biedt bewoners, maar ook kunstenaars van buiten, een podium om hun inspiratie te delen met het publiek.

Deze keer:

Suol Percussion

De acht leden van dit bijzondere slagwerkensemble hebben elkaar leren kennen tijdens hun studie aan het ArtEZ Conservatorium te Zwolle. De naam Suol Percussion is een samenstelling van ‘Suol’, dat oud-Nederlands is voor Zwolle, de oprichttingsstad van het ensemble, en ‘Percussion’, de Engelse term voor slagwerk.

Met het vastleggen van deze naam werd de geboorte van een nieuw slagwerkensemble werkelijkheid en intussen werden grootse plannen voor de toekomst gesmeed. Deze plannen werden in juni 2021 realiteit toen zij, vanwege lockdowns, video-opnames van een tweetal concerten publiceerden. Enkele maanden later publiceerden zij de opname van het ‘Adagietto’, uit Mahlers 5e Symfonie, speciaal voor dit slagwerkensemble gearrangeerd door Luuk van Raalten.
In september van dat jaar vond, in de tuinen van Paleis Het Loo, het succesvolle debuutconcert van Suol Percussion plaats. Later verscheen het tweede opgenomen werk ‘Kyoto’, geschreven door John Psathas.

Regelmatig wordt het ensemble uitgebreid met harp of piano. Suol Percussion wordt steeds vaker gevraagd optredens bij verschillende projecten en evenementen door heel Nederland te verzorgen. Daarnaast is het ensemble achter de schermen continu bezig met het ontwikkelen van eigen producties om de wereld kennis te laten maken met dit opkomende slagwerkensemble.
Zo heeft Suol Percussion in april 2022 samen met het Suol Philharmonic Orchestra onder leiding van Joost Smeets het slagwerkconcert ‘From me flows what you call Time’ van de Japanse componist Toru Takemitsu uitgevoerd. Een vernieuwende productie waarbij een omvangrijk symfonisch projectorkest werd samengesteld uit conservatoriumstudenten. Momenteel werkt Suol Percussion aan nieuwe programma’s, projecten en concerten om hen in zowel binnen- als buitenland verder te promoten.

Helmer Bijl (slagwerk)
Mark Boessenkool (slagwerk)
Robert Bullinga (slagwerk)
Inge Ettema (slagwerk)
Elian Kers (slagwerk)
David van Keulen (slagwerk)
Wessel Kruisselbrink (slagwerk)
Luuk van Raalten (slagwerk)
t.b.a. (piano en/of harp)

Lees hier meer >