Al ben je er zelf nooit geweest, de naam rinkelt bij iedereen wel een belletje. Het festival haalt al sinds jaar en dag de grootste namen naar Nederland, voor een programmering waar jazz-liefhebbend-Nederland zijn lippen bij af kan likken.
Het driedaagse festival begon in 1976 onder bezielende leiding van Paul Acket, een zakenman en jazzliefhebber die zijn bedrijf verkocht en hiermee de mogelijkheid creëerde om het idee voor dit festival te ontwikkelen en financieren.
Acket wilde graag een grote diversiteit aan jazzmuziek presenteren. Van Amerikaanse swing tot Europese avant-garde. In het eerste jaar trok het festival (met 300 musici en ruim 30 uur muziek) ruim 9000 bezoekers. Met artiesten als Sarah Vaughan, Miles Davis, Oscar Peterson en Count Basie op het programma is het geen wonder dat het gelijk een groot succes werd!
Na de pionier nu MOJO
Inmiddels onder leiding van concertpromotor MOJO, die de programmering na het overlijden van Acket in 1992 overnam, is het festival uitgegroeid tot een omvang van 15 podia, 150 acts en meer dan 25.000 bezoekers per dag! Vanzelfsprekend zijn er in al die jaren te veel hoogtepunten geweest om op te noemen, maar hierbij toch een kleine greep uit het assortiment.
Laatste noten op Nederlandse bodem · 1991
Het concert van Miles Davis op het festival in 1991 staat te boek als een van de hoogtepunten, vooral vanwege het feit dat het het laatste optreden van de trompettist in Nederland was én omdat niemand anders vaker het festival opende dan hij. Ook geeft het weer hoe groot de status van het festival is. Miles Davis wordt beschouwd als één van de grootste, zo niet de grootste, jazzmusicus aller tijden. Hij speelde tijdens zijn laatste show op Nederlandse bodem onder andere Human Nature van Michael Jackson en een cover van Prince; het principe van genre-overstijgend repertoire dat Miles zo kenmerkte, bleef hij tot aan het einde trouw. Tien weken later stierf hij aan een longonsteking.
Niet meer weg te denken · Meerdere jaren
Geen North Sea Jazz Festival compleet zonder concert van het Metropole Orkest! Al jarenlang is dit geroemde orkest een onderdeel van de programmering en verzorgt de groep met de meest uiteenlopende en iconische muzikanten de opening van het festival. In 1986 stond het indrukwekkende orkest onder leiding van Rogier van Otterloo met onder andere James Moody en Slide Hampton op het podium.
En wat te denken van ondermeer deze gasten die de afgelopen decennia mochten aanschuiven: Roy Hargrove, Pat Metheny, Chaka Khan, Herbie Hancock, Joshua Redman, Laura Mvula, Gregory Porter en Snarky Puppy. Stuk voor stuk legendarische artiesten die ieder jaar opnieuw voor een spetterende opening zorgen. Dit jaar is het de eer aan drummer, vocalist en componist Louis Cole (onder andere bekend van Knower) om op vrijdagmiddag de Maas op zijn grondvesten te laten schudden!
Gebukt onder de roem · 2000
De Amerikaanse R&B-, soul- en hiphopartiest D’Angelo speelde maar liefst drie keer op het festival, maar van al die keren was zijn optreden in 2000 het meest memorabel. Het wordt op de website van het festival genoemd als ‘een van de beste optredens ooit op Nederlandse bodem’. Zijn band bestond niet uit onbekenden. Onder andere bassist Pino Palladino en drummer Questlove maakten deel uit van de band. Het optreden was zo ongeveer op het hoogtepunt van zijn roem, kort na de release van zijn album ‘Voodoo’, wat een ware revolutie was op muzikaal gebied. Daarna ging het helaas een paar jaar minder goed met D’Angelo, zowel fysiek als mentaal. In de documentaire ‘Devil’s Pie’ van de Nederlandse Carine Bijlsma zegt D’Angelo dat het optreden op North Sea Jazz hier deels aan heeft bijgedragen. Aan het einde van het concert klapt hij viermaal op de maat van de muziek en ziet hij vervolgens dat het publiek dat massaal overneemt. Hoewel hij het ook geweldig vond, realiseerde hij zich nadien ook wat voor macht hij eigenlijk had en hoeveel druk er op zijn schouders ligt. Hoe dan ook, negatief of positief: een memorabel optreden.
Is ‘m dat echt? – 2013
In 2013 worden bezoekers van het concert van Larry Graham getrakteerd op een wel heel bijzondere gast-artiest op het podium. De bassist van Sly and The Family Stone staat op de eerste avond van het festival in de grote Nile als links op het podium ineens in een hoekje wat reuring ontstaat. Na één, twee.. drie keer goed kijken is het zeker. Prince is aangesloten bij de band en speelt een nummer mee! Het publiek gaat uit zijn dak. Prince staat bekend om zijn onverwachte gastoptredens en gaf in 2011 nog drie nachtconcerten tijdens het festival, maar dit is iets wat niet veel aanwezigen snel zullen vergeten. Als kers op de taart wordt Prince bij de toegift ook nog afgelost door Santana. Oftewel.. drie helden voor de prijs van één!
Zie hier wat onvaste beelden van een enthousiaste fan en waan je bij dit waanzinnige optreden!
Vanaf 10:40 verschijnt Prince in beeld!
Amy zonder Amy
Dit was een concert om nooit te vergeten om hele andere redenen dan de andere concerten uit dit rijtje. De reden? Het concert vond nooit plaats! Ik was een van de enthousiastelingen die in 2007 éindelijk Amy Winehouse live zou gaan horen op het North Sea Jazz Festival. Een hoogtepunt in het indrukwekkende en drukke schema dat ik voor mezelf had opgesteld tijdens het driedaagse festival. Aan het begin van de avond verschenen er berichten op de beeldschermen door Ahoy waarop te lezen was dat het concert op een ander tijdstip plaats zou vinden. Me geen zorgen makend (‘fashionably late, zullen we het maar noemen’) struinde ik dapper concert na concert af om uiteindelijk toch teleurgesteld te moeten worden! Ook al had haar hele band al gesoundcheckt en was haar manager aanwezig.. Amy kwam niet opdagen. Op weg naar het vliegveld bleek ze niet fit genoeg om te komen. Na een eerder mislukt optreden op Pinkpop datzelfde jaar (het gerucht gaat dat Winehouse zó stomdronken was dat ze niet in staat bleek op te treden) werd ook deze nieuwe poging om het Nederlandse publiek te trakteren op haar ongekende talent geen succes. Gelukkig werd het gat dat in de timetable ontstond gevuld door Marcus Miller die samen met onder andere Candy Dulfer, Lionel Loueke en Roy Hargrove een jamsessie op poten zette en onder andere Winehouse’ hit Rehab alsnog ten gehore bracht. Geen slecht plan B gelukkig.
Artposter
Het artwork voor de poster van het festival is een begrip op zich geworden. Al sinds 1981 wordt ieder jaar een poster ontworpen voor het festival. Sinds de verhuizing in 2006 wordt aan de hand van een ontwerpwedstrijd onder studenten van de Willem de Kooning academie het winnende artwork gekozen. Alle finalisten worden tevens tentoongesteld tijdens het festival, dus dat is zeker de moeite waard om te bezoeken!
Neem hier een kijkje naar alle artposters door de jaren heen >
Keep an Eye Foundation
Met trots zien wij al jarenlang (oud-) Keep an Eye winnaars vertegenwoordigd op het festival. Niet alleen is de Summer Jazz Big Band van het Conservatorium van Amsterdam een graag geziene gast, ook bandleiders die we bij de International Jazz Award of The Records voorbij hebben zien komen, zien we terug.
Zo ook dit jaar. Met veel plezier zien wij een aantal bekende namen in de programmering! Wat te denken van The Records winnaars Guy Salamon en SMANDEM, maar ook Martí Mitjavila, die met zijn trio eerder dit jaar een Keep an Eye Studio 150 Sessions speelde is één van de gelukkigen die een concert mogen spelen. Daarnaast is ook ‘oudgediende’ Maarten Hogenhuis volop van de partij.
De International Jazz Award winnaar uit 2013 speelt niet alleen met zijn band BRUUT!, maar is ook als artistiek leider van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest te beluisteren. Zijn rol in de ontwikkeling van jong jazztalent is iets dat wij natuurlijk ten zeerste toejuichen! Dit orkest is één van de twee voorlopers van het Jong Metropole, waar wij ook vol trots onze medewerking aan verlenen.