Lisa’s werk is kleurrijk, humoristisch, ambachtelijk en gaat vaak over culturele identiteit. Zoals haar collectie NOBU. Die is geïnspireerd op het leven van haar Japanse vader. Ze won er de Keep an Eye Young Designer Award mee. Voor haar werk gebruikt ze meerdere disciplines: mode, porselein en film.
Mode kan verleiden, maar ook wijzen naar belangrijke thema’s
Hard werken
“Daar ben ik wel een beetje van afgestapt. Ik werk graag hard, maar ik heb ook een weekend en een leven naast m’n werk. Bovendien: je wordt niet creatiever door altijd maar door te blijven gaan. Ik geloof heel erg dat je tijd nodig hebt om te reflecteren of je zelfs een beetje te vervelen.”
Modesysteem
“Ik heb mode gestudeerd maar ik probeer me te distantiëren van het modesysteem. Veel consumeren, verspillen en steeds weer een ander beeld verkopen. Tegelijk is de esthetiek, de verleiding, de kracht van mode. Die kun je inzetten om te wijzen naar thema’s die je belangrijk vindt.”
Clichés Japan
“Mijn vader komt uit Japan. In vormgeving zie je vaak Japanse clichés voorbijkomen: overgebruik van wabi sabi bijvoorbeeld. In mijn ontwerpen wilde ik niet alleen maar die algemeenheden laten zien, maar juist de cultuur en het leven van mijn vader. Dus heel persoonlijk.
De Japanse cultuur wordt vaak op een voetstuk gezet maar ik zie ook wel de negatieve kanten. Japanners kunnen best xenofoob en seksistisch zijn. Andere landen worden daarvoor bekritiseerd maar de Japanse cultuur komt ermee weg omdat de cultuur gesloten en dus minder zichtbaar is. Als toerist merk je er trouwens niet veel van. Het is vooral voelbaar als je de taal spreekt of daar woont.”
Meegekregen
“Van mijn vader heb ik werkethos meegekregen. En ik ben, net als hij, een soort kameleon: in Japan doe ik eerder wat er van me verwacht wordt. En omdat ze minder individualistisch zijn dan wij is wat iemand vindt niet zo belangrijk. Daarom hou ik mijn mening daar eerder voor me.”
Ambacht
“In 2022 volgde ik een residentie in de Japanse keramiekstreek Arita. In dit gebied vind je heel fijn porselein dat in overvloed in de bergen zit.
Vroeger hadden Japanners een dagelijks servies van hout en bij speciale gelegenheden kwam het Arita servies van porselein tevoorschijn. Nu komt het servies ook gewoon van Ikea.
Omdat de porseleintraditie begint te verdwijnen in Japan nodigen ze makers uit andere disciplines uit om het porseleinambacht te integreren in hun eigen vak om er zo op een nieuwe manier mee aan de slag te gaan.”
Solo Museum JAN in Amstelveen
“In februari 2024 opende mijn eerste solo in Museum JAN. Ik kreeg veel vrijheid en dat is fijn. De afgelopen jaren heb ik een aantal films gemaakt. Bij film ben je van alles en iedereen afhankelijk. Je moet allerlei fondsen aanvragen en akkoorden krijgen van omroepen.
Dat hoeft nu niet. Deze museale tentoonstelling is heel autonoom werk. Het betekent ook dat ik zelf moet bepalen wat wel en niet goed is. Daar creëer je wel een spier voor. En als ik het echt niet weet heb ik altijd nog een groepje mensen om me heen dat ik altijd om advies kan vragen.”
Keep an Eye Young Designer Award
“Is echt heel belangrijk. Je staat aan het begin van je carrière. De erkenning helpt en het is fijn dat er een geldbedrag aan vasthangt. Ik heb al het geld opzijgezet. Nu heb ik een gevoel van zekerheid waardoor ik minder stress heb over geld. Daardoor kan ik makkelijker beslissingen nemen waarbij ik niet meteen hoef te bedenken wat het oplevert.”