De Keep an Eye Foundation, voor jong aanstormend talent

Keep an Eye is een stichting, opgericht door particulieren die geloven in de kracht van creativiteit en kunst. Niet alleen om daar van te genieten, maar vooral als uiting van de kunstenaar of muzikant zelf. Je hele persoonlijkheid en creativiteit tot uitdrukking brengen in beeld en/of geluid, daar gaat het om! Keep an Eye is om meer dan één reden een 'bevlogen' stichting. Dat blijkt ondermeer uit onze naam; ook daarover lees je hieronder meer.
Foto's: 10 jaar Keep an Eye in 2018 >>Foto's: 10 jaar Keep an Eye in 2018 >>

Lees hier het hele overzicht of ga gelijk door naar:
• OVER ONS 
• AANVLIEGROUTES 
• BACKSTAGE 
• PRINS BERNHARD CULTUURFONDS
PROJECTEN
SAMENWERKING 
GROTE NAMEN
 MEDEWERKERS

Ga hier verder voor Engelse samenvatting:
ENGLISH SUMMARY


'Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal' - Albert Einstein

Als startend, creatief talent gezien worden en je talenten ontplooien, daar gaat het om bij de Keep an Eye Foundation! Samen met toon- en kleuraangevende opleidingen en festivals in heel Nederland en daarbuiten, ondersteunt Keep an Eye jonge startende, getalenteerde kunstenaars, designers, musici en andere artistiekelingen. Door hen een springplank of een podium te bieden naar het grote publiek.
Keep an Eye vindt het belangrijk om aan bestaande én nieuwe projecten nieuwe elementen toe te voegen, die voor de deelnemers en het publiek echt een toegevoegde waarde hebben.
De stichting is onafhankelijk en heeft geen enkel commercieel belang.  

Keep an Eye werkt tenminste drie jaar samen met de opleidingen en festivals. Samen ontstaan er ideeën voor nieuwe of vernieuwde projecten, waarbij studenten en alumni in de schijnwerpers gezet worden. Door voor podia te zorgen waar zij zich presenteren. Podia die je met recht letterlijk kunt nemen (want zij zijn groot en beroemd), maar ook podia waarbij je kunt denken aan samenwerkingsvormen en online podia of ons magazine.
Bij de Keep an Eye projecten besteden wij veel aandacht aan begeleiding van de deelnemers, door middel van coaching, training, workshops en masterclasses. Opvallend en een compliment aan onze jonge 'Keep an Eyers' is dat veel oudgedienden en bekende persoonlijkheden ons daar met heel veel enthousiasme in ondersteunen.

Een kijkje achter de schermen

 

 

  • Keep an Eye richt zich op de kunst- en cultuursector en dan met name op jong talent (studerend en - bij sommige projecten - alumni tot maximaal 35 jaar). Keep an Eye werd in 2008 opgericht en heeft dus meer dan 12,5 jaar aan vlieguren. Op dit moment ondersteunt Keep an Eye 35 grotere en kleinere projecten.
  • Keep an Eye organiseert met alle partners competities, festivals en shows, maar initieerde eveneens de eigen Academy, Concertjes, Maker zoekt Maker, Nieuwe Makers en the Youngsters. Bij competities werkt Keep an Eye altijd met een onafhankelijke jury uit de betreffende discipline. Juryleden zijn steeds 'grote namen', die met hun ervaring veel aan de evenementen toevoegen.
  • De Keep an Eye Foundation selecteert zelf de doelen die zij begeleidt en begeleidt de projecten die dan ontstaan van begin tot eind. Daarom werkt Keep an Eye met een eigen vast team, waaronder drie projectleiders en voor onze galerie een curator. Deze visie/werkwijze is misschien a-typisch voor een fonds, maar het geeft wel de betrokkenheid van bestuur en medewerkers aan! Tot nu toe leverde dit een meerwaarde op voor de projecten; daarnaast ontstond een uitstekende en heel plezierige band met onze partners.
  • Met ingang van 2021 verstrekt Keep an Eye incidenteel steun aan soortgelijke andere stichtingen. De zogenaamde BLOK'S-projecten worden gefinancierd uit de reserves die resteerden door de Corona-pandemie.
  • Keep an Eye verstrekt geen individuele subsidies.
Jong Metropole bij Voormalig Zendstation Radio Kootwijk
Jong Metropole bij Voormalig Zendstation Radio Kootwijk

'De gehele cultuur vertelt je dat je moet opschieten, terwijl kunst je vertelt om de tijd te nemen. Luister altijd naar kunst' - Junot Diaz

Keep an Eye aanvliegroutes

Keep an Eye ondersteunt jonge talenten. Om te proberen hen een succesvolle plaats binnen hun beroepsveld/discipline te verschaffen. Voor een doelgroep die hen aan een lange en voorspoedige carrière kan helpen. Want dat zij straks op eigen benen kunnen staan is de ultieme doelstelling voor Keep an Eye én natuurlijk voor henzelf. Vandaag de dag volgt Keep an Eye de volgende routes:

  • Samenwerking met opleidingen. Waar je als jong aanstormend talent begint.
  • Samenwerking met festivals. Festivals sluiten vaak aan, waar opleidingen stoppen. Niet dat de opleidingen zaken laten liggen, het is eerder dat festivals een meer praktijkgerichte en bredere podiumervaring bieden. Je staat er dan toch echt even alleen voor op dat podium. Keep an Eye selecteert festivals die dezelfde visie op begeleiding van jong talent hebben als Keep an Eye zelf.
  • Keep an Eye Academy met vakinhoudelijke - en ondernemersvaardigheden. Waar Keep an Eye niet zelf het voortouw neemt, daar ondersteunen wij onze partners in nieuwe ontwikkelingen.
  • De Keep an Eye Concertjes met podia waar mucisi meer exclusieve speelervaring opdoen in een intieme setting.
  • De Keep an Eye WWW.ereld. Logisch om in deze tijd aan de online podia te denken, voor nog meer exposure. 'Print' is echter nog steeds niet ouderwets.

Projectpagina's
met video's en publicaties »

De Keep an Eye Academy
Voor zowel studenten als alumni vinden wij ondernemerschap een belangrijk aandachtspunt. Keep an Eye startte daarom in 2017 met de Keep an Eye Academy. Workshops die aansluiten op de behoeften van beginnende artistiekelingen. Waaronder workshops over (online)marketing en een bedrijfsplan maken.
Binnen de Academy en  onze galerie financiert Keep an Eye met ingang van 2018 jaarlijks masterclasses bij diverse opleidingen en festivals.

Maker zoekt MakerNieuwe MakersConcertjes en The Youngsters
Keep an Eye is een actieve stichting en ontwikkelt heel graag eigen initiatieven. Initiatieven die er nog niet zijn/waren en die daardoor een mooie aanvulling zijn op het aanbod van de culturele opleidingen/festivals. 
Keep an Eye heeft al vanaf de start een passie voor muziek. Begonnen met jazz, later uitgebreid met klassieke muziek en nog later met muzikaal kleinkunst talent. Deze passie vind je ook terug in de Keep an Eye Concertjes en the Youngsters. Breder van opzet zijn de, eveneens nieuwe, initiatieven Maker zoekt Maker en Nieuwe Makers.

Online www-ereld omvattende podia
Tot nu hebben wij het over podia 'in real life', maar net als onze doelgroep, de 'Keep an Eyers', beseffen wij dat de online wereld een wwww.ereld omvattend podium is. Daarom doen wij hier op deze site en in de social media (royaal meer dan 40.000 volgers inmiddels) uitgebreid verslag over onze projecten. Om de 'Keep an Eyers' ook daar in de spotlights te helpen.
Daarnaast zetten wij hen in de schijnwerpers in de Keep an Eye interviews. Interviews met mannen en vrouwen uit het vak, juryleden, docenten en winnaars. Lees verder het Keep an Eye Magjezien en de knipselkrant van Pouloeuff. Sla verder de blogs over kunst niet over. 

Podium 'in print':
MAGjeZIENenHoren #3 »


Lees hier verder over: 
De BLOK'S-projecten >   
'Hoe is het nu met?' (talent-update) >
De interviews >   Pouloeuff's Blog >   
Award >
   Kledinglijn >  
Platenlabel >   

Bij de KABK Fashion Show in de Electriciteitsfabriek
Bij de KABK Fashion Show in de Electriciteitsfabriek

Backstage: wie/wat zit daar achter?

Een goed idee (het ei) moet uitgebroed worden om echt iets te kunnen worden (een kip). Zonder het één kan het ander niet bestaan.
Een typisch 'kip en ei' verhaal dus! Zo ontstond de stichting 'Kip en Ei'. Best een aardige naam, maar niet erg serieus. Met een Engelse tongval klonk de naam een stuk beter! Keep an Eye Foundation. En de bijkomende betekenis van het 'in de gaten' houden was meer dan welkom. Want, dat doen we: aankomende talenten in de gaten houden en zorgen dat zij hun gouden eieren echt kunnen uitbroeden!

'De kip die het ei van Columbus legde, heeft haar tijd goed besteed' - Henry Jeanson

De Keep an Eye Foundation wordt mogelijk gemaakt door particulieren. Zij blijven het liefste op de achtergrond 'omdat hun (al dan niet) persoonlijke bekendheid niets toevoegt aan de projecten die zij onder hun vleugels hebben'. Zeggen zij zelf. Alle aandacht gaat naar studenten en alumni, oftewel de 'Keep an Eyers'.
Deze particulieren 'backstage' bleken vanaf de oprichting van de Keep an Eye Foundation zeer loyaal aan de stichting en zorgden én zorgen ondermeer voor een stabiele financiering van Keep an Eye. Keep an Eye kan daardoor een zonnige en langdurige toekomst tegemoet zien.

Lees hier over: 
ANBI-status » 

Keep an Eye en het Prins Bernhard Cultuurfonds*

Keep an Eye zet zich in voor studenten en alumni. Een ander verhaal is het team áchter de stichting. Mensen die de stichting mogelijk maken, omdat zij kunst en cultuur een warm hart toedragen. Zij hebben zelf al een carrière achter de rug. Maar vinden een creatieve toekomst van de 'Keep an Eyers' zó belangrijk, dat zij voor hun eigen opvolging en de toekomst van Keep an Eye samenwerking zochten met het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds zal de Keep an Eye Foundation straks (wanneer dat nodig blijkt) voor de lange termijn laten voortbestaan en er voor zorgen dat kip en ei zich nog heel lang in dit warme nest thuisvoelen! Voorbereidend op deze toekomst heeft het Prins Bernhard Cultuurfonds op dit moment al zitting in het bestuur van Keep an Eye.

Prins Bernhard Cultuurfonds >