A.N.B.I (Algemeen Nut Beogende Instelling)
Keep an Eye Foundation, gevestigd aan de Cattenhagestraat 16, 1411 CT Naarden-Vesting. Telefoonnummer 035-6951277, e-mailadres mail.ons@keepaneye.nl RSIN-nummer 819764152.
De doelstelling van de stichting is het bevorderen van kunst- en cultuuruitingen van jong talent in Nederland, en alles wat hier direct of indirect mee te maken heeft, in de ruimste zin van het woord.
INTRODUCTIE
In de moderne wereld draait alles om het uitbroeden van goede ideeën. Een goed idee is als een ei dat uitgebroed moet worden om iets te worden, net als bij het klassieke ‘kip en ei verhaal’. Daarom de naam ‘Kip en Ei’ of in het Engels (ons Engels …) ’Keep an Eye’. Deze naam belichaamt de missie van de Keep an Eye Foundation: het ondersteunen van veelbelovende jonge kunstenaars, muzikanten en andere creatievelingen. De stichting biedt deze talenten de mogelijkheid om zich te ontwikkelen, nieuwe kansen te creëren en zo hun potentieel te ontplooien.
OVER DE KEEP AN EYE FOUNDATION
Opgericht in 2008 door een groep particulieren die geloven in de kracht van kunst, muziek en andere vormen van creativiteit. Kunst is niet alleen een uiting van de kunstenaar zelf, maar ook een bron van inspiratie en plezier voor anderen. De stichting ondersteunt veelbelovende kunstenaars en creatievelingen die in Nederland studeren, door competities, workshops en festivals te organiseren. Hiermee krijgen deze talenten de kans om hun eerste stappen te zetten in hun carrière en uiteindelijk een succesvolle loopbaan op te bouwen. Keep an Eye werkt bij voorkeur samen met gerenommeerde opleidingen en instellingen in verschillende vakgebieden.
Intussen heeft Keep an Eye ook zelf initiatieven ontwikkeld zoals: Galerie Pouloeuff, Maker zoekt Maker, Nieuwe Makers, Concertjes, The Youngsters en The Records.
MAATSCHAPPELIJKE CONTEXT
In een tijd waarin de overheid steeds minder middelen beschikbaar stelt voor kunst en cultuur, erkent de Keep an Eye Foundation het belang van deze sectoren in de samenleving. Kunst en cultuur bieden niet alleen plezier, maar dragen ook bij aan onze identiteit, intercultureel begrip, historisch besef en intellectuele ontwikkeling. De stichting streeft ernaar om de kwaliteit, creativiteit en diversiteit van kunst in Nederland te behouden en te versterken.
MISSIE
De Keep an Eye Foundation gelooft in de kracht van jonge talenten in verschillende kunstvormen, zoals beeldende kunst, muziek, architectuur, fotografie, mode en design. Door deze talenten te ondersteunen bij de start van hun carrière, wil de stichting hen helpen om zich te ontwikkelen tot zelfstandige en authentieke kunstenaars. De stichting is ervan overtuigd dat het stimuleren van diversiteit en kwaliteit in de Nederlandse kunst en cultuur bijdraagt aan een bloeiend cultureel landschap.
VISIE
De Keep an Eye Foundation streeft ernaar om het Nederlandse kunst- en cultuurlandschap te verrijken door jong talent te ontdekken, hen te helpen zich te ontwikkelen, hun ondernemerschap te prikkelen en hen te ondersteunen. Dit betekent dat we jonge kunstenaars helpen om hun weg te vinden naar galerieën of musea, opkomende muzikanten ondersteunen bij het produceren en promoten van hun muziek, en designers helpen om hun ontwerpen te realiseren en op de markt te brengen. We onderscheiden ons door het initiëren en uitbreiden van eigen projecten zoals ‘Maker zoekt Maker’, ‘Nieuwe Makers’, Concertjes, ‘The Youngsters’, en ‘The Records’. Deze initiatieven zijn vernieuwend, grensverleggend en multidisciplinair, en Keep an Eye blijft een centrale rol spelen in hun ontwikkeling.
DOELSTELLING
De doelsteling volgens de laatste statuten luidt als volgt:
‘De Stichting stelt zich ten doel het bevorderen van kunst- en cultuuruitingen in Nederland en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin.’
DOELEN
– Kort samengevat is Keep an Eye opgericht om de realisatie van de creatieve dromen van jong artistiek talent te ondersteunen. Maar dat is wat kort door de bocht, daarom hieronder meer inhoudelijk uitgelegd. –
In een wereld waar talenten vaak onontdekt blijven en creativiteit soms wordt belemmerd door een gebrek aan kansen, geloven we in de kracht van jonge kunstenaars en hun potentieel om te bloeien, zowel op artistiek als professioneel vlak. Daarom hebben we een stichting opgericht die niet alleen de zichtbaarheid van opkomende talenten vergroot, maar hen ook ondersteunt bij elke stap van hun reis.
Onze missie is eenvoudig maar ambitieus: jonge kunstenaars een vliegende start bieden om gehoord, gezien en gewaardeerd te worden. We zijn actief, zowel online als offline, in het promoten van deze getalenteerde individuen.
Door deze brede blootstelling kunnen jonge kunstenaars niet alleen een grotere aanhang krijgen, maar ook erkenning ontvangen van culturele instanties en het publiek in het algemeen. We geloven dat toegankelijkheid de sleutel is tot het bevorderen van maatschappelijk draagvlak voor kunst. Daarom streven we ernaar om kunst voor iedereen toegankelijk te maken, ongeacht achtergrond of ervaring.
Ons uiteindelijke doel reikt verder dan alleen het ondersteunen van kunstenaars. We willen bijdragen aan een rijk en divers cultuurlandschap, niet alleen in het heden, maar ook in de toekomst. Diversiteit is een kernwaarde die we koesteren, en we stimuleren verschillende kunstvormen door een volledig scala aan talenten te ondersteunen.
Een cruciaal aspect van ons werk is de samenwerking met opleidingen en festivals op het gebied van kunst, muziek en andere relevante terreinen. Door deze samenwerkingen kunnen we jong talent identificeren, ondersteunen en begeleiden vanaf het prille begin van hun artistieke reis tot aan hun professionele bloei.
Kortom, onze stichting is meer dan alleen een podium voor jong talent; het is een motor voor verandering, een katalysator voor groei en een bastion van creativiteit. We kijken ernaar uit om samen met onze kunstenaars en partners een betere, meer inclusieve toekomst voor de kunsten te creëren.
VOORWAARDEN VOOR PROJECTEN EN SAMENWERKING
Doel van het project
Het project richt zich op het bevorderen van jong talent, met een maximale leeftijd van 35 jaar, en vormt een aanvulling buiten het reguliere curriculum van de opleiding. Zonder de steun van Keep an Eye zou het project niet gerealiseerd kunnen worden. Het doel is om jonge makers verdieping, ontwikkelingsmogelijkheden en ervaring te bieden, terwijl ook ondernemerschap bij kunststudenten en -professionals wordt ondersteund en gestimuleerd.
Mogelijkheden voor jong talent
Voor festivals of andere culturele organisaties biedt het project mogelijkheden aan jong talent om zich te ontwikkelen, podiumervaring op te doen en kans te maken op prijzen. Bij evenementen zoals competities, prijsuitreikingen en artistieke uitingen, waarbij extra aandacht wordt besteed aan de selectieprocedure, wordt de organisatie bijgestaan door een externe jury bestaande uit deskundigen binnen het vakgebied van de betreffende discipline.
Masterclasses en workshops
In de organisatie van masterclasses en workshops worden vooraanstaande experts en beoefenaars ingezet, waarbij jong talent de mogelijkheid krijgt om zich te ontwikkelen en te inspireren. Deze sessies bestrijken een breed scala aan onderwerpen, variërend van artistieke ontwikkeling tot zakelijke vaardigheden, en bieden een uitgebalanceerde benadering van de discipline.
Identificatie van het project
Het project wordt duidelijk geïdentificeerd als een initiatief van Keep an Eye, zowel in interne als externe communicatie, eventueel met de toevoeging ‘powered by the Keep an Eye Foundation’ als Keep an Eye niet in de titel kan worden opgenomen. Samenwerkingspartners worden gevraagd om content aan te leveren om de online en offline kanalen van Keep an Eye te blijven voorzien van updates en om volgers op de hoogte te houden van alle activiteiten.
Samenwerking met partners
Samenwerkingspartners ondersteunen en verspreiden via hun eigen mediakanalen de initiatieven die door Keep an Eye zijn gestart, zoals interviews, blogs, podcasts en optredens. Daarnaast fungeren ze als bemiddelaar voor het leggen van contact met geschikte professionele kunstenaars en het verbinden van matchend jong talent voor deze producties, indien gewenst.
Richtlijnen en voorwaarden
Keep an Eye ondersteunt alleen jong talent dat studeert in Nederland of daar enkele jaren (maximaal 5 jaar) geleden is afgestudeerd. Betalingen voor optredens of het realiseren van projecten/kunstwerken dienen te voldoen aan de Fair Practice Code.
Inclusiviteit en duurzaamheid
Samenwerkingspartners worden actief aangemoedigd om de Code Diversiteit en Inclusie in de culturele sector te omarmen en ernaar te handelen, evenals de Governance Code Cultuur. Keep an Eye streeft naar blijvende verduurzaming van lopende projecten en biedt initiële ondersteuning voor een periode van drie jaar, die jaarlijks wordt geëvalueerd en, indien positief, verlengd kan worden.
Evaluatie en communicatie
Naast de reguliere evaluaties houden Keep an Eye en haar samenwerkingspartners ook regelmatig informeel contact om de voortgang van projecten te bespreken, ideeën uit te wisselen of om gewoon even bij te praten. Projecten worden beoordeeld op hun impact binnen de beoogde doelgroep, waarbij culturele opleidingen en instellingen de impact monitoren en jaarlijks evalueren in samenwerking met Keep an Eye.
Budget en samenwerkingsovereenkomst
Aanpassingen aan het aangevraagde budget voor een project kunnen tot uiterlijk november van het jaar dat voorafgaat aan de start van het project worden aangevraagd. Partners dienen akkoord te gaan met de hier vermelde voorwaarden en gaan tevens akkoord met de separate schriftelijke samenwerkingsovereenkomst.
Toegewezen budgetten dienen in het daarvoor aangewezen projectjaar of in het daarvoor aangewezen projectseizoen besteed te worden. Afwijking hiervan is alleen (bij uitzondering) na overleg en schriftelijke vastlegging mogelijk. Bij niet vol bestede budgetten vindt eveneens overleg en schriftelijke vastlegging plaats. Hierin is het eventuele bestedingsplan voor het resterende deel van het budget opgenomen.
Bij niet (tijdige) nakoming van gemaakte afspraken vervalt de budgettoewijzing. Eventueel kan een nieuwe aanvraag worden ingediend, maar alleen na uitdrukkelijke goedkeuring door het bestuur van Keep an Eye. Wanneer het/de budget(ten) reeds door Keep an Eye is/zijn overgemaakt, heeft Keep an Eye in uiterste instantie het recht dit/deze terug te vorderen.
SAMENWERKEN: WIE WEL/NIET?
De Keep an Eye Foundation werkt voornamelijk samen met kunstopleidingen en festivals, binnen Nederland. We zijn gericht op het ondersteunen van projecten die jong talent onder de 35 jaar centraal stellen. We zijn vooral geïnteresseerd in projecten die buiten het reguliere curriculum vallen en die zonder onze steun niet kunnen worden gerealiseerd.
- Over het algemeen accepteren we geen aanvragen van culturele opleidingen, festivals of andere organisaties, maar selecteren we onze projecten zelf. Maar hey, het kan geen kwaad om het te proberen natuurlijk…
- Als andere soorten organisaties een aanvraag willen doen, moeten deze organisaties inhoudelijk, artistiek en uitvoerend zijn binnen de Nederlandse kunst en cultuur. We ondersteunen geen instellingen, mede-sponsoren of stichtingen en fondsen die niet aan deze voorwaarden voldoen.
- Ook individuele aanvragen worden niet gehonoreerd.
- De uiteindelijke beslissing over het ondersteunen van een project ligt bij ons en is definitief.
- We zijn natuurlijk altijd bereid om naast financiële samenwerking ook andere vormen van samenwerking te verkennen. Door samen te werken creëren we synergie en kunnen we jong creatief talent nog beter ondersteunen.
WAT HEEFT DE KEEP AN EYE FOUNDATION BEREIKT?
Sinds de oprichting in 2008 heeft de Keep an Eye Foundation talloze projecten mogelijk gemaakt binnen diverse artistieke disciplines, waaronder (jazz)muziek, design, film en autonome kunst. Hierbij zijn talrijke jonge, getalenteerde studenten ondersteund bij het zetten van hun eerste stappen in de professionele wereld.
Door het groeiende aantal initiatieven heeft de Keep an Eye Foundation een aanzienlijke rol verworven binnen de culturele sector. Bovendien zijn er internationale samenwerkingsverbanden ontstaan tussen verschillende vakopleidingen, terwijl ook het brede publiek steeds meer bekend raakt met de activiteiten van de stichting.
JUBILEUM
In 2023 bestond Keep an Eye 15 jaar en wat zegt meer dan onderstaande cijfers over waar we die tijd aan besteed hebben? Waarbij we willen aangeven dat we met name in en na corona meer gepubliceerd hebben.
• 230 uitgedeelde awards • 175 masterclasses gegeven • 32 samenwerkingspartners • 12 disciplines • 37 projecten • 43 cd-albums gerealiseerd • 75 podia bespeeld • 37 blogs geschreven • 304 concerten gerealiseerd • 7 magazines (650 pagina’s) gemaakt • 40.000 online volgers • 19 nieuwsbrieven verstuurd • 190 video’s op YouTube • 4 verschillende websites • 1.100 nieuwsberichten geschreven • 90 interviews geplaatst • 135 bekende Nederlanders hebben meegewerkt (excl. juryleden) • 70 exposities gerealiseerd • 33 talent updates geschreven • 340 nieuwe kunstenaars in de galerie • 50 jonge makers gematcht • 27 podcasts gemaakt • 86 hele pagina’s krantenartikelen behaald
WAT ZIJN DE PLANNEN VOOR DE TOEKOMST?
‘Ik denk veel aan de toekomst, want het is daar dat ik de rest van mijn leven zal doorbrengen’
– Woody Allen
Daarom is het lastig voor Keep an Eye, en eigenlijk voor iedereen, om goed te voorspellen wat er op de langere termijn gaat gebeuren in de Nederlandse kunst- en cultuursector. Maar één ding is zeker: Keep an Eye zal actief blijven verkennen binnen en buiten de kunstdisciplines die we steunen. Bovendien zijn we bereid om ons budget aan te passen aan nieuwe doelen en ambities. Daarom blijven de mensen bij Keep an Eye constant in gesprek met elkaar, hun samenwerkingspartners, en wie weet, misschien ook met jullie, over mogelijke kansen en ontwikkelingen.
HET BESTUUR
De bestuurders ontvangen geen beloning voor hun werkzaamheden.
Cathelijne Broers – (directeur Cultuurfonds) – bestuurslid,
Miranda van Drie (zakelijk directeur Residentie Orkest) – secretaris,
Bartout Gieben – penningmeester,
Georges Mutsearts – (initiator Festival Wonderfeel) – bestuurslid.
Menno Tummers (directeur Vereniging van wetenschapsmusea en science centers) – bestuurslid,
Daniël van Veen – (artistiek directeur Amsterdams Kleinkunst Festival) – bestuurslid,
Rob Bakhuizen – voorzitter
Belangenverstrengeling
Bestuursleden hebben geen stem in bestuursbesluiten wanneer het om projecten gaat die zij zelf hebben aangebracht. Ongeacht of het om projecten gaat van hun eigen organisatie of andere projecten. Ook wanneer de schijn van belangenverstrengeling mocht ontstaan vervalt hun stem in bestuursbesluiten. Bij twijfel wordt een en ander binnen het gehele bestuur besproken.
Ondersteunend (management – parttime):
Catherine Clavaux – senior-projectleider stichting,
Mylène Berghs – projectleider stichting,
Eva Scholten – projectleider stichting,
Ine van der Horn – curator galerie,
Trudy Berghuis – assistent bestuur
Rob Bakhuizen – ‘meewerkend uitvoerder’
Ondersteunend (management – parttime & vrijwillig):
Inez – notarieel, Nathalie – fiscaliteit, Hans – administratie, Gerard – websites en e-mail marketing, Juliette – interviews en social media, Joanna – Keep an Eye Magazine, Peter – grafisch jazzprojecten, Jan Willem – grafisch Pouloeuff, Pieter – huisfotograaf
Ondersteunend (algemeen – parttime):
Janneke, Gijsje, Lotte, Pascalle
– medewerkers galerie en gastvrouwen bij de events.
FINANCIEEL KADER
De projecten van de Keep an Eye Foundation worden gefinancierd uit eigen particuliere middelen.
Keep an Eye heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in de budgetten die zij beschikbaar stelt aan samenwerkingspartners. Ondanks de uitdagende economische situatie blijft dit budget de komende jaren stabiel. Als er zich nieuwe projecten aandienen en afhankelijk van de economische ontwikkelingen, is er kans op uitbreiding van de ondersteunde projecten.