‘In mijn eigen land zouden wij nooit samen op het podium kunnen staan’
Jong Metropole is een unieke samenwerking tussen het N.J.O. (Nationaal Jeugd Orkest), het N.J.J.O. (Nationaal Jeugd Jazz Orkest) en het Metropole Orkest. In Jong Metropole wordt het beste van verschillende muziekwerelden bij elkaar gebracht. Het excellente spel uit de klassieke strijkerstraditie met swing, improvisatie en timing vanuit de jazztraditie.
Jong Metropole bestaat uit verschillende onderdelen. Een week met repetities en masterclasses, een concerttour en twee Awards. De meer dan 60 musici, geselecteerd van zowel jazz- als klassieke afdelingen van Nederlandse Conservatoria werken in volledige ‘Metropole Orkest’ bezetting aan vernieuwende producties. Zo ontstaan de mooiste kruisbestuivingen tussen diverse muziekgenres.
Dat Tom Cohen een visie had wisten we
Dat de Israëlische gastdirigent Tom Cohen een visie had, dat wisten we van tevoren. Maar de manier waarop hij de muzikanten en het publiek samenbracht was echt ontzettend bijzonder. In samenwerking met solisten van de afdeling wereldmuziek van Codarts Rotterdam (op onder andere ud, tar, zurna en dukduk) nam hij ons mee op een muzikale reis met invloeden uit de hele wereld.
Zijn enthousiasme straalde af op de muzikanten en via hen weer op ons. Inspirerende avonden met een hoopvolle blik op de toekomst!
Muziek verbindt, overal!
De compositie van de Rogier van Otterloo Award 2021 winnaar Kika Sprangers werd ook gespeeld. Het stuk had een hele andere stijl, maar sloot qua verhaal zeer goed aan op de rest van het repertoire.
Tijdens een van de concerten die Kika met haar eigen ensemble gaf in Griekenland vond er een bijzondere ontmoeting plaats met een lokale visser. Hij was zo onder de indruk van de muziek dat hij, ondanks de grote taalbarrière en culturele verschillen zijn dankbaarheid toonde doormiddel van verschillende kleine gebaren, zoals het aansteken van een kaars en het aanbieden van bloemen. Na afloop gaf hij Kika zijn eigen ketting, opdat zij elkaar niet meer zouden vergeten. Dit inspireerde haar tot het schrijven van deze prachtige compositie.
Rogier van Otterloo Award 2022
Saxofonist, componist, dirigent en arrangeur Bernard van Rossum ontving dít jaar de Rogier van Otterloo Award. Deze stimuleringsprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds – ter nagedachtenis aan componist en dirigent Rogier van Otterloo – bestaat uit een compositie opdracht voor Jong Metropole in de geest van Rogier van Otterloo én een geldbedrag van € 10.000,-.
Musicus en componist Bernard van Rossum (1980), bekend om zijn doorleefde saxofoongeluid en pakkende composities, ontvangt deze award voor zijn schitterende spel en voor zijn bijzondere composities voor grote ensembles. Hij won eerder in zijn carrière ook al jazzconcours The Records!
Juryvoorzitter, dirigent en componist Jong Metropole Tom Cohen:
“Componeren is één talent, maar focussen op grote ensembles is een andere dimensie en vereist andere vaardigheden. Bernard heeft met zijn Flamenco Big Band een echt nieuw geluid toegevoegd aan het conventionele Big Band-repertoire. Hij heeft ook voor andere uitvoerige ensembles geschreven en zijn gedegen opleiding, zijn mooie spel en de kilometers die hij als componist en arrangeur al heeft gemaakt zijn duidelijk hoorbaar en verdienen erkenning.”
Bekijk hier nog meer foto’s!
En bekijk/beluister hier nog even de teaser
Of hier het programmaboekje
En tot slot nog dit:
‘Reunion’ nu op alle digitale muziekplatforms
Vanaf nu kun je het muziekstuk “Reunion” van Damiano Pascarelli beluisteren via digitale muziekplatforms als Spotify. “Reunion” werd in 2021 gecomponeerd door de winnaar van de Rogier van Otterloo Award, Damiano Pascarelli. Saxofonist Kika Sprangers bracht het stuk in première met Jong Metropole in de zomer van 2021 onder leiding van Jochen Neuffer. De titel vertegenwoordigde het verlangen na twee jaar Covidlockdowns weer bij elkaar te komen. De verwachting is dat Jong Metropole dit najaar een tweede single gaat uitbrengen.