Keep an Eye als matchmaker!
Bij Keep an Eye brengen we creatieve talenten samen! Zo vindt een componist de perfecte tekstschrijver, een circusclown zijn of haar kledingontwerper en een startende band hun fotograaf. En dat is nog maar het begin… Hebben twee makers elkaar via ons gevonden? Dan kunnen ze samen een projectplan en begroting opstellen en deze indienen. Zo maken ze kans op maximaal €3.500,- aan financiële ondersteuning om hun project te realiseren. Elk half jaar worden maar liefst vier projecten geselecteerd en ondersteund!
De jury bestond deze ronde uit presentator en programmamaker Luuk Heezen, voormalig hoofd van Dutch Designweek Frederiek Dijkstra en artistiek leider van Festival Wonderfeel Georges Mutsaerts. Zij kwamen gezamenlijk tot deze geweldige top-4, waarbij gekeken is naar innovatie, interdisciplinaire samenwerking en haalbaarheid van het project.
Lees verder onder de video
En de projecten die aan de slag kunnen gaan zijn….
ALTAR: A Path of Light
Andrii Stetsiuk – HKU
Ana-Maria Cojocaru – ArtEZ
Muzikant en componist Andrii Stetsiuk en grafisch ontwerper Ana-Maria Cojocaru werken samen aan het project ALTAR: A Path of Light. Een muzikale voorstelling waarbij Andrii meer dan twintig Nederlandse en internationale muzikanten op één podium samenbrengt, waarbij het publiek ondergedompeld wordt in livebeelden van Ana. Het doel is om de kloof tussen muziek en film te overbruggen, maar dan met de rollen omgedraaid: de muziek draagt het verhaal van begin tot eind, terwijl de beelden als ondersteunende factor het verhaal dimensie geven. A Path of Light gaat over iemand die zijn innerlijke licht verliest naarmate hij ouder wordt en geconfronteerd wordt met de kwetsbaarheid van de menselijke vrede, maar uiteindelijk dit licht herontdekt door de verbinding met zijn roots te herstellen en het leven te omarmen zoals het is.
‘Hold Still, Please’
Yasemin Kevser – Willem de Kooning Academie
Anna Raiola – Codarts
Hold Still is een interdisciplinair audiovisueel project dat de relatie tussen dans, film en sculptuur onderzoekt, met een bijzondere focus op de spanning tussen beweging en stilstand. Beweging en stilstand vormen een intrigerend spanningsveld binnen beide tijdgedreven media (dans en film) en roepen fundamentele vragen op over de ervaring van tijd en lichamelijkheid.
Het onderzoek begon met een fascinatie voor hoe beeldhouwkunst dynamische bewegingen weet te bevriezen en hoe wij die in ons eigen medium kunnen interpreteren. Vanuit deze verkenning ontstond een visueel onderzoek. Wat eerder begon als een eenvoudige oefening waarin Anna Raiola klassieke poses aannam en ontvouwde, groeide uit tot een diepgaande studie naar het lichaam in rust en beweging.
Filmmaker Yasemin Kevser vond in dit proces het materiaal voor een filmische vertaling van deze spanning, wat resulteerde in een 3-delige video-installatie. Waarbij Anna’s lichaam, zoals een beeldhouwer zou doen, wordt ontbonden van zijn geheel en wordt geatomiseerd. Tegelijkertijd vormt het beeldmateriaal een inspiratiebron voor Anna’s performance, die zij zal presenteren in art space De Zolder. Zo ontwikkelt Hold Still zich als een voortdurend onderzoek, waarin we bouwen op elkaars interpretaties van het oorspronkelijke onderwerp: de beeldhouwkunst.



van links naar rechts:
Project Hold Still Please / Project Broken / Project AL ALMA, an immersive journey
AL ALMA: An Immersive Journey
Alberto Ammendolia – Fontys
Jeanne Shaw – Fontys
An Immersive Journey is een innovatieve, multidisciplinaire muzikale performance waarin muziek, natuur en technologie samensmelten. Gitarist/componist Alberto Ammendolia en digital experience designer Jeanne Shaw creëren samen een interactieve ervaring waarin bezoekers via aanraking van planten live geluid en licht activeren. Persoonlijke verhalen komen tot leven via openhartige pop-folk liedjes, verbonden door dromerige interactieve soundscapes. Tijdens deze momenten worden kalmerende visuals van Siciliaanse natuurlandschappen geprojecteerd. Het publiek wordt zo medeschepper van muziek, sfeer en beeld. An Immersive Journey biedt een nieuwe, actieve manier van concertbeleving door muziek, natuur en technologie te verbinden en nodigt het publiek uit om te voelen, te verbinden en deel te worden van een groter geheel. Deze show wordt geshowcased op Theaterfestival Boulevard in Den Bosch in augustus 2025.
BROKEN
Hyewon Jung – Willem de Kooning Academie
Panos Tsamouras – Codarts
“Broken” is een korte animatiefilm over een kwetsbare keramische pop die zijn achtergrondverhaal vertelt in een groepskliniek voor gebroken poppen. De hoofdpersoon wordt later door zijn maker gerepareerd terwijl hij de verbrijzelde stukken met zijn eigen bloed aan elkaar lijmt. Broken belicht hoe liefde pijn in kracht kan veranderen, en hoe onze meest kwetsbare delen het mooist kunnen worden wanneer we ze omarmen. Deze korte film wordt geanimeerd in stop-motion en 2D, waarbij zowel digitale als analoge werelden samenkomen om de wereld van keramische poppen te verbeelden.
Hyewon, een visueel verhalenverteller en animatieregisseur uit Zuid-Korea, en Panos, een componist uit Griekenland, schudden elkaar de hand nadat ze hun visie met elkaar deelden over hoe dit project tot leven zou kunnen komen. Ze werden aan elkaar voorgesteld tijdens een bijeenkomst die was georganiseerd voor de samenwerking tussen animatiestudenten van de WdKA en studenten van Codarts in Rotterdam.