Leuk dat je onze Keep an Eye Young Talent Podcast pagina bezoekt! Elke maand vraagt jong talent gevestigde creatievelingen het hemd van lijf ...

In deze maandelijkse serie gaan jonge talenten in gesprek met mensen uit de kunst en cultuur die al een naam opgebouwd hebben. Zo worden onder andere Karin Bloemen, Benjamin Herman, Gijs Scholten van Aschat, Jan Taminiau en Hella Jongerius het hemd van het lijf gevraagd. Wat is die éne tip of dat éne gesprek dat alles veranderd heeft? En waren het andere tijden of zijn er juist nog steeds veel overeenkomstige hobbels op de weg naar bekendheid? We hebben de handen ineengeslagen met journalist en presentator Luuk Heezen om een inspirerende podcastreeks neer te zetten. Beluister hier het resultaat!

Aflevering 11: Sterre Decru in gesprek met Claron McFadden

Sterre DecruSterre Decru

In deze aflevering gaat mezzosopraan Sterre Decru in gesprek met de veelzijdige zangeres Claron McFadden over het vinden en ontwikkelen van je eigen stemgeluid.

Sterre Decru (1999) is een Belgische mezzosopraan, geboren en getogen in het idyllische Brugge. In 2019 verhuisde ze naar Nederland om aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag haar bachelorstudies af te ronden. Drie jaar later studeert zij af met onderscheidingen in zowel de klassieke als oude muziek. 
Als jonge zangeres nam Sterre deel aan verscheidene jongerenopera’s bij het Antwerpse Muziektheater Transparant (In Bocca al Lupo; Paradise Hell; Orfeo Viajero). Iets wat haar liefde voor dit vak zodanig aanwakkerde dat ze besloot erin verder te gaan. In 2021 werd ze uitgenodigd door het Belgische Collegium Vocale Gent voor hun “Young Soloists Masterclass”. Hierna werd ze door het ensemble gevraagd mee te zingen in Robert Schumanns theatraal werk “Faust”, een productie van Opera Ballet Vlaanderen. Op het moment is Sterre volop bezig aan haar master als lid van de Dutch National Opera Academy, waarvoor ze de Excellentiebeurs van het Koninklijk Conservatorium ontving. Sterre zal hierbij verschillende rollen vertolken in opera’s van onder andere W.A. Mozart, J. Haydn en E. Krenek.


 

Aflevering 10: Joost Termeer en Robin de Puy

Joost TermeerJoost Termeer

De tiende aflevering van onze serie staat in het teken van fotografie! Beluister hier het gesprek tussen Joost Termeer en Robin de Puy en hoor alle tips en tricks!

Na een bachelorstudie biologie afgerond te hebben studeert Joost Termeer in 2018 af aan de opleiding fotografie van de HKU. Zijn werk is speels, intuïtief, soms bizar en roept vaak de vraag op 'waar kijk ik nu precies naar?' Al sinds de academie werkt hij met voorwerpen en bouwt hij sets om stillevens te maken om zo verhalen te vertellen. De interesse in voorwerpen en stillevens komt voort uit nieuwsgierigheid naar de mens. Wat voor spullen gebruiken we en waarom? Wat zegt dit over ons en ons gedrag? Wat laten we achter als we nu allemaal zouden sterven? Waarom linken we bepaalde eigenschappen aan kleuren, aan voorwerpen, materialen en omgevingen? Joost linkt vaak persoonlijkheden en karakters aan de stillevens die hij maakt.

Na zijn studie heeft Joost meerdere exposities gehad en heeft met zijn werk op fotobeurzen als Unseen gestaan. Hij focust momenteel op commerciële opdrachten om zo vrij werk te kunnen blijven maken.


 

Aflevering 9: Vormlust in gesprek met Rens Muis

Boyd Koers en Romy BrandBoyd Koers en Romy Brand

Beluister wat Romy Brand en Boyd Koers van vormgevend duo Vormlust wilde weten van grafisch vormgever Rens Muis.

Vormlust is een grafisch ontwerpduo bestaande uit Romy Brand & Boyd Koers. Hun studio is gevestigd in Rotterdam. Het werk van Vormlust typeert zich door sterk gebruik van vorm, kleur en typografie waarmee ze een eigenzinnige stijl laten zien. 
 Boyd & Romy leerden elkaar kennen op de kunstacademie, waar een docent hen op een dag beschreef als een vormlustig duo. 
Altijd op zoek naar dingen om te maken en te prikkelen. En het liefst zo opvallend mogelijk. Zonder lust is er geen vorm en zonder vorm is er geen lust. 
Vanuit een nieuwsgierige houding en met een open blik komen ze samen met de opdrachtgever tot een opvallend ontwerp! Het werk van Vormlust bestaat onder andere uit identiteiten, campagnes, animaties en videoclips voor uiteenlopende opdrachtgevers.


 

Aflevering 8: Lieke Wouters in gesprek met Piet Kroon

Lieke WoutersLieke Wouters

Beluister wat Lieke Wouters, afgestudeerd aan de AKV St. Joost in Illustrated & Animated Storytelling, wilde weten van de vermaarde animator en regisseur Piet Kroon.

Lieke Wouters studeerde in 2018 af van het AKV St. Joost als animator en illustrator. Direct naar haar studie is ze als ZZP-er de Nederlandse animatie-industrie ingerold en sindsdien heeft ze aan vele leuke projecten gewerkt. Van YouTube-series tot tv-producties, van commercials tot onafhankelijke korte films. Binnen zulke producties werkt ze als animator, maar wordt ook regelmatig als storyboard artist, rigger of compositor ingezet. Ze speelt graag de vliegende keep en vindt het ook leuk om studenten verschillende kneepjes van het vak te leren.


 

Aflevering 7: Menno van Dyke in gesprek met Nick van der Heyden

Nick van der Heyden.Nick van der Heyden.

Beluister wat aankomend circusartiest Nick van der Heyden wilde weten van gevierd jongleur en artistiek leider van Circusstad Festival Menno van Dyke.

Nick van der Heyden is een circusartiest, performer en maker die al ruim 20 jaar op het podium staat. Zijn specialisatie is hand balancing en hij staat bekend om zijn voostellingen waar circus, dans en drag samen komen. 
Hij is tevens actief als docent en coach en studeerde in 2014 af aan de Academy for Circus and Performance Art aan Fontys.
 Nick is daarnaast een van de twee oprichters van House of Circus, een entertainmentbedrijf dat shows, acts en locatiespecifieke optredens creëert en produceert.

Gedreven door hun gemeenschappelijke passie voor Circus en Drag, ontwikkelt Nick samen met medeoprichter Germain Charlat, hun kenmerkende stijl van optreden en creëren door verschillende vaardigheden te integreren, zoals statische trapeze, handbalanceren, clownerie, slepen, make-up en kostuumontwerp. 

Veelzijdig, aanpasbaar en creatief, ze gebruiken hun humor om hun technische circusvaardigheden te benadrukken, waarbij ze ook theater en dans gebruiken als een volledig spectrum om mee te experimenteren. Door personages te maken en te versieren, is hun doel om Drag toegankelijk te maken voor iedereen, ongeacht geslacht of leeftijd. Ze willen Drag van bars naar theaters brengen en weer wat glitter en felheid in het circus brengen. Deze combinatie is hun definitieve match van kunstvormen die hun unieke universum onthult.


 

Aflevering 6: Alex van Warmerdam in gesprek met Wessel van Wanrooij

Wessel van Wanrooij / Foto: Sean LouwWessel van Wanrooij / Foto: Sean Louw

Beluister wat aankomend filmmaker Wessel van Wanrooij wilde weten van Alex van Warmerdam.

Wessel van Wanrooij (1997) is een Brabantse regisseur en schrijver. Momenteel studeert hij Regie Fictie aan de Nederlandse Filmacademie, waar hij in september 2022 zal afstuderen met de korte, tragikomische film Over Een Pastoor Op Regenlaarzen.
Wessel debuteerde in 2017 met de ultra korte film Dinner Tales of an Assassin. In 2018 won hij samen met Sean Louw de ShortsTV Pitch op het Nederlands Film Festival, voor hun project Het Begin en het Einde. Dit project werd tevens geselecteerd voor het ontwikkelingstraject De Ontmoeting, waar zij als jongste deelnemers ooit aan meededen. In 2021 ging zijn zelfgeproduceerde film Männer Ouni Virnimm in première op het Nederlands Film Festival.
Het werk van Wessel kenmerkt zich door duistere humor en tragische absurditeiten, maar laat de menselijkheid niet uit het oog verliezen.


 

Aflevering 5: Hella Jongerius in gesprek met Willem van Hooff

Willem van HooffWillem van Hooff

Aanstormend designer Willem van Hooff gaat op bezoek bij Hella Jongerius, industrieel ontwerpster, woonachtig in Berlijn, maar mét een nieuwe studio in Nederland.

Willem van Hooff (1992)
 over zichzelf:
"In mijn werk wil ik de kracht van vergeten technieken, producten en materialen laten zien. Ik wil deze vergeten “verhalen” visualiseren en een nieuwe toekomst geven. Ik ben geïnteresseerd in een rauwe stijl van werken met materialen, daarmee pogend mijn objecten tot leven te brengen. Voor mij moet een goed product een geest, lichaam en een ziel hebben. De geest van de objecten omdat het moet functioneren, het lichaam omdat het er goed uit moet zien en de ziel omdat het een karakter moet hebben. En die ziel raakt vaak verloren in de schijnbare perfectie van massaproductie."


 

Aflevering 4: Berend Strik in gesprek met Joyce Overheul

Joyce Overheul Joyce Overheul

In de vierde aflevering van deze podcastserie ontmoet textielkunstenaar Joyce Overheul de beeldend kunstenaar Berend Strik, bekend om zijn geborduurde werken.

Joyce Overheul (1989, 's-Hertogenbosch) studeerde Fine Art aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en behaalde later haar master in Artistic Research in 2012 aan de MaHKU. Haar kunstenaarspraktijk focust zich voornamelijk op het gebruik van textiel, fotografie en zo nu en dan performance en video.
“Mijn werken draaien vaak om onderwerpen als gelijkheid, emancipatie, vrouwenrechten en feminisme. Mijn kunst raakt zowel hedendaagse als historische onderwerpen aan. Ik maak kunst met technieken uit het verleden over situaties uit het heden. De technieken en media die ik gebruik voor mijn kunst zijn vaak erg arbeidsintensief, zoals het maken van met de hand genaaide wandkleden of het weven met kralen.
Ik werk vaak met textiel en fotografie, maar ik beperk me niet bij voorbaat tot deze twee media. In het ontwikkelingsproces van nieuw werk neem ik elk mogelijk materiaal in ogenschouw om te kijken wat het beste bij de thematiek en inhoud van het nieuwe werk past. Wat ik fijn vind aan textiel en handwerk is dat er een interessante historische link is. Met elke steek die je naait verbind je het heden met het verleden. Ik verpak politieke statements en boodschappen in zachte lagen van fluweel, organza en andere stoffen. Door het gebruik van deze materialen worden mensen verleid tot dichterbij komen en de werken goed in zich op te nemen. Ondanks het feit dat de werken doordrenkt zijn van politieke inhoud, schrikken ze de kijker niet af door hun onschadelijke uiterlijk.”


 

Aflevering 3: Karin Bloemen in gesprek met Sam Cordes

Sam CordesSam Cordes

De aan de weg timmerende zangeres Sam Cordes heeft vragen aan 'Grande Dame' Karin Bloemen over intonatie en intentie.

Sam Cordes (2001) zingt al zolang ze kan praten. Op 11-jarige leeftijd deed ze mee aan UltraKits: een zangwedstrijd in haar woonplaats Dordrecht. Sam werd eerste in deze competitie en won hiermee een eigen videoclip. Dat smaakte naar meer. In 2012 en in 2013 nam ze deel aan het Kinderen voor Kinderen Songfestival en maakte ze kennis met grote zalen. Op dat moment wist ze het zeker: zingen is wat ze wil!
Na een aantal jaren in een band te hebben gezeten op de Popschool, richtte ze zich meer op het schrijven en zingen van eigen liedjes. Naast ‘Beautiful Chance’, de single die Sam schreef voor het Babyhuis, bracht ze nog twee eigen nummers uit. ‘The One’ (2016) en ‘Move On’ (2017) die allebei te beluisteren zijn op Spotify. Het regelmatig optreden met verschillende muzikanten en bandjes zorgde ervoor dat Sam een passie voor livemuziek ontwikkelde. Bij het zingen van gevoelige ballads ligt haar hart.
Begin 2018 stond ze naast rapper Lucas Eli in Tivoli op de Rabo Open Winter Stage met de single ‘Littekens’ die ze samen maakten. Later dat jaar had Sam de eer om in de show van Karin Bloemen te zingen in Schouwburg Kunstmin. Hierdoor heeft ze Karin Bloemen leren kennen en kwam ze terecht bij een project van ABN AMRO, waar ze auditie voor heeft gedaan en is aangenomen. Tijdens dit traject van een half jaar werd ze met een groepje andere talenten gecoacht door Karin Bloemen en Setske Mostaert. Dat project eindigde met een optreden op de Uitmarkt in Amsterdam.


 

Aflevering 2: Benjamin Herman in gesprek met Tim Hennekes

Tim Hennekes Tim Hennekes

In deze aflevering gaat drummer Tim Hennekes in gesprek met Benjamin Herman over het samenspel tussen saxofoon en drums.

Tim Hennekes (24) is een zeer getalenteerde Nederlandse drummer. Als afgestudeerde student aan het Conservatorium in Amsterdam is hij actief in het veelgeprezen Gijs Idema Trio, IKODO en is hij betrokken bij tal van andere projecten. Tim trad op met verschillende acts op verschillende podia en op festivals als het BIMHUIS, North Sea Jazz Festival, TivoliVredenburg, Lantaren Venster, Canal Festival, Transition Festival en in het buitenland in Turkije, Litouwen, Estland, Duitsland en België.
In 2015 begon hij aan zijn bachelor op het CvA, waar hij les kreeg van Marcel Serierse, Lucas van Merwijk en Martijn Vink. Masterclasses die hij mocht volgen werden gegeven door verschillende grote jazzmuzikanten, zoals drummers Billy Hart, Jeff Watts, gitarist Peter Bernstein en pianist Brad Mehldau.
In 2018 won Tim de Sena Performance Gouden Slifje. In het juryrapport werd hij omschreven als een veelzijdige drummer met veel expressiviteit en eigenheid in zijn spel. Zijn leergierige houding gecombineerd met zijn dito karakter maakten hem een belofte voor de toekomst. In 2018 was Tim ook de winnaar van de Keep an Eye Outstanding Talent Award. Een prijs in het leven geroepen om het meest uitzonderlijke talent van het Jong Metropole Orkest te prijzen.  

Aflevering 1: Gijs Scholten van Aschat in gesprek met Luka Kluskens

Luka KluskensLuka Kluskens

Luister hier naar wat Luka Kluskens heel graag wilde weten van gelauwerd acteur Gijs Scholten van Aschat!

Luka Kluskens (Maastricht, 1998) is actrice en maker met een voorliefde voor magisch-realisme. Tijdens haar studie was ze onder andere te zien in Great People (winnaar Best of Fringe Award 2019) en 'Neverland', een internationale voorstelling in het Thalia Theater in Hamburg. Afgelopen jaar speelde ze de hoofdrollen in de kortfilms 'Sjeemte' (2020) en 'Into a wider world' (2021). Daarnaast is Luka actief maker in schrijven, fotografie en film. In 2021 draait zij haar eerste kortfilm 'Als een schaduw bleef je mij bewaard' (winnaar Best Film Pitch Award Euregion Filmfestival 2021 en Official Selection Screen Talent Europe, Norwegian Short Filmfestival 2021).


 

Over Luuk Heezen

Luuk maakt onder andere reportages voor Nooit Meer Slapen en Radiodoc (Radio 1), heeft zijn eigen radioprogramma en podcast Kunst Is Lang. Hij is daarnaast freelance gespreksleider en maakte programma’s voor BNN. Nu gaat hij aan de slag met en voor Keep an Eye! Als host zal Luuk ervoor zorgen dat de gesprekken in goede banen geleid worden en hij werkt daarnaast inhoudelijk mee aan het concept voor de podcast.

Meer over Luuk >