A common mistake that people make when trying to design something completely foolproof is to underestimate the ingenuity of complete fools – Douglas Adams
Uiteraard was er al een Keep an Eye Award. Met recht een Award van gewicht, want gemaakt van brons. Dat bronzen beeldje was traditoneel van vormgeving. Nu is brons natuurlijk een tijdloos materiaal, maar de ‘oude’ Award ging intussen al weer vijf jaar mee. Tijd voor iets nieuws.
Dat vonden de mensen van de Design Academy Eindhoven ook. Zij brachten onze vraag over op het docententeam dat daar vol enthousiasme een onderwijsproject van maakte. Een jaar, vele lessen, ontwerpen en prototypes later, kwam daar als winnaar tevoorschijn: de katapult! De trotse ontwerper van dit project is Jules Bernard, een van de vele tweede-jaarssstudenten die meedongen naar in het productie brengen van hun ontwerp/idee.
OK, vragen liggen voor de hand… Echter de fraai gestyleerde katapult is via een trappetje (vallen en weer opstaan) naar het hoofdpodium opgeklommen en is klaar voor de start. Met recht een katapult-/vliegende start die naar een veelbelovende toekomst leidt!
- De eerste katapults, eeehhh sorry, Keep an Eye Awards worden in maart 2015 aan de winnaars van de International Keep an Eye Jazz Awards overhandigd!
Een gloednieuwe trofee voor de Keep an Eye Foundation.
Waar begin je als je van scratch af aan een geheel nieuwe award moet ontwerpen? Tweedejaars Design Acadamy studenten kregen carte blanche en ontwierpen een geheel nieuwe trofee voor de Keep an Eye Foundation.
Tessa Blokland van de Design Academie Eindhoven vertelt:
“Er werd ook een uitstapje naar een trofeeënfabriek gemaakt”
Wanneer heb je een echte trofee in handen?
“Een trofee is een symbool van overwinning, het laat zien dat je de beste bent. Een trofee vertelt ook een verhaal. Daarin ligt ook onze kracht – verhalen bedenken en daar vorm aan geven. Dit is bij de nieuwe award goed gelukt. Nog mooier is het als een trofee een icoon wordt, zoals de Oscars of het Gouden Kalf.”
Geen eenvoudige opgave, een nieuwe trofee ontwerpen…
“Er ging een uitvoerige onderzoeksperiode aan vooraf. De studenten hadden veel vragen: Wat is een trofee? Waar staat het voor en waar moet ‘t aan voldoen? Daar hoorde ook een bezoek aan iFabrica (een gigantische werkplaats voor metaal-, hout- en textielbewerking) en een uitstapje naar een trofeeënfabriek bij. En de studenten zijn ook bij een uitreiking van de Keep an Eye Foundation geweest.” Verhalen bedenken en daar vorm aan geven, daarin ligt onze kracht.”
En toen, het productieproces…
“De studenten kregen eigenlijk alle vrijheid. Er waren wel een paar voorwaarden; de trofee moest handzaam zijn, niet te zwaar en er was een grens voor de productiekosten. Materiaalstudie was een belangrijk onderdeel van het proces. Want je kunt natuurlijk een fantastisch concept bedenken, het moet wel uitvoerbaar zijn en… het oog wil ook wat!”
Het winnende ontwerp is een katapult en je kunt ‘m nog afschieten ook…
“Ha pas op dat het ei niet tegen iemands hoofd schiet! De katapult representeert precies waar de Keep an Eye Foundation voor staat: kunstenaars, ontwerpers, muzikanten de kans geven hun talent de wereld in te katapulteren, maar ze moeten het uiteindelijk wel zelf doen.”
Het is een aardig zware trofee, je moet hem niet op je tenen laten vallen
“Een trofee moet letterlijk ‘van gewicht zijn’, indruk maken. De katapult is gemaakt van natuurlijke materialen: o.a. hout en zeepsteen. Je ziet dat de prijswinnaar iets zwaars in handen heeft. En het staat, zoals een echte prijs betaamt, op een sokkel of in dit geval een trap.” “Net zo herkenbaar als het Oscarbeeldje of gouden kalf”
Was het een lastige opdracht voor studenten?
“Ze leerden voor het eerst in opdracht werken. Dat was voor sommige studenten in het begin wennen. Het was een hele goede oefening voor wanneer ze in de echte wereld aan de slag gaan.”
Welke trofeeën zijn niet nummer 1 geworden?
“We hadden uiteindelijk een selectie van 5 awards. Stuk voor stuk originele ideeën. Zoals een Daruma, een Japanse pop die staat voor de doelen die je in je leven wilt bereiken. Een Daruma heeft een oog dat staat voor je doel, het andere oog mag je er pas opplakken als je doel bereikt is. Een mooi symbool, maar je moet het wel het verhaal erachter kennen om te weten waar het voor staat. Bij de winnende award ziet iedereen meteen waar het om gaat”
Wanneer verschijnt de nieuwe trofee voor het eerst op het grote podium?
“We gaan nu op zoek naar iemand die de katapult kan produceren. We zullen in de toekomst immers veel eieren moeten wegschieten.”