Prijs van € 10.000,-
De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag kennen wij. De jaarlijkse KABK Fashionshow kennen wij. De Electriciteitsfabriek kenden wij niet. Samen zorgt dat voor een gezonde spanning. Sinds 2015 ‘zit de Fashionshow in het nieuw’. De Fashionshow genoot al veel aanzien. Maar door Keep an Eye kon de show naar een hoger, professsioneler niveau getild worden. Waardoor publiek en de internationale pers beter bereikt werden.
Marieke Schoenmakers, directeur van de KABK:
“We merken dat het internationale jonge talent dat wordt opgeleid aan de afdeling Textiel en Mode opvalt bij zowel pers als publiek. Bastian Visch, afgestudeerd in 2014, won in het najaar van 2014 ondermeer Lichting, de meest prestigieuze prijs voor jong modetalent in Nederland. Ook verheugt het ons dat modeontwerper Jan Taminiau zitting neemt in de commissie die het werk van alle eindexamenstudenten beoordeelt”.
Keep an Eye Academy: Masterclass door Hella Jongerius
In 2019 organiseert de afdeling Textiel & Mode van de KABK met ondersteuning van Keep an Eye een masterclassprogramma met Hella Jongerius en JongeriusLab. In het najaar geeft Jongerius een lezing voor studenten en docenten van de KABK, waarna ze de studenten een ontwerpopdracht meegeeft. Hierna werken de studenten individueel en onder begeleiding van Jongerius aan deze opdracht. Daarna wordt de uitkomst van deze Masterclass in Museum Voorlinden gepresenteerd in een programma met studentenpresentaties en een paneldiscussie onder leiding van Lucas Verweij met onder andere Suzanne Swarts en Mark van Vorstenbos, hoofd Textiel en Mode van de KABK.
En verder, uit het interview met Marieke
Wat kun je zeggen over de studenten die nu afstuderen?
“Het valt me op dat deze toch bevoorrechte generatie die opgroeit zonder oorlogen en ellende, het heel belangrijk vindt om middenin de samenleving te staan. Dat hoeven we ze ook niet te zeggen. Ze pakken zelf thema’s als duurzaamheid, vluchtelingenproblematiek en internationale conflicten op. Op de academie mengen Nederlandse studenten zich met studenten uit bijvoorbeeld Rusland en Iran. Die maken hen ook bewust van hun eigen Nederlandse identiteit. Want, Nederlanders kunnen heel direct zijn. En waarom lunchen met een broodje kaas? Dat zien ze alleen hier. Het blikveld van alle studenten wordt verruimd, de wereld is hun speelveld.”
Jurgi Persoons, hoofddocent mode aan de KABK, als modeontwerper werd hij in de jaren 90 geroemd om zijn avantgardistische vrouwencollecties. Wat is zijn invloed?
“Jurgi is oneindig gedreven, beheerst het vak tot in de finesses en brengt een uitzonderlijk en interessant internationaal netwerk naar de academie. Hij legt de lat zeer hoog en heeft een zeer gedegen onderwijsprogramma neergezet. Jurgi geeft de studenten inhoudelijk totale vrijheid, waardoor het eindwerk zeer divers en van hoge kwaliteit is.”