Index van deze Keep an Eye onderzoekspagina’s
→ Overzicht landelijke jazzcompetities in Nederland. → Doorgebroken jazzmusici na de International Jazz Award. → Over Jong Metropole en de winnaars. → Jong Metropole, waar talent bloeit en doorgroeit. → Maker zoekt Maker – inhoud en impact. → Pouloeuff, srpingplank voor jong talent. → Het unieke podium van Wonderfeel. → Vliegende start voor jong ontwerptalent. → Photography stipendia, lens op de toekomst. → Tussen water, muziek en woorden: De Jazz Gems. → Als talent opvalt: Van klaslokaal naar catwalk. → Van stilte naar soundtrack: filmmuziek in de spotlight.
Immanuel Wilkins – altsaxofoon
Jaar van deelname: 2018 (Keep an Eye International Jazz Award; won prijs voor Best Non-CvA Soloist).
Conservatorium/achtergrond: Opgeleid aan de Juilliard School in New York (afgestudeerd 2019).
Belangrijke samenwerkingen: Wilkins groeide al snel uit tot een veelgevraagd sideman. Zo toerde hij met pianist Jason Moran en leverde hij een belangrijke bijdrage aan het album KingMaker van vibrafonist Joel Ross.
Festivals en podia: Zijn kwartet trad na 2018 op in prominente jazzclubs en festivals in de VS en Europa (o.a. Village Vanguard en North Sea Jazz, volgens berichtgeving), waarmee hij zijn reputatie internationaal vestigde.
Albums/projecten: In 2020 verscheen Wilkins’ debuutalbum Omega op Blue Note Records (geproduceerd door Jason Moran). Dit album – met thema’s rond de Afro-Amerikaanse ervaring – werd door de New York Times verkozen tot beste jazzalbum van 2020. Wilkins kreeg lof om zijn “forthrightness and utter command” en de plaat werd bestempeld als “een van de belangrijkste debuut-jazzopnames in jaren”. In 2022 volgde zijn tweede Blue Note-album The 7th Hand, waarmee hij zijn status als toonaangevende nieuwe jazzstem bevestigde.
Officiële website / bron: ImmanuelWilkins.com – bevat persoverzicht en info over Omega.
Joel Ross – vibrafoon
Jaar van deelname: 2017 (Keep an Eye International Jazz Award; won Best Non-CvA Soloist).
Conservatorium/achtergrond: Afkomstig uit Chicago; studeerde in New York (The New School) als deel van het winnende ensemble in 2017.
Belangrijke samenwerkingen: Ross maakte naam door mee te spelen op invloedrijke albums van o.a. drummer Makaya McCraven (Universal Beings), saxofonist Walter Smith III en trompettist Marquis Hill. Ook speelde hij in groepen van Wynton Marsalis en anderen, en hij werkte regelmatig samen met saxofoniste Melissa Aldana en harpiste Brandee Younger.
Festivals en podia: Als bandleider trad Ross op in topclubs als Smalls en Village Vanguard in NYC en op grote festivals wereldwijd, waaronder Umbria Jazz (Italië), Winter Jazzfest (NY), Newport Jazz Festival (VS) en North Sea Jazz (Nederland). Zijn internationale tournees brachten hem o.a. naar zalen in Milaan, Londen, Parijs en Amsterdam (Bimhuis).
Albums/projecten: In 2019 verscheen Ross’ Blue Note-debuut KingMaker, gevolgd door Who Are You? (2020) en The Parable of the Poet (2022). Deze albums kregen unanieme kritieken; Ross “regelmatig bovenaan” de Critics Polls van DownBeat en de Jazz Journalists Association voor vibrafoon. Hij wordt gezien als “de meest opwindende nieuwe vibrafonist in Amerika”.
Officiële website / bron: Blue Note – Joel Ross bio – Blue Note-artiestenprofiel.
Maarten Hogenhuis – altsaxofoon
Jaar van deelname: 2013 (Keep an Eye International Jazz Award winnaar met Maarten Hogenhuis Trio).
Conservatorium/achtergrond: Afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam (CvA).
Belangrijke samenwerkingen: Hogenhuis is een kernfiguur in de Nederlandse jazz en maakte deel uit van de energieke jazzfunk-band BRUUT!. Daarnaast speelt hij in Reinier Baas’ More Socially Relevant Jazz Music Ensemble en het twee-drummer-project Krupa & The Genes, en leidt hij zijn eigen groepen. Als veelgevraagd sideman werkte hij samen met pop- en soulartiesten als Pete Philly & Perquisite en trad hij op met legendarische Motown-acts The Four Tops en The Temptations. Ook stond hij op het podium met Nederlandse jazzgrootheden (Benjamin Herman, Jesse van Ruller e.a.).
Festivals en podia: Met BRUUT! tourde Hogenhuis over de hele wereld. Reeds in 2012 speelde de band op North Sea Jazz (Nederland) en grote internationale festivals zoals Tokyo Jazz Festival (Japan), Standard Bank Jazz Festival Grahamstown (Zuid-Afrika), Jazz à Ouaga (Burkina Faso) en het Bielska Zadymka Jazz Festival (Polen). Deze optredens droegen bij aan zijn internationale naamsbekendheid.
Albums/projecten: In 2014 bracht Hogenhuis zijn goed ontvangen debuutalbum 4/3 uit. Met BRUUT! verschenen meerdere albums die de band naar clubs en festivals van Europa tot in Azië brachten. Hogenhuis’ veelzijdigheid (van hard-bop tot groovejazz) heeft hem een vaste plek bezorgd in de internationale jazzscene.
Officiële website / bron: MaartenHogenhuis.com
Xavi Torres – piano
Jaar van deelname: 2015 (Keep an Eye International Jazz Award winnaar met Xavi Torres Trio; eerder in 2014 al Best Soloist op dit concours).
Conservatorium/achtergrond: Afkomstig uit Spanje; Bachelor Jazz aan ESMUC Barcelona, daarna Master aan het Conservatorium van Amsterdam (tevens klassiek piano Bachelor aldaar).
Belangrijke samenwerkingen: Torres heeft gespeeld en opgenomen met topmuzikanten uit Europa en de VS. Zo deelde hij het podium met Amerikaanse jazzartiesten als Dick Oatts (saxofoon) en Terell Stafford (trompet), gitarist Nir Felder en Nederlandse prominenten als Ben van Gelder, Reinier Baas en Tineke Postma. Deze samenwerkingen getuigen van zijn internationale netwerk.
Festivals en podia: Xavi Torres trad na 2015 op in tenminste drie continenten. Met zijn trio en andere projecten was hij te zien in de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, en door heel Europa. Enkele hoogtepunten zijn optredens op het North Sea Jazz Festival (NL), het Grahamstown Jazz Festival (Zuid-Afrika), Siena Jazz (Italië) en clubs als Jamboree (Barcelona) en Bimhuis (Amsterdam). Deze brede tourervaring bevestigde zijn status als “een van de meest veelbelovende musici op de Europese jazzscene”.
Albums/projecten: Torres’ eigen Xavi Torres Trio won ook de Dutch Jazz Competition 2016. In 2017 verscheen het trio-album Skyline, dat lovend ontvangen werd in zowel Spanje als Nederland. Daarnaast is Torres op meer dan 20 albums te horen in diverse samenstellingen. In 2020 won hij met het project Vertebrats de Enderrock prijs voor beste album (Catalonië), en hij blijft actief als componist en bandleider in internationale context.
Officiële website / bron: XaviTorresMusic.com
Song-Yi Jeon – zang
Jaar van deelname: 2019 (Keep an Eye International Jazz Award winnaar als lid van de Focusyear Band 2019).
Conservatorium/achtergrond: Geboren in Zuid-Korea; jazzstudie in Graz (Oostenrijk) en vervolgopleiding in Basel (Focusyear-programma aan Jazzcampus, Zwitserland). Woont sinds enkele jaren in Zwitserland.
Belangrijke samenwerkingen: Jeon heeft opmerkelijke samenwerkingen opgebouwd met prominente moderne jazzcomponisten. Zo trad ze op met trompettist Ambrose Akinmusire, multi-instrumentalist Django Bates en drummer/componist John Hollenbeck – stuk voor stuk grootheden in de hedendaagse jazz. Ook werkte ze met master-saxofonist George Garzone, die haar lof toezwaaide om haar unieke benadering.
Festivals en podia: Als vocalist met een “East meets West”-stijl heeft Jeon op diverse internationale podia gestaan. Tijdens het Focusyear-traject trad ze op in heel Europa (waaronder het winnen van het Keep an Eye-concours in Amsterdam). Haar optredens vallen op door complexe ritmes en improvisaties, waarmee ze luisteraars van Zwitserland tot Nederland heeft weten te boeien.
Albums/projecten: In 2022 bracht Song-Yi Jeon samen met de Braziliaanse gitarist Vinicius Gomes het duo-album Home uit bij Greenleaf Music (het label van Dave Douglas). Dit project benadrukt de kruisbestuiving van hun verschillende achtergronden (Zuid-Koreaans en Braziliaans) en bevat zowel eigen composities als interpretaties van o.a. Keith Jarrett. Eerder had Jeon al twee albums uitgebracht (Straight in 2014 en Movement of Lives in 2018) en in Home komt haar virtuositeit – “supersnel schakelende lijnen in onregelmatige maatsoorten” – ten volle tot uiting. Ze geldt inmiddels als een innovatieve stem in de Europese jazz, met een kenmerkende mix van oosterse invloeden en moderne jazz.
Officiële website / bron: SongYiMusic.com
Alexandra Ridout – trompet
Jaar van deelname: 2023 (Keep an Eye International Jazz Award; won prijs voor Best Soloist).
Conservatorium/achtergrond: Verenigd Koninkrijk, opleiding aan de Royal Academy of Music in Londen (BMus) en momenteel gebaseerd in New York, waar ze haar Master volgde aan Manhattan School of Music.
Belangrijke samenwerkingen: Ridout maakte al op jonge leeftijd indruk in de Britse jazzscene. Ze werd op 17-jarige leeftijd ontdekt door drummer Clark Tracey, in wiens bands (Hexad, quintet, bigband) ze meerdere jaren speelde. Ook trad ze op met de Guy Barker Big Band (o.a. in Royal Albert Hall) en maakte deel uit van Yazz Ahmed’s vrouwelijk jazzensemble (Polyhymnia). In New York speelde ze in 2022 bij het Festival of New Trumpet Music (FONT) met haar trio, waarmee ze ook de aandacht trok van gerenommeerde trompettisten ter plekke.
Prijzen en erkenning: Sinds haar overwinning bij BBC Young Jazz Musician 2016 (de belangrijkste jazzprijs voor jongeren in het VK) ging Ridouts carrière in een stroomversnelling. Ze ontving de British Jazz Award voor Rising Star in 2018 en werd in 2019 door de Evening Standard genoemd als een van Londens meest invloedrijke mensen onder de 25. In de VS won ze in 2022 de Laurie Frink Career Grant, een prestigieuze beurs voor jonge trompettisten. Kort na haar Keep an Eye-solistenprijs in 2023 behaalde ze ook de 2e plaats bij de internationale Caruso Jazz Trumpet Competition 2023, een van ’s werelds meest vooraanstaande trompetwedstrijden.
Festivals en podia: Ridout trad reeds op in honderden shows, voornamelijk in het VK maar ook daarbuiten. Ze is vaste gast in topclubs als Ronnie Scott’s (Londen) en was tweemaal te horen bij de BBC Proms (2018) – waaronder een jubileumconcert ter ere van 40 jaar BBC Young Musician. Haar muziek is gedraaid op BBC Radio 3, Jazz FM en ook in de VS en Europa. Tijdens haar verblijf in New York ontwikkelde ze zich verder en trad ze op in zowel de Amerikaanse als Europese jazzscene, waardoor ze nu een trans-Atlantische carrière heeft.
Albums/projecten: Ridout leidt haar eigen sextet en kleinere formaties waarmee ze origineel werk componeert. Ze bracht in 2018 de EP True Thoughts uit en werkt aan nieuwe opnames. Daarnaast is ze als sideman te horen op albums van Britse collega’s en experimenteert ze met cross-over projecten (bijv. met symfonieorkest of bigband, zoals haar samenwerking met de National Youth Jazz Orchestra en WDR Big Band). Deze projecten tonen haar veelzijdigheid als modern jazztalent.
Officiële website / bron: AlexandraRidout.com
Toms Rudzinskis – altsaxofoon
Jaar van deelname: 2012 (Keep an Eye International Jazz Award winnaar met North by North East kwartet).
Conservatorium/achtergrond: Letland; Master in Jazz behaald aan het Conservatorium van Amsterdam (na bachelor in Riga).
Belangrijke samenwerkingen: Rudzinskis vestigde zich als een van de leidende jazzsaxofonisten uit de Baltische staten. Na Amsterdam verhuisde hij naar Berlijn, van waaruit hij door Europa reist om op te treden en samen te werken. Hij leidt zijn eigen groepen maar maakt ook deel uit van internationale projecten. Zo initieerde hij samen met de Deense bassist Kenneth Dahl Knudsen de Space Big Band, een grensoverschrijdend jazz/bigband-project met musici uit verschillende landen. Dit project ging in première in Berlijn, Denemarken en Letland en het album verscheen in 2021 bij Double Moon/Challenge Records. Ook werkt Rudzinskis aan duo- en ensembleprojecten met o.a. de New Yorkse/Letse zangeres Arta Jēkabsone en anderen, waarmee hij zijn internationale profiel verder aanscherpt.
Festivals en podia: Sinds 2012 is Rudzinskis op tal van Europese jazzpodia verschenen – van gerenommeerde clubs in Berlijn en Amsterdam (Bimhuis) tot festivals in de Baltische staten en Duitsland. Zijn Space Big Band kreeg airplay via Lufthansa en Qatar Airways in-flight entertainment, een bewijs dat zijn werk een wereldwijd publiek bereikt. Daarnaast was hij regelmatig te gast op jazzfestivals in bijvoorbeeld Kopenhagen en Riga, vaak in innovatieve projecten die de aandacht trokken van de jazzpers (Europe Jazz Media Chart vermeldingen).
Albums/projecten: Rudzinskis’ debuutalbum ABRA kwam uit in 2014 en werd in Letland genomineerd voor twee Zelta Mikrofons awards (de “Letse Grammy’s”). In 2017 volgde Locomotion! – een analoge vinylopname met de Oostenrijkse trompettist Gerhard Ornig – die opnieuw een nominatie voor Beste Jazzalbum opleverde. Recent (2023) bracht hij het fusion-getinte album Abyss uit, dat met veel lof is ontvangen en bekroond werd met de Letse muziekprijs voor Beste Jazzalbum 2024. Hiermee heeft Rudzinskis zich gevestigd als een creatieve bandleider die jazztraditie weet te verbinden met innovatieve concepten.
Officiële website / bron: TomsRudzinskis.com
Tamara Lukasheva – zang
Jaar van deelname: 2015 (finalist Keep an Eye International Jazz Award met Tamara Lukasheva Quartett, – runner-up in 2015).
Conservatorium/achtergrond: Hochschule für Musik und Tanz Keulen. Geboren in Odessa, Oekraïne; verhuisde in 2010 naar Keulen (Duitsland). Afgestudeerd aan het conservatorium in Keulen; was in 2013/14 lid van het BuJazzO (Duitse nationale jeugdjazzorkest).
Belangrijke samenwerkingen: Lukasheva staat bekend om haar genre-overstijgende benadering en werkt samen met zowel jazz- als klassieke ensembles. Ze componeerde werk voor en trad op met de WDR Big Band (Keulen) – o.a. haar stuk Die Erde met bigband en koor. Tevens werkte ze samen met bassist Sebastian Gramss in diens internationaal bezette projecten (waarvoor ze in 2022 een German Jazz Award in ontvangst nam). Haar eigen kwartet verenigt muzikanten uit verschillende landen (Duitsland, Luxemburg) en ze maakte ook een speciaal programma met het Internationaal Symfonie Orkest Lviv in Oekraïne, wat haar veelzijdigheid illustreert.
Festivals en podia: Met haar Tamara Lukasheva Quartet heeft ze op talloze festivals in Europa en daarbuiten gestaan. Het kwartet won de Junge Deutsche Jazzpreis in 2014 en de Neuer Deutscher Jazzpreis in Mannheim in 2017 – prestigieuze podia voor opkomend talent. Ze trad op bij festivals in onder meer Bulgarije, Kazachstan, Oekraïne, Oostenrijk en Duitsland, waar haar poly-stilistische mix van invloeden goed ontvangen werd. Ook solo heeft Tamara getourd; haar solo-project Vdoma (Oekraïens voor “thuis”) voerde ze uit in concertzalen in Duitsland en Nederland, waarin ze Oekraïense folklore met improvisatie vermengt.
Albums/projecten: Lukasheva bracht verschillende albums uit met haar kwartet, zoals Ukraine – Deutschland (2015 en Somnambul (2019), die lovend besproken zijn in de Europese jazzpers. In 2021 verscheen haar soloalbum Gleichung, waarin ze zang en piano solo verkent. Ze ontvangt regelmatig onderscheidingen: in 2018 de Horst & Gretl Will Jazzstipendium Keulen, en in 2020 won ze de WDR Jazzpreis in de categorie compositie voor haar originele stukken. Deze prijs leidde tot extra media-aandacht en online concerten (ivm pandemie) waarbij haar werk door de WDR Big Band werd uitgevoerd. Tamara Lukasheva geldt inmiddels als een toonaangevende stem in de Duitse jazz, met wortels in de Oekraïense muziektraditie en een internationaal bereik.
Officiële website / bron: TamaraLukasheva.de
En verder
Verder vonden wij nog de volgende musici waarover wij online wat minder info konden vinden.
Nicole McCabe (VS) – winnaar 2022
De Amerikaanse saxofoniste Nicole McCabe won in 2022 met haar quintet de eerste prijs tijdens de KEIJA-finale in het Bimhuis. Deze overwinning betekende een belangrijke stap in haar carrière. Kort daarna ontving ze de Jeff Clayton Memorial New Note Award van de Los Angeles Jazz Society. Sindsdien heeft ze onder andere opgetreden in Spanje, deelgenomen aan het prestigieuze Betty Carter’s Jazz Ahead-programma in het Kennedy Center en lesgegeven aan universiteiten in Californië.
Marc Mezgolits (AT) – winnaar 2019
De Oostenrijkse bassist Marc Mezgolits won in 2019 de KEIJA met de Zwitserse Focusyear Band. Na deze overwinning bracht hij diverse albums uit, waaronder zijn soloalbum ‘Unchanging’ in 2024. Hij trad op met artiesten als Hans Feigenwinter en Jonas Burgwinkel en is actief in verschillende internationale jazzprojecten.
Tony Roe (NL) – Winnaar 2010
Tony Roe, pianist en componist, won in 2010 de KEIJA met zijn trio Tin Men and the Telephone. Het trio staat bekend om hun innovatieve benadering van jazz, waarbij ze technologie en interactieve elementen integreren in hun optredens. Ze hebben internationaal getourd en opgetreden op festivals zoals North Sea Jazz en het London Jazz Festival.
Daniel Mester (HU) – Winnaar 2019
De Hongaarse saxofonist Daniel Mester won in 2019 de Amsterdam Band Final van de KEIJA. Na zijn overwinning heeft hij opgetreden op diverse internationale podia en festivals, en heeft hij samengewerkt met verschillende Europese jazzensembles.
Bronnen
Officiële conservatorium- en artiestenwebsites, persberichten en interviews. Bijvoorbeeld het Conservatorium van Amsterdam nieuws over Keep an Eye Award-winnaars, biografieën (CvA, Stanford Jazz, Greenleaf Music) en persmateriaal van labels (Blue Note, Greenleaf Music) zijn gebruikt voor de bovenstaande informatie. Deze bronnen bevestigen de prestaties en internationale activiteiten van de genoemde musici.