Fotofestival Naarden 2011

Thursday 19 May 2011 t/m Tuesday 21 June 2011
Galerie Pouloeuff, Naarden

Fotofestival Naarden geeft al jaren succesvol de actuele stand van zaken in de Nederlandse fotografie weer. In Pouloeuff te gast: Akademie Vogue met een fotowedstrijd binnen dit festival.

Akademie Vogue Award voor Fotostyling (AVAF) 2011

Fotofestival Naarden Pouloeuff, Akademie Vogue Pouloeuff Fotofestival Naarden Pouloeuff, Akademie Vogue Pouloeuff

Juryrapport AVAF 2011

De jury is verheugd over het aantal inzendingen, iets dat voor een eerste keer altijd moeilijk is. Een prijs moet immers, net als de inzenders, een plek veroveren in het hoofd en in de harten van de markt. Er waren relatief veel inzendingen van studenten en oud-studenten van de Akademie Vogue, dat is logisch. Maar ook van allerlei andere instellingen kwamen de inzendingen binnen.

De keuze voor het wellicht meest ultieme stijlicoon van de mode-industrie heeft Amanda Jongsma – van Bokhorst, studente aan de Akademie Vogue, uitstekend uitgewerkt. Coco Chanel droeg vaak parelkettingen, haar favoriete bloem is de camelia en beiden komen veelvuldig terug in haar ontwerpen. Zowel het beeldrijm als de kleurstelling klopt, de styling is doordacht, de trends goed vastgelegd en de fotografie van uitstekende kwaliteit. Kortom, haar uitwerking zou zonder enig probleem in het fictieve kunstboek ‘Symboliek’ passen.

Jasper Abels, student fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, heeft de opdracht op een geheel andere wijze uitgevoerd. Hij greep niet terug op een stijlicoon uit het verleden, maar keek naar een recentere, technische, ontwikkeling die van een enorme invloed is op vrijwel alle hedendaagse fotografie: Photoshop. In de foto’s van Jasper is de ‘Magic Wand’ van Photoshop verwerkt als rondlopende stiknaden op zowel het meisje als de vaas. Hij laat hiermee op speelse wijze de huidige maakbaarheid van het beeld zien. Meisje en vaas zijn in elkaar gestikt, maar dan wel met de nieuwste techniek. De foto’s hebben een retro uitstraling, maar tegelijk iets futuristisch. Ook dat is consequent verbeeld, in lijn met het ‘ouderwetse stikwerk’ versus de nieuwste Photoshop mogelijkheden. Kleding en haar van het meisje passen volkomen bij de vaas met bloem, qua kleur en vorm. Kortom, uitstekend uitgewerkte beelden die in elkaar passen als een klok.

De jury is verheugd om de tweede prijs, een bedrag van duizend euro, toe te kennen aan Amanda van Bokhorst, voor haar werk ‘Coco Chanel’. De jury is unaniem van oordeel dat de eerste prijs, een geldbedrag van vijfduizend euro, wordt toegekend aan Jasper Abels, voor zijn werk ‘Photoshop Mania’.

Namens de juryleden, Marie Cécile Thijs en Jordy Huinder, Eduard Planting (voorzitter).