Jong en oud verbonden op het podium

Friday 18 November 2022
Rosa Spier Huis - Laren

Gaat een kunstenaar ooit met pensioen? Het antwoord daarop is meestal nee. Een bijzondere plek waar kunstenaars wonen en werken is het Rosa Spier Huis. Een woon- en werkcentrum voor kunstenaars en wetenschappers. Zij wonen hier onder gelijkgestemden. Het Rosa Spier Huis biedt bewoners, maar ook kunstenaars van buiten, een podium om hun inspiratie te delen met het publiek.

Deze keer: Het Feest der Poëzie

Van en over Couperus

Collectief Het Feest der Poëzie presenteert een avond over de grootste Nederlandse schrijver van rond 1900, Louis Couperus, zoals u hem wellicht nog niet kent. Voordrachtskunstenaar Simon Mulder brengt bekend en minder bekend werk van Louis Couperus, zoals fragmenten uit de schokkend decadente roman ‘De berg van licht’ en de vertederende korte verhalen ‘Het spoorwegongeluk’ en ‘Het verbeelde leven’.

Daarnaast vertelt hij enkele anekdotes over de grote schrijver die koekjes kocht (maar hoe?), na een optreden niet aan het voor hem georganiseerde erediner kon beginnen en hoe en waarom hij door een Belgische toerist aangetroffen werd in een parfumerie.

Pianist Daan van de Velde en Simon Mulder besluiten de voorstelling met iets unieks: een declamatorium (stuk voor piano en voordracht) op Couperus’ beroemde korte thriller ‘De binocle’, geïnspireerd door de opera die plaatsvindt in het verhaal: Die Wälkure van Richard Wagner.

Daan van de Velde is taalwetenschapper en pianist; hij deed een bijvakstudie piano aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Regelmatig begeleidt hij zangers van het klassieke lied. Bij het Feest der Poëzie is hij niet alleen pianist maar ook actief als muziekredacteur voor de programmering, waarvoor hij regelmatig graaft in archieven, zoals het Nederlands Muziek Instituut of het archief van de Omroep.
Daarnaast is hij secretaris bij het Talent Op Podium Orkest te Leiden.
Simon Mulder is docent klassieke talen, dichter, vertaler, essayist, maar vooral voordrachtskunstenaar en artistiek leider bij Stichting Feest der Poëzie, waarmee hij poëzie- en muziekevenementen op bijzondere plaatsen organiseert, van een driedaags festijn rondom de dichters van 1880 tot avonden met muziek, poëzie en theater rondom dichters van nu, maar ook over Fernando Pessoa, Oscar Wilde, Louis Couperus, Paul Verlaine, de Muiderkring en anderen. Hij treedt op in binnen- en buitenland. Verder is hij redactielid van literair tijdschrift Armada en van Arabesken, tijdschrift van het Louis Couperus Genootschap.

Lees hier meer >