Artist In Residence - Tentoonstelling TRAILER

Saturday 13 May 2023 t/m Saturday 3 June 2023
Academie Galerie Utrecht

Met de tentoonstelling TRAILER sluit beeldend kunstenaar en HKU alumnus Ricardo van Eyk zijn residency van zeven maanden op de Fine Art-afdeling van HKU af. Voor deze gelegenheid selecteerde hij werk van 15 vierdejaars studenten. Dat deed hij op basis van zijn ervaringen tijdens zijn verblijf en op basis van de raakvlakken met zijn eigen praktijk.

Speciaal voor de tentoonstelling, waarin Van Eyk het werk van studenten combineert met werk van hemzelf, ontwierp hij een architectonische ingreep die de ruimte van de Academie Galerie opnieuw indeelt.

Deze ingreep is een vervolg op zijn recente presentatie Bait/Beet in het Centraal Museum in Utrecht, waarbij de door hem gebouwde wanden onder meer fungeerden als drager voor schilderijen van mede-exposant (en tevens HKU-alumna) Janine van Oene. Ook in TRAILER bepalen de wanden hoe de bezoeker zich door de ruimte beweegt.

Tegelijkertijd zorgen ze ervoor dat er verschillende sferen en contexten ontstaan waarbinnen de werken van de exposanten een relatie met elkaar aangaan. Op deze manier verbindt Van Eyk de uiteenlopende artistieke kwaliteiten en benaderingswijzen van de deelnemende studenten, die met deze tentoonstelling een voorschot nemen op hun eindexamenpresentaties in juni.

AIR Pastoe is een unieke artist in residence-plek die mogelijk wordt gemaakt door de steun van de Keep an Eye Foundation. Sinds 2021 wordt elk jaar een kunstenaar uitgenodigd om gedurende tenminste drie dagen per week gebruik te maken van een atelier op de HKU-locatie Pastoe Fabriek, temidden van de werkruimtes van de studenten HKU Fine Art.
De kunstenaar werkt hier aan de ontwikkeling van het eigen beeldende werk, betrekt studenten en deelt diens ervaringen ten aanzien van het kunstenaarschap.

  • Deelnemende studenten: Caja Boogers, Arthur Gazzola van de Zand, Lorian Gwynn, Hannah Konings, Tessa Kortmulder, Berber Lambrechts, Sabina Lăpteanu, Lorenço, Stan Molenaar, Merel Staal, Misha Stevenson, Jan Timmers, Sam Tromp, Sam Werkhoven, Baoyang Zhao

De tentoonstelling is te zien van 13 mei tot en met 3 juni 2023 in de Academie Galerie, Minrebroederstraat 16, Utrecht