Het gesprek over Nederlands design gaande houden
Jonge ontwerpers richten zich allang niet meer alleen op meubels en dagelijkse gebruiksvoorwerpen. Zij houden zich in toenemende mate bezig met processen in de industrie. Hoe kunnen die milieuvriendelijker worden? Hoe kunnen we zorgen voor een inclusieve samenleving, bijvoorbeeld door ruimte te maken voor mensen met een beperking? Om jonge ontwerpers uit heel Nederland de kans te geven op ondersteuning werken wij samen met de Dutch Design Foundation. Deze stichting reikt jaarlijks de Dutch Design Awards uit en organiseert de Dutch Design Week (DDW). In 2024 pakten zij het iets anders aan dan voorgaande jaren.
Reflecteren en verbinden
In dit ‘jaar van reflectie en verbinding’ richt DDA zich op de rijke geschiedenis van de awards, waarbij jonge ontwerpers uit het verleden en het heden worden belicht. DDA werkte samen met tien eerdere winnaars of genomineerden in de categorie Young Designers. Elk van hen introduceerde een veelbelovende naam uit het huidige ontwerpersveld. Er vonden openhartige gesprekken plaats, zoals interviews door Evelien Reich (voormalig voorzitter van de Young Designer jury), waarin de Young Designers van toen en nu werd gevraagd waar ze nu staan, hoe ze daar zijn gekomen en hoe ze de toekomst vormgeven. Het werk van deze tien plus tien ontwerpers wordt gevierd in de jaarlijkse Dutch Design Awards expositie tijdens Dutch Design Week 2024.
Het doel van DDA is breder dan het beste design belonen: zij willen dat het gesprek over Nederlands ontwerp gaande blijft. Met veel openheid en nieuwsgierigheid faciliteren zij daarom uitwisseling tussen ontwerpers en curatoren, publiek en professionals. Om zo de wezenlijke impact van design op de samenleving te blijven benadrukken en bij te dragen aan de ontwikkeling van het vak.
Bekijk hier de foto’s (en lees daarna verder ..)
Je kijkt je ogen uit
Wij bezochten DDW één dag maar dat is veel te kort voor het grote aanbod interessante projecten en innovaties. In de hele stad zijn locaties van DDW te vinden. De presentaties lopen uiteen van de laatste ontwikkelingen op het gebied van AI, de ontwikkeling van nieuwe duurzame materialen waarmee bijvoorbeeld huizen gebouwd kunnen worden. Van schimmels tot een huis gemaakt van zout. Maar er is ook een windmolen die sjaals kan breien te zien, genaamd de ‘Wind knitting Factory’.
Zelfs als je overlijdt en je wordt begraven of gecremeerd ben je nog steeds belastend voor de natuur. Bob Hendrixx ontwikkelde een levende doodskist gemaakt van paddenstoelen (mycelium) en hennepvezels waardoor je footprint na je dood verkleind wordt en je lichaam als voeding dient voor de natuur in plaats van een belasting. Hij ontving in 2021 financiële ondersteuning van de Keep an Eye Foundation. Er zijn inmiddels al meer dan 1.000 mensen begraven in zijn mycelium doodskist.
Een ander bijzonder hoopgevend initiatief is Releaf. Releaf is een innovatief bioplastic gemaakt van planten(afval). Door een volledig biobased alternatief voor PET-plastic te creëren, is Releaf een pionier. Samen met ontwerpers Nienke Hoogvliet en Tim Jongerius laten ze het belang van bioplastic zien en vieren ze de schoonheid van het materiaal.
Dit zijn maar enkele voorbeelden van de vele bijzondere presentaties die te zien zijn op DDW.
Jong talent
In de expositie van DDA zie je jonge ontwerpers en oude bekenden van Keep an Eye die in het verleden een prijs gewonnen hebben. Het is mooi te zien hoe zijn hun product of praktijk verder hebben kunnen professionaliseren. Dit jaar zijn zij gekoppeld aan een nieuwe generatie jonge ontwerpers. Op de website kun je 10 dubbelinterviews lezen over hun kijk op het ontwerpveld en de wereld.
Ook als je niet in de gelegenheid bent om naar DDW toe te gaan is dit de moeite waard.
Kun je net als wij ook geen genoeg krijgen van jong talent, bezoek dan ook zeker Class of 24 in het Klokgebouw of de Graduation Show 2024 Design Academy in Microstad.
Dutch Design Week was te zien tot en met 27 oktober in Eindhoven.
Alle informatie vind je hier >