Het is weer voorjaar
Over voorjaar gesproken: Jong talent tot bloei brengen is de missie van het Koninklijk Conservatorium. Sinds jaar en dag worden talenten vanuit de hele wereld aan het Koninklijk Conservatorium opgeleid tot gerenommeerde musici of dansers. Vorige week was het Koninklijk Conservatorium voor het tiende jaar op rij in de gelegenheid om zijn studenten te laten samenwerken met het Orkest van de Achttiende Eeuw. Dit jaar was ook Capella Amsterdam betrokken bij het project.
Onder leiding van dirigent Daniel Reuss bracht het grote gezamenlijke orkest samen met solisten en koor, in totaal ongeveer 90 musici, de Messiah van Georg Friedrich Händel. In het ‘Side by Side’-musiceren kreeg het jonge talent van de afdelingen Oude Muziek en Zang alle kansen om een unieke leerervaring op te doen en om zelf een essentiële bijdrage te leveren aan de inmiddels gedenkwaardige concerten.
Groots repeteren met de grootsten
Vijf dagen lang waren de 25 orkestleden van het Orkest van de Achttiende Eeuw en 8 zangers van Capella Amsterdam in residentie op het Koninklijk Conservatorium, waar toegewerkt werd naar de concertserie. De bijzonder ervaren musici, vaak (ex)docenten en alumni van het Koninklijk Conservatorium, waren gedurende deze dagen privécoaches van de studenten. Deze professionals van topniveau inspireren de huidige studenten van de afdeling Oude Muziek en brengen kennis en vaardigheden over.
Niet alleen studenten van de afdeling Oude Muziek en Zang worden betrokken bij dit project. Ook studenten slagwerk (afdeling Klassieke Muziek) kregen naast de ‘gewone’ repetities een workshop van een van de slagwerkers van het orkest en 5 Studenten van de opleiding Art of Sound maakten geluidsopnames van de concerten, waardoor dit project ook van deze opleiding onderdeel is van het curriculum. De opnames worden in het curriculum van de musici gebruikt voor feedback.
Bekijk hier de foto’s
Repertoire: Messiah van Georg Friedrich Händel
Met zijn oratorium Messiah maakte Händel glorieus zijn ‘comeback’ nadat zijn Italiaanse opera’s uit de mode waren geraakt. Uiteindelijk werd het een van zijn meest populaire werken, met het beroemde Hallelujah. De Messiah wordt vaak rond Kerstmis uitgevoerd maar was bedoeld voor de periode rond Pasen. De rollen van koor en orkest zijn gelijkwaardig, wat het een bijzonder geschikt project maakte voor samenwerking tussen de afdelingen Oude Muziek en Zang. Bovendien zijn er veel rollen voor solisten waardoor wel 8 zangers de kans kregen om zich zo op dit bijzondere podium te presenteren.
Het programma werd driemaal uitgevoerd:
10 maart 2023 / Cultuurkoepel, Heiloo
11 maart 2023 / Theater aan het Vrijthof, Maastricht
12 maart 2023 / Conservatoriumzaal Amare, Den Haag
Over dirigent Daniël Reuss
Daniël Reuss is chef-dirigent van Capella Amsterdam. Hij is bovendien een van de weinige dirigenten met wie het Orkest van de Achttiende Eeuw na het overlijden van Frans Brüggen een innige band heeft opgebouwd. Als geen ander wist hij de instrumentalisten en zangers aan te sturen en te inspireren tot prestaties van het allerhoogste niveau. Het was een enorme buitenkans voor de studenten van het Koninklijk Conservatorium om voor deze tiende editie van Side by Side een week lang onder leiding van Reuss te kunnen werken aan het grote meesterwerk van Händel, de Messiah.