Jan Rudolph de Lorm, directeur Singer Museum – Jildau – Ine van der Horn, curator Galerie Pouloeuff – Catherine Clavaux, senior projectleider Keep an Eye
Een spel van ruimte en perspectief
Het resultaat is een doordachte installatie, opgebouwd uit drie afzonderlijke maar samenhangende elementen: een sculptuur in het raam, een semi-transparant schilderij in de ruimte zelf en een schilderij dat aan de wand is bevestigd. Samen vormen deze onderdelen een spel van gelaagdheid, licht en perspectief, waarin de toeschouwer een actieve rol krijgt toebedeeld.
De feestelijke opening vond afgelopen zondag plaats, waarbij het publiek voor het eerst kennis kon maken met Jildaus werk. Tijdens deze bijeenkomst sprak zij zelf over haar installatie. Met grote betrokkenheid vertelde ze over haar werkwijze, haar onderzoek en de vragen die haar tijdens het creatieproces bezighielden. Ze liet zien hoe intensief en persoonlijk het traject is geweest, van idee tot uitvoering.
Jildau Nijboer houdt zich in haar werk bezig met de interactie tussen materialen en media. Ze onderzoekt hoe die elkaar kunnen aanvullen en versterken. In haar oeuvre speelt de blik van binnen naar buiten een terugkerende rol. Ze reflecteert op de manier waarop onze waarneming beïnvloed wordt door fysieke kaders, zoals ramen en deuren, en onderzoekt hoe restanten uit het verleden – vaak nauwelijks zichtbaar – hun stempel blijven drukken op onze omgeving. Haar werk vormt daarmee een voortdurend gesprek tussen ruimte, herinnering en beleving.
Jildau: “In de ontmoeting met het oude glas in de villa van Singer Laren vond ik schilderkunst. Het gefragmenteerde beeld dat door het glas ontstaat, vraagt om een specifieke schildertoets – het schakeren van licht en kleur vertaalt zich als vanzelf naar mijn penseelstreken.”
Deze gedachte vormde het startpunt van haar werk voor Window of Opportunity.
Voor dit project verdiepte Jildau zich in de woonhuizen van kunstenaars die in Laren hebben geleefd en gewerkt. Vanuit het raam van Singer Laren kijkt zij uit op het voormalige huis van schilder Anton Mauve. Dat eenvoudige, fysieke gegeven – het zicht op een historisch kunstenaarsatelier – roept bij haar vragen op: Wat zagen de kunstenaars destijds vanuit hun raam? Hoe beïnvloedde dit kader hun blik naar buiten, hun artistieke interpretatie van de wereld? Door gesprekken met huidige bewoners van deze huizen brengt zij historische perspectieven tot leven. Zo schetst ze een beeld van hoe kunstenaars als Jan Sluijters, Lou Loeber en Piet Mondriaan hun omgeving ervoeren. Die bevindingen vertaalde ze in haar sculptuur in het raam. Het half-transparante schilderij dat in de ruimte hangt, fungeert als een extra venster, dat opnieuw een spel van binnen en buiten mogelijk maakt.
Voor Jildau is kunst niet alleen een vorm van expressie, maar ook een middel tot uitwisseling. Haar werken functioneren op zichzelf, maar ook altijd in relatie tot elkaar én tot de kijker. In zekere zin neemt zij de rol van choreograaf aan: ze regisseert subtiel de verhouding tussen kunstwerk, ruimte en toeschouwer. Ze nodigt bezoekers uit om niet alleen te kijken, maar ook om zich te verplaatsen – fysiek en mentaal – en zo door de verschillende lagen van het werk heen te reizen. Op die manier ontstaat ruimte voor nieuwe perspectieven, nieuwe inzichten.
Window of Opportunity is een initiatief dat mede mogelijk wordt gemaakt door de Keep an Eye Foundation en Galerie Pouloeuff. Het project biedt een belangrijk platform aan opkomende kunstenaars. Between the tides of Memory van Jildau Nijboer is de negende installatie in deze reeks.