Klaar voor de start….!
Drie dynamische voorrondes hebben ze inmiddels doorstaan. De gekozen zes halve-finalisten van de AKF Sonneveldprijs bestormen het land om zichzelf te presenteren aan het publiek. En ze bereiden zich daarnaast voor op de (halve)finales in De Kleine Komedie. In samenwerking met een professionele regisseur krijgen ze de komende weken de ruimte om hun zelfgeschreven programma aan te scherpen, bij te schaven, te toetsen en te raffineren. Daarnaast volgen de zes talenten het Keep an Eye Masterclasses programma en krijgen ze lessen van gevestigde namen uit het theatervak.
Tussen de schapen
De eerste masterclass die ze wordt aangeboden is traditiegetrouw op Texel. Maar liefst twee dagen zullen de halvefinalisten werken met Raoul Heertje, comedian, schrijver, programmamaker en jarenlang de teamcaptain van Dit was het nieuws. Ze kregen de opdracht om gericht te werken aan hun 30 minuten zelfgeschreven scènes en aan nieuw materiaal. ’s Avonds probeerden ze het direct uit voor publiek in De Toegift. Alle zes een kwartier. En de volgende avond nog een keer, maar dan het andere kwartier! Een unieke kans om de progressie en groei die ze dat weekend doormaken live te aanschouwen, en hoe!
En de halve-finalisten zijn:
⇒ Joia – Eerst geloven
“Wat ik het liefst de hele tijd doe, is verbinding maken met jullie!” Joia maakt met Eerst geloven de reis van hoofd naar hart en laat zich keer op keer achterovervallen in het donker, in de hoop iets nieuws te leren. Over zichzelf, over ons allemaal. Want verbinden, hoe doe je dat eigenlijk? Samen met muzikale alleskunner Max Abel schrijft ze liedjes over zachtfilosofische thema’s aan de hand van sprookjesachtige metaforen.
Joia Rath (1992) is een veelzijdige troubadour uit Rotterdam. Ze studeerde af aan de Popacademy van Codarts en was finalist singer-songwriter in de Grote Prijs van Nederlan
⇒ Wina Ricardo – titel n.t.b.
Wina Ricardo (1987) ontdekte haar liefde voor stand-up comedy in 2022, toen ze een comedycursus voor haar verjaardag kreeg. Sindsdien staat ze op zoveel mogelijk podia, vastbesloten zich verder te ontwikkelen in het vak dat haar mateloos fascineert. Want er is toch niets leuker dan mensen laten lachen om de gekte om hen heen?
In een half uur legt Wina de waanzin van grote, beladen onderwerpen bloot – droog, doordacht en soms absurd. Met onverwachte wendingen en scherpe observaties daagt ze het publiek uit om erom te lachen. In haar kenmerkende stijl worden rollen omgedraaid, nieuwe perspectieven belicht en wordt zichtbaar hoe vooroordelen zijn ontstaan. Wina zet je aan het denken.
⇒ Ivar van der Walle – Hooswater
De kleinkunstvoorstelling Hooswater is een ode aan de tegenslag. Aan de hand van virtuoze liedjes en gedichten verleidt Ivar je om je over te geven aan dat ene moment waarop je níet het voordeel van de twijfel krijgt. Want ook over een zinkende boot kun je zingen.
Ivar van der Walle (1998) is dichter, muzikant en regisseur, geboren in Zutphen, de wankelstad van de Achterhoek. Afgelopen jaar won hij de 2e prijs op het NK Poetryslam.
⇒ Jannes Laven – Tussenin
Schreeuwen, vuurwerk afsteken en dingen slopen—‘echte mannen’ lijken zich overal te moeten bewijzen. Jannes doet net zo hard mee, maar vraagt zich af waarom. In een tijd waarin toxic masculinity en genderdebatten centraal staan, zoekt hij zijn plek. Hoe blijf je jezelf zonder buiten de boot te vallen? Tussenin is een coming of out voorstelling over een onderwerp waar nog geen speciale feestdag voor is.
Jannes Laven (1992) werd geboren in Utrecht, maar groeide op in het nuchtere Rotterdam, wat al vroeg zorgde voor een innerlijke tweestrijd. Op het podium combineert hij sympathie en zachtheid met de hardheid van beton en deelt hij open en eerlijk zijn blik op de wereld.
⇒ De Broers van Arkel – Onze vader
De broers Jeroen en Martijn van Arkel tellen af: nog zeven maanden, en dan gaat hun vader, de dominee, met pensioen. Veertig jaar lang wijdde hij zijn leven aan de kerk en zijn roeping, altijd in de naam van God en de Heilige Zoon. Maar terwijl die Heilige Zoon hele boeken en preken kreeg, bleven de andere twee zoons vaak op de achtergrond. In Onze Vader eisen de droogkomische broers hun plek in de schijnwerpers op.
Jeroen (2001) en Martijn (1998) studeerden af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU): Jeroen als acteur, Martijn als schrijver. Hun verschillende persoonlijkheden vormen een unieke mix vol absurditeit en poëzie.
⇒ Violet Werner – In Woording
Violet Werner (1996) studeerde Industrieel Ontwerp aan de TU Delft. Daarnaast schrijft ze al haar hele leven liedjes. Voor haar is dit een natuurlijke manier om haar innerlijke wereld te ontwarren – iets wat ze jarenlang alleen voor zichzelf deed, maar sinds kort met anderen deelt
Met de voorstelling In Woording opent Violet haar verborgen belevingswereld speciaal voor jou. Een muzikale ervaring die uitgroeit tot een persoonlijke zoektocht naar diepere verbondenheid en authenticiteit. Op het podium omarmt ze de kracht van kwetsbaarheid en nodigt ze je uit om dit ontwarringsproces in volle openheid te aanschouwen. Kijk maar.