Rogier van Otterloo Award voor een van de meest hartveroverende musici van ons land

08-08-2021
Saxofonist, componist en bandleider Kika Sprangers ontving vandaag de Rogier van Otterloo Award uit handen van Cathelijne Broers van het Prins Bernhard Cultuurfonds én van Freek en Hella de Jonge, die de prijs dit jaar mede mogelijk maken.

Volg Jong Metropole: 
< TERUG   VERDER >
NAAR ALLE BERICHTEN >


Voor haar fluwelen geluid, meeslepende composities en sprankelende klanktaal

De stimuleringsprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds, ter nagedachtenis aan componist en dirigent Rogier van Otterloo, bestaat uit een compositie-opdracht voor Jong Metropole in de geest van Rogier van Otterloo én een geldbedrag van € 10.000,-. Kika ontving de award tijdens al weer het laatste concert van de zomertournee van Jong Metropole op vliegbasis Teuge.

Met haar fluwelen geluid, sprankelende klanktaal en meeslepende composities behoort Kika (1994) tot een van de meest hartveroverende musici die ons land rijk is. Zij laat haar muzikale verhaal door emotioneel en integer spel bij je binnenkomen. Zij vindt haar inspiratie bij grote portretfotografen als Anton Corbijn, sterke karakterschrijvers als Griet Op de Beeck en filmische artiesten als de Noorse saxofonist Mette Henriette. De verstilde hartstocht die hun werk kenmerkt wil Kika ook in haar muziek vatten.

In haar eigen woorden:

'Als luisteraars geraakt zijn door mijn muziek, is dat het grootste compliment dat ik kan krijgen'.

Met de Rogier van Otterloo Award wordt ieder jaar de meest talentvolle Nederlandse, of in Nederland woonachtige, jonge componist, arrangeur, dirigent en/of orkestleider gestimuleerd om zich te blijven ontwikkelen in het gebied tussen klassieke muziek en lichte muziek.

Rogier Van Otterloo (1941-1988) drukte als componist, dirigent en arrangeur een belangrijke stempel op de lichte muziek in de jaren zeventig en tachtig. Van 1980 tot 1988 was Rogier van Otterloo chef-dirigent van het Metropole Orkest. Deze vijfde editie van de award is mede mogelijk gemaakt door Freek en Hella de Jonge vanuit hun CultuurFonds op Naam, het Freek en Hella de Jonge Fonds.

Met de prijs neemt Kika Sprangers het stokje over van Damiano Pascarelli die het stuk Reunion schreef voor het Jong Metropole met haarzelf als soliste.

'Dat lijkt misschien doorgestoken kaart', volgens Cathelijne Broers die de winnaar van de award aankondigde. 'Maar de prijs wordt toegekend na voorselectie door een jury en na het definitieve oordeel van de artistiek leiders van de drie organiserende partijen van Jong Metropole (Metropole Orkest, NJON en NJJO) en dirigent van de zomertour, dit jaar Jochen Neuffer.'

Neuffer over de keuze van de winnaar: 'Kika Sprangers heeft een unieke muzikale taal en stijl'.

Bekijk hier de eveneens sprankelende foto's

En nog even het programmaboekje