Uittip: De perfecte combinatie tussen jazz en mIJmeren aan het water

09-01-2024
In ons jaarlijks verschijnende 'Magjezien' geven onze relaties regelmatig leuke uittips. Dit keer geven wij het woord aan Anna-Maria Nitschke, senior producer Jazz Department Conservatorium van Amsterdam. Zij ziet een perfecte combinatie van jazz en/aan het IJ. Trouwens in ons 'Magjezien' komen tal van andere lezenswaardige zaken aan bod. Iets voor een regenachtige dag?

Volg onze Uittips:
< TERUG   VERDER >   INDEX >  
Naar alle berichten >
De uittip van Anna-Maria Nitschke

Amsterdam is een muziekstad die de intimiteit van een dorp combineert met een culturele scene op wereldniveau. Deze kleine grote stad trekt musici en muziekstudenten uit de hele wereld. Je kunt muziek op de meest onverwachte en steeds weer nieuwe plekken tegen komen. Toch wil ik een hommage brengen aan een plek waar ik al sinds mijn eerste muzikale stappen in Amsterdam steeds weer naartoe ga: het BIMHUIS.

Geen geheime plek natuurlijk, maar het mooiste is vaak aanraakbaar dichtbij! Aan het water en vlak bij de haven vormt het BIMHUIS een muzikale brug tussen Amsterdam en de rest van de wereld. Dit podium weerspiegelt voor mij de sfeer van de stad. In de programmering stralen internationaal toonaangevende artiesten en zelfs jazzlegendes op hun 90e naast de geliefde Amsterdam jazzscene, naast up-and- coming talenten en geheime tips, naast musici met de meest verschillende culturele invloeden. Het BIMHUIS stelt zich open voor nieuwe ideeën en samenwerkingen en uit het ongetwijfeld rijke aanbod wordt een altijd zorgvuldige keuze gemaakt. Zelden heb ik een team ontmoet dat met zoveel passie en ernst werkt aan een programmering en concerten op zo’n hoog niveau. Durf eens, ga en luister naar een artiest die jij nog niet kent.

Anna-Maria Nitschke, Conservatorium van Amsterdam Anna-Maria Nitschke, Conservatorium van Amsterdam

Ooit in het BIMHUIS te mogen staan is voor een jonge jazzmuzikant een droom. Door samenwerkingen met het Conservatorium van Amsterdam en ook door onze projecten met de Keep an Eye Foundation wordt dit voor vele jonge artiesten realiteit. De finales van de Keep an Eye Jazz Award in het BIMHUIS zijn magisch, je voelt dat hier de internationale jazzgeneratie van morgen staat, met haar scheppingsdrang en ambities. Zo beleef je dit nergens anders.

Zelfs voor musici die bijna al te groot zijn voor dit podium, trekt deze zaal. Ze zijn enthousiast over de intieme concertsfeer, het mooie geluid en het Amsterdamse publiek. Waar je ook komt in de wereld – een beetje jazzmuzikant kent het BIMHUIS. Hier ontmoeten generaties elkaar, op het podium, maar ook in het publiek, op de plekken naast jou. Vanuit esthetisch oogpunt ben ik ook gevoelig voor de subtiele, typische BIMHUIS-achtergrondtaferelen – een niet te onderschatten deel van de concertervaring.

Soms heb je geluk en zie je door het grote raam van de zaal op het perfecte moment een trein de stad in of uit gaan, de stadslichten veranderen of de Amsterdamse regen tegen het raam waaien. Dit creëert voor mij altijd een perfecte melange van kort op reis, maar toch aangekomen in het concertmoment, een tijdloos ogenblik tussen het ervoor en erna van zo’n avond. Heb je ooit in het restaurant staan nagenieten met de blik op de zonsondergang over het IJ? Een cliché, maar ja, het overvalt je toch als je er absoluut niet op rekent. Als je na afloop lang genoeg blijft, heb je vaak nog kans om de musici te ontmoeten. Waar anders kan dit zomaar? Dus wie weet, misschien staan we ooit een keer naast elkaar in het BIMHUIS, met onze blik op het IJ.

Lees hier Magjezien #6 »