Grachtenfestival: Stuk voor stuk pareltjes, dit waren de Jazz Gems 2024!

15-09-2024
Het Grachtenfestival is het grootste klassieke muziekfestival van Nederland en richt zich volledig op de presentatie en ontwikkeling van jong talent en jonge professionals in klassieke muziek en jazz, in de leeftijd tot 35 jaar. Dit bijzondere project waarbij jonge makers de kans krijgen hun hún droom-concert te ontwikkelen en uit te voeren tijdens het festival vond deze zomer voor de tweede keer plaats met hulp van de Keep an Eye Foundation!

Volg de Jazz Gems:
< TERUG   VERDER>
Naar alle berichten >


Grachtenfestivals’ Jazz Gems

In de serie Jazz Gems worden door een speciale commissie binnen het Grachtenfestival vier uitzonderlijke musici geselecteerd die al een tijd meedraaien in het festival. Deze toptalenten van de hoogste plank worden niet alleen geboekt voor een concert, maar krijgen tijdens dit traject de volledige vrijheid om hun eigen programma samen te stellen. Dit resulteerde ook dit jaar weer in nieuwe composities, uitdagende samenwerkingen en spectaculaire locaties.

De talenten die dit jaar zijn bekroond gaven weer een prachtig beeld van hoe divers het jazz-landschap in Nederland op dit moment is. Zangeres, componist en contrabassist Fuensanta Mendez trakteerde het publiek op een intiem concert met de zwoele strijkers van het Koninklijk Concertgebouworkest, violist Yannick Hiwat verwoof verschillende genres met zijn 7-snarige viool (de enige op aarde!) en gitarist Rafel Devánte Sinay betoverde zijn publiek met een sterrenhemel tijdens zijn audiovisuele ontdekkingstocht in Fabrique de Lumières.

24 karaat Dreamers

We werden uitgenodigd bij de laatste gem avond: het concert van zanger, saxofonist en bandleider Sam Ghezzi. Hij maakte de afgelopen jaren furore als frontman van onder andere de Hi-Stakes en Roaring Cats. Vanuit een voorliefde voor de vintage sound, focust Sam zich met zijn muziek vrijwel altijd op geluiden uit het verleden, van klanken uit de ‘Roaring ‘20s’ tot muziek uit de ‘Swinging ‘50s’.

Voor het eerst verzamelde Ghezzi voor de première van zijn nieuwe project, The North Sea Dreammakers, maar liefst 13 jonge topmuzikanten op het podium. The North Sea Dreammakers is een bigband die zich richt op de jaren 30-jazzstijl. Hun repertoire bestaat uit transcripties en bewerkingen van stukken van de grootste componisten uit die ‘gouden tijd’, zoals bijvoorbeeld Duke Ellington (in zijn vroege jaren). De aanstekelijke en positieve energie van Sam, infecteerde niet alleen de andere muzikanten op het podium, maar spatte ook het podium af en stuurde iedereen na afloop met een glimlach naar huis. Het concert vond plaats in het prachtige Zonnehuis aan het gezellige Zonneplein in Amsterdam-Noord, een monumentale locatie in de stijl van de Amsterdamse School. Dit voormalige gemeenschapshuis stamt uit 1932 en het authentieke art deco interieur ademt nog altijd de sfeer van die jaren uit. Het was een perfecte match!

De North Sea Dreammakers bestaat uit: Pablo Castillo, Joan Codina, Diana Dzhabbar, Luca Filastro, Samuele Ghezzi, Cem Karayalcin, Yoad Korach, Martî Mitjavila, Ernesto Montenegro, Pepijn Mouwen, Matteo Paggi, Ties Laarman, Coos Zwagerman.

We kijken weer uit naar de volgende editie!

Bekijk hier nog even alle 80 foto's