Swingende afsluiting Keep an Eye Summer Jazz Masterclass

26-06-2014
De International Summer Jazz Big Band bracht een ode aan één van de allerbeste swing bands ooit - Count Basie’s Orchestra.

'If anyone likes to dance… we have a dance floor!'

Hij is 72, maar denkt voorlopig nog niet aan stoppen. Justin DiCioccio, hoofd jazz department van de Manhattan School of Music en één van ‘s werelds beste jazzdocenten, komt graag in Nederland.

Voor de muziek, maar bovenal voor zijn jaarlijkse masterclass aan het Conservatorium van Amsterdam. Voor deze speciale workshop worden jazztalenten uit de hele wereld geselecteerd en ondersteund door beurzen van de Keep an Eye Foundation. Hoogtepunt van de week was het optreden in de North Sea Jazz Club in Amsterdam.

Regelmatig staat er een student in zijn kamer. Of hij kan uitleggen hoe je jazzmuziek écht kunt vatten. DiCioccio geeft ze het album Frankly Basie. Het album van Count Basie is een eerbetoon aan dat andere icoon van de swingmuziek - Frank Sinatra. Come fly with me, All of me, South of the border, My kind of town. Alle grote hits staan er op. Gespeeld op Basie’s eigen los swingende en vrijuit improviserende manier. 'Jazz reflects the time we live in', vertelt DiCioccio. Alles is uit de muziek te halen - hoe de mensen leven, denken, dansen, de politieke roerselen van een tijd. Tijdens de avond in de North Sea Jazz Club neemt hij ons mee naar de New Yorkse ballrooms van de jaren ’60. We are going to swing tonight.

Wint de liefde van mensen die niet eens wisten dat zij van jazz hielden...

Jazz leeft. Onder alle leeftijden. Zo blijkt ook tijdens de avond in de North Sea Jazz Club op het Westergasterrein. Hoewel jazz in Nederland wat stroef op gang kwam; door twee wereldoorlogen was Europa een tijd lang van de VS afgesneden, heeft de muziek sinds haar opkomst nooit meer aan populariteit ingeboet. DiCioccio komt al zeker 15 jaar naar Amsterdam. Dé jazzstad van Europa, zoals hij zelf zegt. Want met het Bimhuis, het Conservatorium en het Concertgebouw beschikt de stad over een voortdurende toestroom van nationaal en internationaal talent. Gouden samenwerking. 'Op dit moment heb ik twintig jaar gewacht' zegt Frank Sinatra als hij in 1963 een samenwerking aangaat met Basie. Het eerste album, simpelweg Sinatra – Basie geheten verkocht beter dan alles wat de zanger de voorgaande jaren gemaakt had. Ook Basie’s populariteit werd nóg groter. Basie die bekend stond als een uitstekend leider zorgde voor een goede sfeer in de band en gaf zijn leden alle ruimte om zich te ontplooien als musicus. Net als DiCioccio. Met zijn gevoel voor theater, tomeloze energie en enthousiasme wint hij tijdens de avond niet alleen de liefde van jazzliefhebbers, maar ook die van de mensen die niet eens wisten dat ze van jazz hielden. Onweerstaanbare swing waarbij niemand zijn voeten stil kan houden. DiCioccio weet dat maar al te goed: 'You can start dancing now!'

Het optreden van de International Summer Jazz Big Band vond plaats op donderdag 26 juni. Houd Keep an Eye in de gaten voor komende jazzoptredens!