Wat is jouw probleem!? Dat gaf jonge cabaretiers én publiek te denken

02-02-2023
Het is gelukt! Het Amsterdams Kleinkunst Festival heeft Theo Maassen weten te strikken als een van de ‘masters’ die de halve-finalisten van het Amsterdams Kleinkunst Festival mocht lesgeven/begeleiden/kneden als voorbereiding op hun potentiële plaats in de finale!
Foto: Krijn van Noordwijk Foto: Krijn van Noordwijk

Volg het Kleinkunst Festival:
< TERUG   VERDER >
Naar alle berichten >


Zijn de masterclasses een overlevingstour?

Na het weekend op Texel met niemand minder dan Wimie Wilhelm te hebben overleefd (!) zijn de halve-finalisten aan het werk gegaan met cabaretier Theo Maasen! Aan de hand van hun eigen materiaal besprak hij de functie van de grap, zelfspot, ironie en hoe die functioneel in te zetten zijn. Natuurlijk zijn er wetten hoe een grap moet worden opgebouwd, maar Maassen kijkt liever naar de artiesten zelf. In zijn visie staat eigenheid centraal. ‘Wat is joúw verhaal, wat is joúw probleem’. Het publiek en de halve-finalisten, konden direct voelen wat het effect was van de tips&tricks die Maasen gaf. De sfeer was goed en iedereen kwam tot zijn recht. Er werd weinig gezweet, er werd veel gelachen!

De halve-finalisten in beeld

EFDÉ&EFDÉ - &EFDÉ 
De broers Efdé en Efdé vormen het komedische duo Efdé&Efdé. In hun act laten ze zien dat willen altijd belangrijker is dan kunnen. De één is de oudste, de ander de jongste. De één heeft kort haar, de ander lang. De één woont bij zijn ouders, de ander op zichzelf. De één heeft de wil, de ander het talent. De één verzint alles, de ander regelt alles. De één schreef dit tekstje, de ander verzon het. De één is Efdé, de ander &Efdé.

CLARA VAN KEMPEN - En dan is er alles
Wat als je alles wat je kende achter je hebt gelaten en alles wat je niet kent nog open voor je ligt? Dan is er op dit moment in principe niets. Niets groots en meeslepends, enkel poppers en lipgloss. Nieuwsgierig en vol overgave gaat Clara op zoek. EN DAN IS ER ALLES is een voorstelling over een sprong in het diepe en over hoe de boel kan ontsporen. Een show over afrekeninng en liefde, over afscheid nemen en opnieuw beginnen.

NIEK & GUY - Es rever
Verwacht het onverwachte in deze voorstelling vol magische kleinkunst die doet lachen en verbazen. In de ES REVER vloeien muziek, magie & theater naadloos in elkaar over en nemen Niek & Guy je mee in hun absurde wereld.

Van links naar rechts: Tobias Wenting - Efdé&Efdé - Myrte-Siebinga - Clara van Kempen - Niek en Guy - Luuk Ransijn
Van links naar rechts: Tobias Wenting - Efdé&Efdé - Myrte-Siebinga - Clara van Kempen - Niek en Guy - Luuk Ransijn

LUUK RANSIJN - Stortvloed 
In STORTVLOED stelt Luuk zich bloot aan een wereld die hem vaak beangstigt. Met humor en liedjes, waarbij hij zichzelf begeleidt op de piano, probeert hij vat te krijgen op die wereld. Maar misschien vooral ook op zichzelf. Luuk hanteert een geheel eigen stijl, is scherpzinnig, zachtmoedig en schroomt het persoonlijke niet.

MYRTE SIEBINGA - Nu voor het echie 
In de tragikomische voorstelling NU VOOR HET ECHIE speelt Myrte naast de rol van zichzelf (waar ze zich al jaren in heeft verdiept), allerlei verschillende personages. Van een kleuter die de lesstof als tweedimensionaal ervaart en inziet dat er systematisch dingen fout gaan, tot een juf die zelf soms ook wel de bevestiging van een glitter 3D sticker kan gebruiken, tot een Amsterdamse uitsmijter die de mensen eraan herinnert dat je niet kan worden ingehaald op je eigen pad. Het leven is namelijk te kort om er te lang over na te denken, maar te lang om er af en toe niet even goed bij stil te staan. Op speelse wijze en met een flinke dosis humor, neemt ze je mee in haar associatieve denkwereld, waar af en toe ook ruimte is voor een liedje en misschien zelfs een dansje. Dit alles doet ze natuurlijk niet alleen, ze wordt hierin begeleid door zichzelf.

TOBIAS WENTING - Dwaalspoor 
‘No Way To Slow Down’, dat was het spoor waar Tobias zich voor lange tijd op bevond. Totdat hij doodop was van het rennen. Via grappige, ontroerende en virtuoze muzikale anekdotes, laat Tobias de sneltrein achter zich en neemt hij je mee het dwaalspoor op. Dit doet hij begeleid door Dirk Overbeek op accordeon.

Halve-finalisten tour

Deze halvefinalisten zijn niet alleen in voorbereiding voor hun plekje in de finale maar zijn ook al aan een heuse tour bezig door het land om hun repertoire te testen, ervaring op te doen en hun voorstelling te perfectioneren!
Hier vind je alles over de halve finale >

En hier vind je de video van de masterclass