Mode of toch anders? De periode na m’n afstuderen vond ik best lastig

27-01-2023
Nadat ze afgestudeerd was in modeontwerp aan de KABK in Den Haag ontdekte ze dat de wereld van de mode niet háár wereld was. Toch kan ze alles wat ze op de academie leerde nu gebruiken in de kunst.
Illustratie bovenaan: aquarel Sunrise Illustratie bovenaan: aquarel Sunrise

Volg de rubriek 'Hoe is het nu met? >
NAAR ALLE BERICHTEN >


Het is al weer bijna twee jaar geleden dat wij Laura spraken. Toch zijn wij haar niet vergeten en willen wij je haar verhaal van toen niet onthouden.

Is een plastic sticker ook kunst?

“De periode na m’n afstuderen vond ik best lastig. Ik ben ook echt wel in dat zwarte gat terecht gekomen. Tegelijk was het ook een hele drukke periode. Ik zei overal ‘ja’ tegen. Dat bracht me in gekke situaties en ik pakte alle kansen die zich voordeden: vele designevenementen en exposities. Zo ontdekte ik wat wel en niet bij me paste. Tijdens een stage bij NEST, een ruimte voor kunst, heb ik heel veel geleerd. Ik merkte daar dat ik mijn ideeën beter kan uitdrukken in de kunstsector. Mijn werk is nu breder geworden dan mode. Zo maak ik de laatste tijd veel stickers die ik exposeer in een kunst context.
‘Is een plastic sticker aan de muur kunst?’ Ik vind het leuk om over dat soort vragen na te denken. Vragen waar ik tijdens de opleiding al mee bezig was. Die inzichten, maar ook de technieken en zelfs kleurgebruik. Ik heb het allemaal geleerd op de academie. Alleen het eindproduct is niet mode.

'Zonder' rechterbroekspijp

Een belangrijk thema in mijn werk is communicatie en miscommunicatie. Ik kijk graag naar hoe mensen zich kleden. Daar kun je veel uit aflezen. In Berlijn, waar ik woonde, hadden veel mensen een fiets met een open kettingkast. Dus moest je de rechterbroekspijp oprollen. Ik had ook zo’n fiets en ging dat ook doen. Het verlangen om erbij te horen fascineert me. En ook als je niet meedoet met wat de mode voorschrijft maak je een keuze waardoor je uiteindelijk ook weer tot een groep behoort.

Tijd voor reflectie

Studenten zou ik aanraden echt te vertrouwen op de keuzes die ze maken. Soms heb je als student gewoon gelijk, ook als de docent er anders over denkt. Je hoeft ook niet altijd, de hele tijd overal tegenaan te schoppen want dat kost weer heel veel energie. Experimenteer, netwerk, werk samen, ga naar vernissages en blijf niet altijd doorgaan, maar ga ook eens lekker naar de bioscoop. Zoek vooral genoeg momenten voor reflectie. Daar moet je echt een beetje voor vechten omdat het zo druk is op de academie. Maar zo kun je wel ontdekken wat bij je past.”

Hier vind je meer over Laura >