Masterclass liedtekst: bedenk waar je het personage over vier minuten wil hebben ...

07-03-2023
AKF Masterclass Jurrian van Dongen. Zwetende finalisten, achtergrondkoortjes en een flesje Maggie: de workshop liedschrijven van het Amsterdams Kleinkunst Festival op 7 maart was een inspirerende avond voor zowel de finalisten als het publiek!

Volg het Kleinkunst Festival:
< TERUG   VERDER >
Naar alle berichten >


Schrijven is een (klein)kunst

Wat maakt dat een lied werkt in het theater? Hoe herken je een idee en hoe verantwoord je je idee zodat het gaat leven? ‘Verzin een personage, zet dat personage in een concrete situatie, bedenk waar je het personage over vier minuten wil hebben en het lied is eigenlijk al klaar’.

Woorden van een van Nederlands grootste tekstdichters. Maar is dat wel zo eenvoudig als hij doet vermoeden? De zes halve-finalisten van het concours om de AKF Sonneveldprijs werden bij het schrijven van het lied geholpen door Jurrian van Dongen. Van zijn hand zijn onder meer klassiekers als ‘De Mooie Dingen’ gezongen door Jenny Arean en ‘Gewoon opnieuw’ vertolkt door Alex Klaasen.

Over Jurrian van Dongen

Tweemaal won hij de Annie M.G. Schmidt-prijs voor het beste theaterlied. Hij won de Willem Wilminkprijs voor het beste kinderlied. Hij schreef voor Alex Klaasen, Paul de Leeuw, Jenny Arean, Karin Bloemen, Wende Snijders en vele anderen. Bij Het Klokhuis is hij al jaren hofleverancier. Aan een complete generatie nieuwe makers gaf hij schrijfles.

En dan nu.... Er is geschaafd, gepolijst, gekillyourdarlingd, met hulp van een gerenommeerde regisseur, om precies op tijd te pieken. Om klaar te zijn voor het grote werk. Op 6 en 7 april zijn de halve finales waarna er nog maar 3 finalisten overblijven die op 8 april samen in de Kleine Komedie mogen gaan stralen. Het is tijd voor de nieuwe lichting Kleinkunstenaars.

Ben jij er ook bij? Hier vind je meer informatie >