Jong Metropole (met Bill Laurance) krijgt weer staande ovaties tijdens wintertournee 2023

07-11-2023
De tweede en laatste serie concerten van Jong Metropole '23 is weer achter de rug. Met deze drie uitverkochte concerten, een fascinerende Q&A met Bill Laurance en een nieuwe winnaar van de Outstanding Talent Award houden we het hopelijk weer vol tot volgende zomer.
Foto's: Veerle Bastiaanssen en Pieter Kunnen Foto's: Veerle Bastiaanssen en Pieter Kunnen

Volg Jong Metropole: 
< TERUG   VERDER >
NAAR ALLE BERICHTEN >


Een diepgaand gevoel van verantwoordelijkheid om de volgende generatie te inspireren

De Engelse toetsenist, componist en arrangeur Bill Laurance (onder andere van Snarky Puppy) ging afgelopen weekend samen met Jong Metropole op tournee. Op het programma stonden werken uit Laurances complete catalogus, waaronder een wereldpremière van een werk dat speciaal voor dit concert opnieuw is gearrangeerd.
Veel van het materiaal werd voor het eerst live gespeeld met het 50-koppig orkest. Ook werd er werk gespeeld van Bills laatste albums.

“I’ve learned how to grow as a musician from the experiences I’ve had with my fellow band members from Snarky Puppy and collaborations with inspiring musicians like David Crosby, Terence Blanchard, Lalah Hathaway, Jacob Collier, Metropole Orkest and the WDR Big Band.
Having also had many inspiring teachers in the past, passing this knowledge and experience on to the next generation is a responsibility that I feel very deeply.”
- Bill Laurance

Wat doe je als je geen toegiften meer over hebt?

Jong Metropole, opgericht in 2015, bestaat uit de beste musici van de Nederlandse conservatoria. Het initiatief van de Nationale Jeugdorkesten Nederland, het Nationaal Jeugd Jazz Orkest en het Metropole Orkest, is het enige orkest in Nederland waarin jonge talentvolle musici uit verschillende muzikale werelden bij elkaar komen: van klassiek tot jazz en pop.

Onder leiding van de aanstekelijke arrangeur, trompettist en dirigent Simon Dobson speelde het orkest dit weekend zó goed dat het publiek na de toegift in Schouwburg Tilbug zó lang bleef applaudisseren dat een éxtra toegift nodig was… Maar, wat doe je als je die al gespeeld hebt? Nou, dan speel je gewoon je beste stuk nóg een keer! Voor het publiek was dat gelukkig geen enkel probleem…

De Outstanding Talent Award

Ook werd op het podium in Tilburg de Keep an Eye Outstanding Talent Award uitgereikt, een prijs voor het meest uitzonderlijke talent van Jong Metropole. Het erkent de meest inventieve persoon, die een uitzonderlijke plaats binnen de groep inneemt. De winnaar is daarom niet per se de beste solist of de beste muzikant, maar kan ook op een ander gebied "uitstekend" zijn! De muzikant die deze prijs ontvangt, krijgt de mogelijkheid om te studeren op de plaats van zijn of haar keuze of om een of meer masterclasses te volgen. Zij of hij ontvangt dus een op maat gemaakt prijzenpakket ter waarde van maar liefst € 5.000,-!

Eerdere winnaars waren: (2022) Drummer Nikolas Tsangaris, (2021) Fluitist Ketija Ringa-Karahona, (2020) Trompettist Bram van de Glind, (2018) Percussionist Tim Hennekes, (2017) Violist Esin Yardimli Alves Perreira en (2016) Cellist Rogier Hornman

En de winnaar is ... violiste Teddy Sicking!

'Onze winnaar van dit jaar heeft een zeer hoog niveau van spelen laten zien in zowel klassieke muziek als jazz. Ze is een constante steun en mentor geweest voor haar sectie en heeft met ware klasse en toewijding opgetreden. Voor mij als dirigent is ze een wonderbaarlijk begripvolle bondgenoot geweest, betrokken op vrijwel elk niveau van dit weeklange proces, altijd denkend en altijd luisterend. Ze heeft constant nagedacht over de algehele vorm van deze muzikale reis en heeft andere secties en musici aangemoedigd om ook tot hun beste vermogen te interacteren en te presteren. Ze is een natuurlijke leider en zij is onze leider. Het is voor mij een groot genoegen om deze prijs uit te reiken aan Teddy Sicking.' 
– dirigent Simon Dobson

Bekijk hier nog even wat foto's