Singer Laren: Window of Opportunity, het gevoel van het aanraken van een zonnestraal

18-04-2024
Window of Opportunity staat voor een podium voor jonge getalenteerde kunstenaars. Window of Opportunity is een serie presentaties waarin een jonge getalenteerde beeldend kunstenaar een kunstwerk maakt voor het monumentale raam in de gevel van het nieuwe Singer theater. De serie ging van start met een werk van kunstenaar Jimi Kleinbruinink. Window of Opportunity is een samenwerking van Keep an Eye Foundation, Pouloeuff en Singer Laren.

Volg Window of Opportunity:
< TERUG   VERDER>
NAAR ALLE BERICHTEN >


Fragiliteit en vergankelijkheid

Sander Hagelaar is de volgende en achtste kunstenaar voor Window of Opportunity bij Singer Laren. Speciaal voor het grote raam maakte hij ‘Brushes of light’. Net als de schilders van het neo-impressionisme gebruikt hij licht om emoties over te brengen.

Water en elektriciteit “Ik wil het gevoel uitdrukken van fragiliteit en vergankelijkheid zoals we kunnen ervaren bij de aanraking van een zonnestraal.”
Om dat op te roepen gebruikt Sander Hagelaar water en elektriciteit, die ogenschijnlijk niet samengaan. Juist die combinatie roept spanning en verwondering op, zowel bij de kunstenaar als bij de kijker.
De locatie van Window of Opportunity maakt dat het zowel voor bezoekers van het museum als voor voorbijgangers te zien is.

Over Sander Hagelaar

Sander (1991) is gefascineerd door natuurlijke verschijnselen, waarbij hij met fenomenen als licht, lucht, water, vuur en zwaartekracht speelt in zijn installaties. Hij weet onzichtbare krachten te tonen in materie en beweging. En zoekt daarbij de grenzen op van wat mogelijk is, laverend tussen onvoorspelbaarheid en controle.
Als ervaringsdeskundige en kunstenaar richt Sander zich vooral op de materialen en bewegingen die de natuurlijke wereld bevat. Door deze componenten te gebruiken, creëert hij omgevingen waarin gebeurtenissen kunnen plaatsvinden, met als doel een kader te scheppen waarin het materiaal of de beweging vrij en onvoorspelbaar is. Zijn conceptuele en experimentele praktijk kanaliseert vaak verschillende aspecten van de fysica in "levende" objecten en installaties. Deze interactieve populaties kunnen kinetisch zijn of gebaseerd zijn op gecontroleerde chemische reacties. In de gedeelde ervaringen die deze projecten mogelijk maken, staan ook de begrippen toeval en onverwachte reacties centraal. Sander maakt vaak gebruik van ongrijpbare krachten zoals licht, zwaartekracht en lucht om zijn concepten tot leven te brengen.

De foto's van de opening:

Foto's: Pieter Kunnen
Foto's: Pieter Kunnen