Waar willen we naartoe nu het weer mag?

17-06-2021
De musea in Nederland mochten vanaf 9 juni weer open! En aangezien we natuurlijk allemaal stonden te trappelen om onze ogen te goed te doen aan al dat moois, is het geen overbodige luxe om alvast een idee te hebben van waar we dan precies naartoe willen. Onze Mylène Berghs doorkruiste Nederland en bezocht musea waar je zelf misschien niet snel op komt.
Kattenkabinet Kattenkabinet

Volg BlogSpot:
< VORIG BLOG   VOLGEND BLOG >
Naar de index van alle blogs >


Ja hoor! Het mag weer, maar ...

een logistiek plan om alle Nederlandse pareltjes te bezoeken is misschien wat overdreven?

En toch ... kan het de beste manier zijn om je museale zomer in eigen land zo effectief mogelijk in te delen. In deze blog gaan we het niet hebben over de grote bekende musea en hun tentoonstellingen (alhoewel deze vanzelfsprekend ook zeer de moeite waard zijn), maar juist over de wat minder bekende pareltjes.
De musea die je onderweg van het Kröller Müller via De Fundatie naar het Van Gogh, de Kunsthal en Voorlinden tegenkomt, zonder dat je van het bestaan af weet. Of - voor de verticale reiziger - de perfecte tussenstops op je tocht van het Groninger Museum naar het Bonnefanten Museum. (Voor het gemak gesorteerd van Noord naar Zuid)

Back to Basic - OPENLUCHTMUSEUM HET HOOGELAND IN WARFFUM

Dit bijzondere museum is al vanaf 19 mei weer open voor publiek! Het verleden komt tot leven in het hart van het Noord-Groninger dorp Warffum. Ontdek in openluchtmuseum Het Hoogeland het platteland van ruim honderd jaar geleden. Kijk rond in twintig oude gebouwen en ervaar hoe de mensen vroeger woonden en werkten. Woonkamers, slaapkamers en werkplaatsen zijn met zoveel oog voor detail ingericht, dat het lijkt alsof de bewoners maar heel eventjes weg zijn. Het museum biedt het publiek behalve een vaste opstelling in de museale panden op het terrein, ook wisselexposities in het tentoonstellingsgebouw. Deze tentoonstellingen sluiten veelal aan bij het karakter van het museum of thema’s uit de Groninger geschiedenis, cultuur of kunst.

  • Schoolstraat 4, Warffum

Anders dan Anders - GREENBOX MUSEUM OF CONTEMPORARY ART FROM SAUDI ARABIA IN AMSTERDAM

Dit museum is een onderzoeksinstelling met een collectie die open is voor publiek. Sinds 2008 staat het museum in het teken van het werk van beeldend kunstenaars die in het Koninkrijk Saoedi-Arabië wonen en werken. Het museum heeft de bescheiden omvang van een rariteitenkabinet uit de 18e eeuw en heeft vergelijkbare doelstellingen: discussiëren, leren en genieten. Het is het eerste museum voor hedendaagse kunst uit een land dat voor een aanzienlijk deel van de wereld zowel een cultureel als economisch centrum is. Het museum probeert de aandacht van mensen af te leiden van wat populair is in de vele zogenaamde ‘White Cube-musea’ van Europa en Amerika om een alternatief centrum van intelligentie en creativiteit te overwegen.

  • Korte Leidsedwarsstraat 12, Amsterdam
No Hero in Delden &  More in Gorssel No Hero in Delden & More in Gorssel

You’ve Cat to be Kitten Me - KATTENKABINET IN AMSTERDAM

Gelegen in een bijzonder pand aan de Amsterdamse Herengracht vind je een al net zo bijzonder museum. De collectie van het Kattenkabinet biedt een zo volledig mogelijk beeld van de rol die de kat in de kunst en cultuur al eeuwen vervult. Katten zijn namelijk al lang een dankbaar onderwerp in de kunst. Door verschillende grote namen in de kunstwereld zijn indrukwekkende schilderijen vervaardigd. Van affiches tot beelden tot schilderijen; alles is kat wat hier de klok slaat. Ontdek op de website meer over een aantal van deze schilders zoals Sal Meijer, Leonor Fini, Théophile Steinlen en Henriette Ronner-Knip. Bovendien lopen er ook echte katten rond in het museum! Dus als je nog even wil knuffelen kan dat ook.

  • Herengracht 497, Amsterdam

George Michael in Twente - KUNSTMUSEUM NO HERO IN DELDEN

Bij museum No Hero staat het genieten van kunst in een internationale context centraal: ‘Vijf eeuwen kunst uit vijf werelddelen’. De eigen collectie uit de No Hero Foundation vormt het belangrijkste deel van dit museum en wordt aangevuld met werken uit andere musea. De basis van deze eigen collectie is gevormd door werken van privéverzamelaar Geert Steinmeijer. Tot eind augustus is hier nog de tentoonstelling (en wereldprimeur) Damien Hirst, George Michael & Friends te bewonderen. Hier worden werken getoond uit de nalatenschap van George Michael, die vooral kunst verzamelde van de Young British Artists die een schok in de Britse kunstwereld van de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw teweegbrachten.

  • Hengelosestraat 2/4, Delden

The Joy of Painting - MUSEUM MORE IN GORSSEL

Als grootste Nederlands museum voor Modern Realisme vormt de kunstcollectie van Hans en Monique Melchers de kern van Museum MORE. In de semi-permanente tentoonstelling (die jaarlijks wisselt) presenteert het museum een dwarsdoorsnede van de eigen kunstcollectie. De collectie van MORE is geworteld in het Nederlandse realisme uit de eerste helft van de vorige eeuw. Ruim 120 werken van meer dan 40 verschillende kunstenaars geven een gevarieerd beeld van ruim een eeuw modern realisme in Nederland. Daarnaast wijdt Museum MORE momenteel als eerste museum ter wereld een solotentoonstelling aan de nog steeds immens populaire schildercoach en culticoon Bob Ross. Artistiek directeur Ype Koopmans: ”Bob Ross is een prachtig fenomeen in de populaire cultuur. Een ontwapenend blije promotor van schildervreugde die op een authentieke en laagdrempelige manier angst voor kunst maken en kunst kijken wegneemt”. Nog tot en met 5 september te bewonderen!

  • Hoofdstraat 28, Gorssel
Discovery in Kerkrade
Discovery in Kerkrade

Terug naar het Begin - VILLA MONDRIAAN IN WINTERSWIJK

Piet Mondriaan verwierf wereldfaam in Parijs en New York. Minder bekend is dat zijn schilderscarrière begon in Winterswijk, waar hij van zijn achtste tot zijn twintigste jaar woonde. Hier ontdekte Piet Mondriaan zijn passie voor tekenen en schilderen en werkte hij aan de ontwikkeling van het talent dat hem zou doen uitgroeien tot één van de belangrijkste vernieuwers van de schilderkunst. De jaren waarin zijn kunstenaarschap werd gevormd, bracht Piet Mondriaan door in de Villa aan de Zonnebrink te Winterswijk. Na een grondige verbouwing is sinds 2013 in deze villa en de naastgelegen panden museum Villa Mondriaan gevestigd. Hier wordt het levensverhaal van Piet Mondriaan verteld. Tot en met 19 september zijn hier naast de vaste collectie nog drie andere interessante tentoonstellingen te bewonderen: Ferengi | waarin interdisciplinair kunstenaar Dienke Groenhout (1973) kleding neerzet als verlengstuk van ons lichaam. Klaas Gubbels - Calvinist? | over de iconische koffiepotten, tafels en stoelen van Klaas Gubbels Toorop - tussen hoop en geloof | plaatst Toorops pointillistische en impressionistische weergaven van het boerenleven tegenover zijn religieuze werken die in dienst staan van het katholieke geloof.

  • Zonnebrink 4, Winterswijk

Kunst om te Voelen - TEXTIELMUSEUM IN TILBURG

Het TextielMuseum is een dynamisch en creatief museum in bedrijf, gevestigd in een voormalige textielfabriek in Tilburg. Met inspirerende tentoonstellingen op het gebied van textielvormgeving, design, beeldende kunst en industrieel erfgoed is er voor iedereen wel iets te beleven. Presentaties over historische thema’s worden afgewisseld met exposities waarin actuele textielontwikkelingen uitgelicht worden. In het TextielLab, het kloppende hart van het museum, kijk je mee over de schouders van (inter)nationale kunstenaars en ontwerpers. Hier onderzoeken zij samen met experts de eindeloze mogelijkheden van textiel. Ook zijn er interessante tentoonstellingen te zien, waaronder tot en met 12 september Gedachtenspinsels door Kiki van Eijk. De Nederlandse ontwerpster staat bekend om haar fantasierijke designs: van grillige klokken tot wandkleden voor Google en poëtische etalages voor het Franse luxemerk Hermès. Samen met scenograaf Theun Mosk creëert ze in het TextielMuseum een expositie die meerdere zintuigen aanspreekt.

  • Goirkestraat 96, Tilburg

Limburgs Sjunste - DISCOVERY MUSEUM IN KERKRADE

In het Discovery Museum in Kerkrade draait alles om de aarde, wetenschap, techniek en ontwerp. In 1998 opende in Kerkrade ‘Industrion – museum voor industrie en samenleving’. Hier werd het ooit zo grootste verhaal van de mijnen en industrie vertelt in een brede context. Het museum barstte uit haar voegen, wat leidde tot een forse uitbreiding in 2015. Koning Willem-Alexander opende destijds het Museumplein met de drie instellingen Continium discovery center, Columbus earth theater en Cube design museum. Het beste van deze drie werelden komt samen in het nieuwe Discovery Museum! Zo vormt de tentoonstelling Showroom Limburg een actuele dwarsdoorsnede van de creatieve sector in en uit de provincie. Zowel startende als (inter)nationaal gevestigde designers en bedrijven tonen recent eigen werk. De designers wonen, werken of zijn opgeleid in Limburg.

  • Museumplein 2, Kerkrade

Disclaimer:

Tijdens het schrijven van deze blog kwamen wij tot de schrikbarende ontdekking dat een aantal van de bijzondere kleine Nederlandse musea de coronacrisis helaas niet overleefd heeft. Een extra reden om musea te gaan bezoeken in de hoop dat we niet nog meer van deze bijzondere plekken kwijtraken!