Circus, waar kunst- en vliegwerk absolute noodzaak is!

26-07-2021
Keep an Eye ging vanaf 2019 de lucht in! Of tenminste, sommigen van de toekomstige winnaars van de Keep an Eye Circus and Performance Awards. Een vakkundige jury zal drie (groepen van) studenten van de Academy for Circus and Performance Art (onderdeel van Fontys School of Fine and Performing Arts) selecteren voor een speciaal begeleidingstraject met residentie. Zij krijgen zo de kans om hun eindexamenproject met behulp van een expert te ontwikkelen tot een professionele productie.

Volg The Circus and Performance Acts:
< TERUG   VERDER >   
Naar alle berichten >


WINNAARS 2021

te bewonderen op 22 okober

Maar op de aankomende editie van Festival Circolo zijn niet alleen de winnaars van 2021 te bewonderen, maar ook de winnende acts van 2020 krijgen eindelijk de kans om hun kunst- en vliegwerk te laten zien!

Cecilia Rosso - Frammenti

Cecilia Rosso is een Italiaanse spanbanden kunstenaar. Geboren in de heuvels van Asti, begon ze met circus in de kleine amateurschool Chapitombolo in Monale en besloot toen om de professionele weg te volgen. Daarvoor studeerde ze bij Fondazione Cirko Vertigo in Grugliasco en belandde vervolgens in Nederland aan de Academie voor Circus en Performance Arts, Tilburg.
Haar stukken worden gekenmerkt door de combinatie van circustechniek en scenografie. Beide elementen ondersteunen elkaar om nieuwe performatieve ruimtes te creëren. Ze experimenteert graag met het concept van meerdere persoonlijkheden en het naast elkaar bestaan van haar verschillende facetten. FRAMMENTI is daarop gebaseerd. Tussen de verschillende lichtspelletjes komt de scenografie tot leven en ontstaat er een communicatie met de kunstenaar die de hele voorstelling doormaakt. De bewegingen van de kunstenaar en de combinatie van schaduwen gecreëerd door de mannequins en de spiegels op het podium brengen het publiek tot het einde van de voorstelling een dromerige sfeer.

Cecilia Rosso (links), Duo GingerMoustache (midden), House of Circus (rechts)
Cecilia Rosso (links), Duo GingerMoustache (midden), House of Circus (rechts)

Duo GingerMoustache

“Onze inspiratie voor ons indoorperformanceproject van 20 tot 30 minuten in duo halen we uit het gevoel om te zijn als twee kinderen die een zandbak delen, dat is voor ons het podium. Soms partners in crime en andere keren in conflict, maar altijd compromissen vindend om vooruit te komen. We kunnen het zandkasteel relateren aan onze circustechniek, we bouwen tijdelijk vorm en beweging op om het uiteindelijk te ontmantelen en iets van bovenaf te beginnen. 
We kunnen ons het publiek voorstellen als de ouders die we willen imponeren, aan het lachen willen maken of zelfs bang willen maken. We willen geen vierde wand plaatsen. In plaats daarvan willen we het publiek erbij betrekken en een uitwisseling met hen hebben door te spelen met hun reactie. We willen ze uitnodigen in ons komische en kinderlijke universum en meenemen op reis. Tijdens deze reis ziet het publiek ons samen evolueren, maar ook als individuen. Ze zullen met ons de nuances ervaren van hoe we ons gedragen als we samen zijn en als we alleen zijn. We willen onderzoeken hoe we onze kennis en ervaring in verschillende circusdisciplines (hand to hand, Icarian games, handstand, contorsie, objectmanipulatie), maar ook in theater, clown, zangopera en performance kunnen gebruiken om een relatie op te bouwen tussen ons.”

House of Circus - Spectrum

Circus en drag queens, twee verschillende werelden, op de een of andere manier vergelijkbaar en tegelijkertijd zo verschillend. Nick (NL) en Germain (FR) verkennen die kunsten, ze combineren ze samen en vinden samen de grens tussen chaos en orde. Wat is de essentie van circus, wat is de essentie van drag, en hoe kunnen ze al onze vooroordelen overstijgen om vorm te geven aan deze kostbare nieuwe kunstcombinatie? Door hun creatieproces willen ze de beperkingen van dit alles ontdekken. Fel, heet en spontaan maar ook poëtisch, oprecht en lief. Nick en Germain nemen je mee in hun wereld en laten je zien dat je nog heel wat pareltjes te ontdekken hebt.

Op 30 oktober zijn de presentaties van de winnaars 2020 te zien

  • La Cie Sea - Il en Fallait Deux
  • IF CIA - SOMEHOW.
  • Laurence Felber - Questions to the Endless
  • Fynn Neb - Verbunden