Winnaars Talent Award Klassiek op Festival Classique

22-06-2022
Tijdens dit festival presenteerde het Koninklijk Conservatorium van Den Haag in samenwerking met Keep an Eye de winnaars van de Keep an Eye Talent Award Klassiek (ter waarde van € 10.000,-) van de afgelopen twee jaar. De twee mochten samen musiceren in het prachtige vier-vleugel-paviljoen op het Scheveningen strand!

Volg de Talent Award:
< TERUG   VERDER >
NAAR ALLE BERICHTEN >


Over de Keep an Eye Talent Award Klassiek

De Keep an Eye Talent Award Klassiek is een wedstrijd voor musici van de afdeling Klassiek van het Koninklijk Conservatorium die worden geprezen om hun uitmuntende kwaliteiten.
Jaarlijks strijden studenten van deze afdeling tijdens hun examen om de Keep an Eye Talent Award. Deze prijs stimuleert jonge talenten bij het uitvoeren van hun projectplannen tijdens hun Masterstudie aan het Koninklijk Conservatorium. Met als kers op de taart de kans om op te treden tijdens Festival Classique, geeft deze prijs hen de mogelijkheid om in contact te komen met een breed publiek.

Winnaar 2020: Ian McVoy

Bij zijn toelating tot het Koninklijk Conservatorium in 2020 bestempelde de toelatingscommissie het spel van de Amerikaanse harpist Ian McVoy als “geniaal” en “uniek en was vooral onder de indruk van het werk van Gershwin dat hij voor harp en ensemble arrangeerde. Zijn interesse in zowel eigentijds repertoire, jazz als historische uitvoeringspraktijk, samen met zijn ervaringen in het transcriberen van werken van Gerswhin en Copland voor harp, maken hem tot een bijzondere winnaar van de Keep an Eye Talent Award Klassiek.
- Hoofd afdeling Klassiek Marlon Titre, Toelatingscommissie juli 2020

Naast het verder ontwikkelen van zijn kunnen als harpist doet Ian onderzoek naar de organologie van de Amerikaanse harp.

Tijdens zijn concert op Festival Classique nam Ian, samen met zijn muzikale vrienden, ons via het Scheveningse strand mee naar de andere kant van de Atlantische Oceaan: het Argentijnse Playa La Perla. Ervaar samen met Ian de klanken van Latijns-Amerika en jazz. Ian McVoy brengt muziekstukken die maar zelden op de harp te horen zijn!

Op de volgende editie van Festival Classique zal hij het stokje doorgeven aan Yuchen Zhang!

Winnaar 2021: Yuchen Zhang

De tweede musicus is de opvolger van Ian McVoy: de violist Yuchen Zhang. Ook hij ontving de prijs omdat hij met kop en schouders uitstak tussen de master-aanmeldingen vorig jaar. Yuchen Zhang koppelt een uitzonderlijk hoog spelniveau aan persoonlijke muzikaliteit. Hij diende indrukwekkende opnamen in waarin hij onder andere optrad als solist met orkest. Met zijn Master Project plan wil hij creatieve en innovatieve projecten ontwikkelen. Yuchen studeerde eerder aan YST (Conservatorium in Singapore) en werd het KC van harte aanbevolen.
- Hoofd afd Klassiek Marlon Titre, Toelatingscommissie juli 2020

Hij werd door Ian uitgenodigd om buiten zijn comfort zone mee te spelen op een aantal prachtige tango stukken. We hoorden als eerste de stranden van Rio de Janeiro in Prélude van de Braziliaanse componist Heitor Villa-Lobos. Daarna mocht het publiek zich wanen in de levendige nachtclubs van Buenos Aires door te luisteren naar l’Histoire du Tango van Astor Piazolla. Yuchen mag volgend jaar het repertoire bepalen en nodigt ook de nieuwe winnaar uit om mee te spelen!

En bekijk hier nog even de foto's

Foto's: Pieter Kunnen
Foto's: Pieter Kunnen