Winnaars finale International Jazz Award #13: Focus op vrouwen in de jazz

26-04-2023
Het was een knallende en spetterende avond waarin zes internationale jazzbands alles gaven wat ze in huis hadden. De finale van de Keep an Eye International Jazz Award met een daverend enthousiast publiek en een afgeladen Bimhuis. Mogen we weer zeggen 'bimvol'?

Volg de Jazz Award: 
< TERUG   VERDER>
NAAR ALLE BERICHTEN >


Vijf steden, musici vanuit de hele wereld 

Toptalenten van over de hele wereld streden om de felbegeerde awards en de bijbehorende geldprijzen. Het was dé kans om de talenten die op het punt staan door te groeien tot toonaangevende namen in de jazz te horen spelen. 
Internationale conservatoria stuurden hun beste studenten (bands) naar Amsterdam om deel te nemen aan de wedstrijd. Maar minstens zo belangrijk was de meerdaagse uitwisseling. Voorafgaand aan de finale kregen de bands coaching, hadden ze jamsessies en aten ze samen om zo een muzikale uitwisseling tot stand te brengen.

Focus on Woman Composers

Het thema van deze bijzondere 13e editie was ‘New Standards – Focus on Women Composers’. Alle bands arrangeerden en speelden  een eigen versie van een gekozen stuk uit ‘New Standards – 101 Leadsheets by Women Composers’ (gecureerd door Terri Lyne Carrington). De studenten konden prachtige prijzen winnen die een boost geven aan hun start als beginnende jazzmusici.

De finalejury, met onder andere Ari Hoenig, Matt Penman, Raluca Baicu, Frank van Berkel en Karolina Strassmayer bestond uit internationale musici, docenten en professionals uit de cultuursector.

Er was niet alleen een focus on woman in de stukken die gespeeld werden, er zaten meer vrouwen in de jury en er stonden ook veel vrouwen op het podium.
In de jazzwereld zijn vrouwen nog steeds vaak ondervertegenwoordigd, maar deze editie liet zien dat vrouwen ook in de jazzwereld van zich laten horen.

Bekijk het programmaboekje 

And the winners are

  • De eerste prijs ging naar The Berklee Global Jazz Ambassadors van Berklee Global Jazz Institute in Boston. Zij ontvingen een prijs van € 3.000,-
  • De jury kende het Marios Charalampous Quartet van het Conservatorium van Amsterdam de tweede prijs toe van € 2000,-
  • De Incentive Prize van € 1000,- ging naar Ante Medic Octet van het Conseratorium van Amsterdam
  • De prijs van € 1000,- voor het beste ‘New Standards’-arrangement werd toegekend aan Eliott Knuets & Noé Sécula van Jazzcampus der Hochschule für Musik FHNW in Basel
  • Nicholas Adema won de prijs voor beste CvA-solist
  • Alexandra Ridout van Manhattan School of Music in New York won de prijs voor beste niet-CvA-solist
    - Nicholas en Alexandra mogen deelnemen aan een summer course

En bekijk hier de foto's!

Foto's: Pieter Kunnen
Foto's: Pieter Kunnen

En verder nog even een sfeerplaatje