Doorleefd saxofoongeluid, pakkende composities, spoton! En daarom op Spotify

11-03-2024
Jong Metropole op Spotify. Op vrijdag 23 februari werd er een nieuw stuk op Spotify gereleased door Jong Metropole. Deze keer gaat het om een compositie van de Rogier van Otterloo Award winnaar uit 2022.

Volg Jong Metropole: 
< TERUG   VERDER >
NAAR ALLE BERICHTEN >


Rogier van Otterloo Award

De Award is een stimuleringsprijs van het Cultuurfonds, waarbij de winnaar een compositieopdracht, geïnspireerd door het werk van Rogier van Otterloo, van Jong Metropole ontvangt. Ook ontvangt de winnaar een geldprijs. De geselecteerde compositie wordt uitgevoerd tijdens de Zomertournee van Jong Metropole. 

Deze jaarlijkse prijs richt zich op het ondersteunen van de meest veelbelovende jonge componisten, arrangeurs, dirigenten en orkestleiders in Nederland, of zij nu de Nederlandse nationaliteit hebben of er wonen. Het doel is om hun ontwikkeling te bevorderen binnen het fascinerende grensgebied tussen klassieke en populaire muziek.

Potentiële kandidaten voor deze Award worden gescout door een uitgebreid netwerk van docenten, artistiek leiders, programmeurs en anderen. Een deskundige jury beoordeelt vervolgens de inzendingen van jonge deelnemers tot maximaal 35 jaar oud, bestaande uit arrangementen, composities en videomateriaal. De artistieke leiding van Jong Metropole bepaalt uit drie genomineerden de uiteindelijke winnaar.

En de winnaar was…

Musicus en componist Bernard van Rossum (1980), bekend om zijn doorleefde saxofoongeluid en pakkende composities, ontving op zaterdag 6 augustus 2022 de Rogier van Otterloo Award uit handen van Ellen Overweel van het Cultuurfonds én van Freek en Hella de Jonge, die de prijs mede mogelijk maken.

De jury:
'Componeren is één talent, maar focussen op grote ensembles is een andere dimensie en vereist andere vaardigheden. Bernard heeft met zijn Flamenco Big Band een echt nieuw geluid toegevoegd aan het conventionele Big Band-repertoire. Hij heeft ook voor andere uitvoerige ensembles geschreven en zijn gedegen opleiding, zijn mooie spel en de kilometers die hij als componist en arrangeur al heeft gemaakt zijn duidelijk hoorbaar en verdienen erkenning.'

Fantasía por Tanguillos

  • A simple motif travels through a timeline of varying landscapes, 
    much like a passenger looking out a train window. 
    The feeling of motion is illustrated by the “Tanguillos” polyrhythm, 
    a festive Flamenco rhythm originating in Cádiz’s traditional carnavals.

Bernard schrijft: Een fantasie kan licht of donker zijn, twee polen die met elkaar in dialoog zijn terwijl het stuk zich ontvouwt en heen en weer beweegt tussen de donkerdere toonsoort van Db en de lichtere toonsoort van D.

Beluister de compositie »

Over Bernard van Rossum

Bernard is tenor- en sopraansaxofonist, componist, arrangeur en docent. Hij leidt, componeert en arrangeert voor de "BvR Flamenco Big Band". Dit orkestrale Flamenco-Jazz ensemble heeft 3 veelgeprezen albums uitgebracht en gewerkt met top Flamenco artiesten zoals Antonio Serrano of Carles Benavent. 
Bernard is ook docent aan het Conservatorium van Amsterdam en Codarts Rotterdam. Naast het arrangeren van zijn eigen muziek is hij arrangeur voor andere ensembles zoals het Nederlands Blazers ensemble. Hij is ook sideman in projecten zoals het Vuma Levin Quintet of Sam Newbould Quintet. Zijn muziek heeft verschillende onderscheidingen opgeleverd, onder anderen de Meerjazz International Big Band competition en Keep an Eye The Records.