All-star jury kiest winnaar zevende International Keep an Eye Jazz Award

26-03-2015
In een overvol Bimhuis, waarvan de deuren vanwege de grote belangstelling, dicht gingen voor laatkomers, bliezen de deelnemers elkaar (opnieuw) van het podium!

BOMVOL BIMHUIS - Xavi Torres Trio wint!

Bimhuis? Keep an Eye Huis!
Bimhuis? Keep an Eye Huis!

Donderdag was het Bimhuis tot de nok toe gevuld met jazzliefhebbers. Voor velen dé kans om de meest veelbelovende, internationale conservatorium jazzbands in Amsterdam te zien optreden.

Wie niet beter wist zou denken dat het merendeel van de musici die streden om de felbegeerde Keep an Eye International Jazz Award professionals waren.
Want het niveau was hoog, heel hoog tijdens alweer de 7e editie van de Award show. Zanger en presentator van de avond Humphrey Campbell liet meerdere malen zijn verbazing blijken: “How do you manage to play like this?”

Na twee halve finale rondes vond de crème de la crème van de conservatoria van Amsterdam, Los Angeles, Keulen, Noord-Texas en Leuven elkaar afgelopen donderdag in het Amsterdamse Bimhuis. Het was een bijzonder veelzijdige avond met de meest uiteenlopende stijlen en composities; van de mysterieuze jazz met Armeense invloeden van het Liya Grigoryan Trio, de up tempo muziek van UNITY uit Noord-Texas tot de ietwat conceptuele jazz van The Shai Golan Group uit Californië.
Publiekslievelingen waren er ook. De muziek van het Tamara Lukasheva Quartet (enige vocalist) kreeg voor haar bijzondere mix van Oekraïense folk met moderne jazz sounds een uitbundig applaus van de zaal.

FOTO'S SEMI-FINAL #1 >   SEMI-FINAL #2 >   FINAL! >

Maar uiteindelijk was het de jury bestaande uit gerenommeerde professionals uit de jazzwereld (o.a. gitarist en vocalist Raul Midón, saxofonist Tineke Postma en componist Jules Buckley) die besliste dat het Xavi Torres Trio de absolute winnaar was. De jury prees het trio van het Conservatorium van Amsterdam vooral om hun originaliteit en unieke sound.

Uit handen van Jury-voorzitter Ruud van Dijk ontvingen zij een bijzondere primeur: de gloednieuwe Keep an Eye trofee ontworpen door studenten van de Design Aacademy Eindhoven. Tijdens de avond werden nog meer prijzen verdeeld. Tweede prijs: Tamara Lukasheva Quartet. Aanmoedigingsprijs: Liya Grigoryan Trio. Beste Wayne Shorter arrangement: Shai Golan Group. Beste CvA solist: Virxilio da Silva. Beste non-CvA solist: Shai Golan Group. Wij verwachten de komende tijd veel van deze talenten te zullen horen!

INTERVIEW XAVI > 

'JAZZ IS SO ALIVE' - Tineke Postma

Feestje Xavi Torres Vicente Trio. Ei weggeschoten, nou ja, zeker gelegd!
Feestje Xavi Torres Vicente Trio. Ei weggeschoten, nou ja, zeker gelegd!

Jurylid Tineke Postma - saxofonist:

'So proud of Xavi Torres Vicente, Tamara Lukasheva, Liya Grigoryan, Shai Golan for playing so beautifully during the Keep and Eye Jazz Award at the Bimhuis. Jazz is so alive! I couldn't believe my ears while listening to all these talented young musicians. Congratulations to all of you! Also happy I was part of the jury with incredible musicians Raul Midon, Jules Buckley, Gerry Godley, Ruben Hein and journalist Gijsbert Kamer.'

All-star jury

Over de Keep an Eye International Jazz Award. De Keep an Eye International Jazz Award is 7 jaar geleden in het leven geroepen om jazzmuzikanten met een buitengewoon talent een springplank aan het begin van hun carrière te bieden. Mét succes: de Keep an Eye International Jazz Award heeft sindsdien al vele talenten voortgebracht. Bovendien is het evenement van een nationale competitie uitgegroeid tot een begrip in de internationale jazzwereld.


De winnaars nog even op een rijtje:

Winnaar: Xavi Torres Vicente Trio (Conservatorium van Amsterdam)
Tweede plaats: Tweede werd de band Tamara Lukasheva Quartet (Keulen)
Aanmoedigingsprijs: Liya Grigoryan Trio (Conservatorium van Amsterdam)
Beste Wayne Shorter-arrangement: Shai Golan Group (California State University)
Beste CvA-solist: Virxilio da Silva 
Beste niet-CvA-solist Shai Golan


Met dank aan deze juryleden!

  • Jules Buckley - componist; dirigent Metropole Orkest
  • Gerry Godley - onder andere directeur van Leeds College of Music
  • Tineke Postma - saxofonist
  • Gijsbert Kamer - journalist Volkskrant
  • Ruben Hein - vocalist en pianist
  • Raul Midón - vocalist; gitarist
  • Ruud van Dijk - voorzitter zonder stemrecht en hoofd jazz van het Conservatorium van Amsterdam

 NAAR DE SEMI-FINALS >