SPELEN ALSOF JE NET EEN MARATHON HEBT GEREND - interview

27-03-2015
Gelijk een plaats op het Grachtenfestival Amsterdam! Interview met Keep an Eye International Jazz Award winnaar Xavi Torres.
Het Xavi Torres Trio rolde uiterst succesvol de halve finale door en rondde dat succes af door met volle overtuiging de finale te winnen.
Het Xavi Torres Trio rolde uiterst succesvol de halve finale door en rondde dat succes af door met volle overtuiging de finale te winnen.

Het helpt ook een naam op te bouwen in de jazzwereld

In een bomvol Bimhuis won het Xavi Torres Trio vorige week de 7e editie van de Keep an Eye International Jazz Award.

Xavi vertelt…
“Je moet spelen alsof je net een marathon hebt gerend.”

Hadden jullie verwacht de eerste prijs in de wacht te slepen? 
“Zeker niet. Natuurlijk hoop je er wel een beetje op, maar ik wilde vooral graag spelen met mijn trio en leren van de week.”

Jullie kregen ook masterclasses van componist John Murphy en zanger en gitarist Raul Midón, konden ze jullie nog wat leren? 
“Het was heel inspirerend. Ik heb vooral geleerd hoe ik op het podium mijn energie kan controleren, om ontspannen te spelen. Je moet je eigenlijk voorstellen dat je net een marathon hebt gerend. En écht focussen op de muziek, zonder al te veel te willen showen. Dan breng je de muziek naar een hoger level.”

Waarom koos de jury jullie, denk je? 
“Wij zijn als groep goed op elkaar ingespeeld. Met de drummer Joan Terol speel ik al 8 jaar samen. Als je elkaar al zo lang kent weet je precies hoe de ander op jou reageert. En als ik muziek componeer speelt Joan het precies zo als ik het in m’n hoofd heb. Ik hoef hem niks meer uit te leggen.

Wat vond je van de andere bands in de finale? 
“Het niveau lag heel hoog. Ik ben blij dat ik niet in de jury zat en hoefde te kiezen haha.”

Denk je dat de Keep an Eye Award je helpt bij je carrière? 
“Ik denk zeker dat de prijs niet alleen nieuwe optredens faciliteert maar dat het ook helpt een naam op te bouwen in de jazzwereld."

Wat zijn je plannen nu? Wanneer kunnen we je weer zien optreden? 
“In mei geven we verschillende optredens in Amsterdam en Spanje. En aankomende zondag, 5 april speel ik met Trempera!, de groep waarmee ik vorig jaar deelnam aan de Keep an Eye International jazz Award in het Victoria Hotel in Amsterdam.”


Als klap op de vuurpijl werd het Xavi Torres Trio nog op dezelfde avond uitgenodigd om te spelen tijdens het Grachtenfestival Amsterdam!

VERSLAG FINALE >