Kleinkunsttalent 2023: Niet het talent van morgen, maar het talent van nú!

13-04-2023
Een echte prijzenregen bij de 36e editie van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Na een avond vol “verscheidenheid, eigenheid en bijzonder vakmanschap” vielen alle finalisten van het Amsterdams Kleinkunst Festival in de prijzen!
Foto's: Jaap Reedijk Foto's: Jaap Reedijk

Volg het Kleinkunst Festival:
< TERUG   VERDER >
Naar alle berichten >


Bekijk hier vooral alle foto's! >

De grote aanloop

Sinds 2018 werkt het Amsterdams Kleinkunst Festival samen met de Keep an Eye Foundation in een serie masterclasses voor jong aanstormend talent. Tijdens deze intensieve masterclasses werden de kleinkunsttalenten op zowel artistiek- als zakelijk vlak begeleid naar de Finale die dit afgelopen weekend plaatsvond in de Kleine Komedie!

En de winnaar van de AKF Sonneveldprijs ...

De jury kende de AKF Sonneveldprijs toe aan Luuk Ransijn en noemde de tweeëntwintigjarige kleinkunstenaar een “veelbelovend en authentiek cabarettalent” die “vanaf zijn opkomst het publiek voor zich weet in te nemen. (…) De voorstelling Vacht is een pleidooi voor de zachte kracht. Zijn beschrijvingen van alledaagse situaties maken de maatschappelijke druk die zijn generatie ervaart invoelbaar.”
In zijn voorstelling ‘VACHT’ stelt Luuk zich bloot aan een wereld die hem vaak beangstigt. Met humor en liedjes, waarbij hij zichzelf begeleidt op de piano, probeert hij vat te krijgen op die wereld. Maar misschien vooral ook op zichzelf.
Luuk hanteert een geheel eigen stijl, is scherpzinnig, zachtmoedig en schroomt het persoonlijke niet. “Luuk heeft een frisse theaterpersoonlijkheid waar je als publiek meteen van houdt. Met een gevaarlijke storm in het hart, die vooral via zijn muziek een weg naar buiten vindt. Gaat dat zien, dit nieuwe talent.” 

De avond in pakweg 9 minuten

 

AKF Publieksprijs

Het in grote getale aanwezige publiek in De Kleine Komedie beloonde finalist Myrte Siebinga met de AKF Publieksprijs. Volgens de jury ‘een geboren performer met een uitstekende timing.’ In haar tragikomische voorstelling ‘NU VOOR HET ECHIE’ speelt Myrte naast de rol van zichzelf (waar ze zich al jaren in heeft verdiept), allerlei verschillende personages. Van een kleuter die de lesstof als tweedimensionaal ervaart en inziet dat er systematisch dingen fout gaan, tot een juf die zelf soms ook wel de bevestiging van een glitter 3D sticker kan gebruiken, tot een Amsterdamse uitsmijter die de mensen eraan herinnert dat je niet kan worden ingehaald op je eigen pad. Het leven is namelijk te kort om er te lang over na te denken, maar te lang om er af en toe niet even goed bij stil te staan. 
Op speelse wijze, en met een flinke dosis humor, neemt ze je mee in haar associatieve denkwereld, waar af en toe ook ruimte is voor een liedje en misschien zelfs een dansje. Dit alles doet ze natuurlijk niet alleen, ze wordt hierin begeleid door zichzelf.

Stemmen tellen voor de publieksprijs
Stemmen tellen voor de publieksprijs

AKF Shaffy Cheque

De AKF Shaffy Cheque, een aanmoedigingsprijs ter waarde van € 2.500,- beschikbaar gesteld door het Ramses Shaffy Fonds, ging naar het duo Niek en Guy die volgens de jury scènes scheppen vol liefde, verwondering en humor. In de ‘ES REVER’ vloeien muziek, magie & theater naadloos in elkaar over en nemen Niek & Guy je mee in hun absurde wereld. Verwacht het onverwachte in deze voorstelling vol magische kleinkunst die doet lachen en verbazen.

De jury

De jury werd gevormd door Jörgen Tjon A Fong (directeur De Kleine Komedie), Frank Noorland (artistiek leider Likeminds), Leo van der Plas (artistiek coördinator Codarts), Rosa Reuten (actrice en docent Atka) en Vincent Wijlhuizen (directeur What You See Festival).

Luuk Ransijn komt als winnaar van de 36e AKF Sonneveldprijs in een rij van succesvolle voorgangers te staan, onder wie Thomas Acda, Maarten van Roozendaal, De Vliegende Panters, Van der Laan en Woe, Yentl en de Boer, Stefano Keizers, Glodi Lugungu, Rosa da Silva, Lotte Velvet, n00b en Valentina Tóth. De drie finalisten zijn vanaf het najaar door het hele land te zien tijdens de finalistentournee.

Meer over de artiesten en de speellijst >