Uittip: Zon, zee en Kunst & Design zijn de ideale ingrediƫnten van een heerlijke zomer

09-11-2023
In ons jaarlijks verschijnende 'Magjezien' geven onze relaties regelmatig leuke uittips. Dit keer geven wij het woord aan Sanne Jansen, ontwerper van by Sanne Jansen en co-hoofd van de afdeling Textiel & Mode van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag. Heeft een zwak voor mode, zon, zee en Kunst & Design. Trouwens in ons 'Magjezien' komen tal van andere lezenswaardige zaken aan bod. Iets voor een regenachtige dag?

Volg onze Uittips:
< TERUG   VERDER >   INDEX >  
Naar alle berichten > 
De uittip van Sanne Jansen

Design Parade! Mocht je de zomer in het zonnige zuiden van Frankrijk doorbrengen dan raad ik je aan om een bezoek te brengen aan Hyères en Toulon. In Hyères wordt al bijna 40 jaar het ‘International Festival of Fashion, Photography and Accessories’ georganiseerd. Een wedstrijd die voor veel bekende ontwerpers het begin van hun carrière is geweest, zoals bijvoorbeeld Viktor & Rolf. In 2006 is er ook een Design Festival in het leven geroepen. ‘The Design Parade’ is inmiddels een volwaardig design festival en uitgegroeid tot in de aangrenzende stad Toulon.

We kennen de Dutch Design Week in Eindhoven en de Salone del Mobile in Milaan. Het festival in Hyères en Toulon is wat kleinschaliger, maar zeker niet minder interessant. Creativiteit is zichtbaar belangrijker dan commercie en dat leidt tot verrassende presentaties. Zowel jonge ontwerpers als gevestigde namen tonen hun visie en belevingswereld. De Design Parade leidt je via diverse tentoonstellingen naar prachtige locaties in de stad en is toegankelijk voor een groot publiek.

Sanne Jansen, KABK Sanne Jansen, KABK

Villa Noailles in Hyères is het onmiskenbare hart van het festival. Hier is onder andere het werk te zien van jonge ontwerpers die meedingen naar diverse prijzen en residenties, er is een tentoonstelling gewijd aan de winnaar van de voorgaande editie, er is aandacht voor lokale ambachten en ook hebben kunstenaars uit het verleden, die onlosmakelijk met de villa verbonden zijn, hier een plek.

Deze prachtige modernistische villa is gebouwd in de jaren ’20 door Robert Mallet-Stevens in opdracht van Charles en Marie-Laure de Noailles, een echtpaar dat een onmisbare rol als kunstmecenas heeft vervuld en is sowieso een bezoek waard. De villa ligt bovenop een heuvel, uitkijkend over Hyères en de Middellandse zee en dit uitzicht vormt op vele plekken in het gebouw de achtergrond van het getoonde werk. Een unieke ervaring.

Na afloop kun je in de tuin nog wat nagenieten van deze wel heel bijzondere plek. Zon, zee en Kunst & Design zijn wat mij betreft de ideale ingrediënten van een heerlijke zomer en dit festival in de zonnige Provence voorziet in allemaal! 
The Design Parade is te bezoeken van eind juni tot eind augustus. 

Lees hier Magjezien #6 »